Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Produsul „minune” care „îngheață” kilometri parcurși, interzis de RAR din motive de siguranță: „Noi vă atragem atenția că este periculos!”. Cum funcționează

Publicat

pe

Conform oficialilor Registrului Auto Român (RAR), dispozitivul care oprește înregistrările kilometrajului în timpul deplasării autovehiculului, descoperit în timpul unei acțiune de inspecție, este periculos, iar punerea lui pe piață sau utilizarea sunt interzise.

Publicitate

Oficialii instituției atrag atenția posesorilor de mașini că în activitatea de supraveghere a pieței a întâlnit diverse componente destinate a fi utilizate la autovehicule. Deși unele pot părea inovatoare, RAR atrage atenția utilizatorilor de vehicule să se informeze din surse avizate asupra reglementărilor legale aplicabile sau chiar a legalității utilizării la vehicule a componentelor respective.

Mai nou, „într-o acțiune recentă de inspecție, la solicitarea Autorității Vamale, am identificat o noua «minune tehnologică» a cărei promisiune este… «înghețarea kilometrilor parcurși». (…) În fapt, acest produs «minune» s-a constatat a fi un dispozitiv electronic (un cablu) cu două mufe, pe care era aplicată doar o etichetă cu un cod, fără vreo trasabilitate, iar produsul nu era însoțit de nici un document tehnic sau fișă de informații”, menționează cei de la RAR.

Printr-o scurtă verificare online, inginerii RAR au constatat că produsul este promovat ca un sistem care permite oprirea înregistrărilor odometrului în timpul deplasării autovehiculului.

Publicitate

În acest context, „deși pentru unii sună interesant, noi vă atragem atenția că este periculos, iar introducerea pe piață, punerea la dispoziție sau utilizarea unor astfel de dispozitive este interzisă! La fel cum a fost interzisă punerea în liberă circulație și pentru produsul în cauză!”, susțin oficialii Registrului Auto Român.

Componentele precum acest dispozitiv de blocare a odometrului nu fac parte dintr-un tip omologat ca unitate tehnică separată și nici nu aparțin unor echipamente de origine ale unor producători de vehicule. Mai mult, acestea au rolul de a modifica un vehicul omologat de tip UE prin afectarea vitezometrului și a odometrului.

„Intervenind asupra înregistrărilor odometrului se ascunde gradul de uzură al autovehiculului, fapt care poate avea urmări grave asupra siguranței în trafic. Întreținerea corespunzătoare a unui autovehicul se bazează în mare măsură pe numărul de kilometri parcurși, fiecare activitate de întreținere având un interval recomandat de efectuare, în funcție de distanța parcursă sau de o perioadă de timp. Astfel, manipularea înregistrărilor privind distanța parcursă conduce la o întreținere defectuoasă a autovehiculului”, arată cei de la RAR.

Vârsta unui autovehicul se reflectă în primul rând în anul fabricației și în anul primei înmatriculări, iar gradul de uzură se poate observa cu puțină atenție și pe alte elemente, cum ar fi, de exemplu volanul, scaunele, cotierele, pedalele, schimbătorul de viteze etc. Mințind cu privire la numărul de kilometri parcurși de un autovehicul se ascund și lucrările de întreținere și reparațiile necesare, fapt care, în final, poate costa un preț mult mai mare și anume siguranța.

„Vă întrebați ce puteți face în cazul în care odometrul vehiculului este defect sau nu funcționează corespunzător? În aceste cazuri, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatorii economici autorizaţi în acest sens. Pentru a verifica un autovehicul utilizat, puteți accesa serviciul «Istoric Vehicul» oferit de Registrul Auto Român, valabil pentru vehiculele înmatriculate în România sau «RAR eXpert» dacă doriți o expertiză realizată de inspectorii din reprezentanțele RAR Grivița sau RAR Cluj. De asemenea, puteți efectua o verificare și în reprezentanțele din cadrul rețelei autorizate de producătorul mărcii vehiculului, pentru a afla mai multe detalii despre intervențiile de întreținere și reparație, precum și despre numărul de kilometri la care au fost efectuate”, încheie oficialii Registrului Auto Român.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes