Connect with us
Publicitate

Social

Profesorii amenință cu greva generală, începând din 22 mai. Ministrul Educației cere cadrelor didactice să supravegheze elevii, chiar dacă nu vor ține orele propriu zise

Publicat

pe

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, face apel la cadrele didactice să supravegheze elevii fără să renunţe la greva de avertisment de miercuri, susţinând că este „absolut normal” să nu existe sincope în procesul educaţional, anunță agerpres.ro.

Publicitate

„Eu fac apel la cadrele didactice, care, sigur, trebuie să desfăşoare protestul la şcoală, să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele, pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educaţional şi să nu aducem nici necazuri familiilor care ştiu că au copiii la şcoală în anumite intervale orare. Deci fac apel la cadrele didactice, care ştiu că sunt extrem de responsabile şi ţin foarte mult la starea de bine a copiilor, să poată să efectueze această perioadă de supraveghere fără să renunţe la greva de avertisment deja anunţată. Cred că se poate realiza acest lucru şi semnalele noastre sunt că în majoritatea cazurilor lucrurile aşa se vor întâmpla”, a transmis Ligia Deca.

Cât despre greva generală a federaţiilor sindicale din învăţământ, anunţată pentru luni, ministrul Educaţiei şi-a exprimat speranţa că nu o să se ajungă în situaţia ca această formă de protest să fie declanşată, menţionând că miercuri va avea o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar.

„Eu încă sper să nu ajungem în situaţia în care această formă de protest, greva generală, să fie declanşată. Noi am avut o întâlnire cu liderii federaţiei sindicale pe 9 mai. Multe lucruri, din păcate, nu ţin de Ministerul Educaţiei. Mâine o să avem o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din preuniversitar, pentru că avem un proces pe care o să îl demarăm şi anume negocierea contractului colectiv de muncă, unde sunt incluse o serie de chestiuni care ţin de concedii, de facilităţi pentru cadrele didactice, de măsuri de sprijin şi sperăm ca în zilele următoare să aibă loc şi întâlnirile cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Ministerului de Finanţe, reprezentanţii Guvernului, care pot să avanseze discuţii şi vizavi de grila salarială, pentru că acolo este chestiunea care doare cel mai tare”, a punctat ministrul Educației.

Publicitate

Totodată, ea şi-a exprimat încrederea că există responsabilitate atât din partea federaţiilor sindicale, cât şi din partea Guvernului, „în ideea de a găsi un acord, o soluţie rezonabilă, decentă, pe solicitările cadrelor didactice”.

„Ar fi, din punctul nostru de vedere, un sacrificiu inacceptabil ca această generaţie de elevi să nu poată finaliza, să nu poată da evaluarea naţională, examenul de bacalaureat şi considerăm că mai este mult până acolo, avem în desfăşurare bacalaureatul special. Bacalaureatul special se desfăşoară în condiţii normale, am verificat acest lucru, ne-am asigurat că acest lucru se întâmplă, în ciuda grevei de avertisment ş.a.m.d. Suntem convinşi că nu-şi doreşte nimeni să avem probleme cu finalizarea anului şcolar sau cu examenele naţionale şi vom găsi soluţiile necesare ca să putem preveni orice fel de întrerupere a procesului educaţional”, a spus Deca.

Profesorii se pregătesc să pună lacătul pe școli de lunea viitoare, cu patru săptămâni mai devreme decât prevede programa școlară. Deja liderii de sindicat au făcut un apel către părinți să-și tină copiii acasă începând din 22 mai. Înainte de greva generală va fi una de avertisment. Miercuri, timp de două ore (între 11.00 și 13.00), profesorii nu-și vor ține orele, iar copiii vor fi doar supravegheați. Și universitățile intră în grevă generală. Este foarte posibil ca examenele să fie anulate sau amânate.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes