Connect with us
Publicitate

Opinii

Profesorii care obţin performanţe trebuie să aibă elevi performanţi

Publicat

pe

Domnul profesor Octavian Florin Polexa – C.N. ,,Dr.Ioan Meșotă” Brașov , membru în Consiliul Director al Alianței Colegiilor Centenare din România, va trata, beneficiind de imensa sa experienţă, subiecte arzătoare dintr-un domeniu extrem de important pentru orice naţiune: educaţia.

Dacă în articolul trecut m-am referit la calitățile profesorului de performanță, de data asta  mă voi referi la cel de-al doilea actor – elevul.

Fără a mai relua tema importanţei performanţei în educaţie, în formarea personalităţii, în dezvoltarea creativităţii, mă voi referi direct la câteva dintre calităţile elevului dornic să ajungă olimpic.

În general, activitatea de succes în ceea ce priveşte performanţa le aparţine elevilor care încep să meargă la concursuri naţionale, la olimpiade judeţene şi naţionale încă din gimnaziu.

De obicei, aceştia sunt descoperiţi de profesori şi trimişi la aceste concursuri. O altă categorie este reprezentată de elevii de liceu care se înscriu la olimpiade şi concursuri singuri pentru că într-adevăr îşi doresc să participe la asemenea activităţi de performanţă.

Publicitate

Evident, atât într-un caz, cât şi în altul, condiţiile de a obţine un rezultat de performanţă sunt aceleaşi.

Este bine de ştiut că nu numai anumite şcoli, licee, colegii îşi doresc să aibă asemenea elevi care să fie capabili de performanţă, ci întreaga societate. Şi, constatăm că aceşti elevi există, mai ales în Colegiile Centenare. Pe cei mai buni şi de vârf, A.C.C îi premiază de altfel anual.

În articolul anterior arătam că pentru a obţine rezultate remarcabile cu elevii la concursurile şcolare, un profesor trebuie să îndeplinească anumite calităţi printre care creativitate, seriozitate, deosebită dăruire, etc.

La fel, cred că poate obţine rezultate de performanţă:

– Elevul care-şi doreşte foarte mult să obţină un rezultat semnificativ;

– Elevul care este conştient că trebuie să fie foarte bine informat şi că este necesar să depăşească nivelul de cunoştinţe cerute la clasă;

– Elevul care are o putere de sinteză şi, mai ales, o anumită putere de creaţie şi care este dispus să trateze cu responsabilitate şi mai ales cu insistenţă subiectul propus;

– Elevul care este dispus să muncească foarte multe ore în afara programului şi care este totodată dornic să facă unele sacrificii pentru a-şi atinge scopul;

– Elevul care ştie să colaboreze şi să comunice, să întreţină relaţiile cu cei din jur, cu profesorii şi mentorii săi, fără a i se părea că el ştie totul;

– Elevul care conştientizează faptul că o activitate de performanţă, nu neapărat un premiu, indiferent la ce materie, îl va ajuta să-şi desăvârşească cunoştiinţele şi, de ce nu, să-şi îndeplinească visul unei cariere adevărate, pe parcursul căreia să înregistreze rezultate remarcabile .

Sigur că la aceste câteva calităţi ale unui elev care doreşte să facă performanţă se pot adăuga şi altele, dar ceea ce este important, este faptul că avem asemenea elevi în şcolile noastre şi mai ales, în şcolile de valoare cum sunt cele din Alianţa Colegiilor Centenare, iar existenţa lor ne bucură.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes