Administrație
Procesul pentru proprietatea Cetățuii Brașovului se prelungește. Un nou termen a fost stabilit abia pe 25 octombrie. Între timp, monumentul se degradează pe zi ce trece

Cetatea Brașovului rămâne, în continuare, la mila Domnului. În timp ce monumentul istoric se degradează văzând cu ochii, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție nu văd nicio grabă în a soluționa procesul pentru dreptul de proprietate al clădirii. Astfel, judecătorii Curții Supreme au hotărât să dea un nou termen în acest dosar pentru data de 25 octombrie.
Procesul dintre Primăria Brașov și compania privată care administrează cetățuia a început în 2015, iar până acum nu a fost dată o soluție definitivă în acest caz. Eventuale reparații sau lucrări de consolidare a monumentului istoric nu pot fi făcute până când magistrații nu vor stabili cine va fi proprietarul de drept al cetății.
Stadiul avansat de degradare al edificiului se vede cu ochiul liber. Bucăți de cărămidă din zidurile exterioare au căzut la pământ, iar în unele zone s-au format găuri uriașe. Din acoperiș au răsărit copaci și vegetație, dar nimeni nu știe dacă și structura de rezistență a cetățuii a fost afectată de trecerea timpului. Tot ce au putut să facă responsabilii a fost să monteze panouri de avertizare în jurul cetății care îi atenționează de pericole pe cei care ajung în zonă.
Cu o istorie veche de peste cinci secole, Cetățuia de pe dealul Straja nu poate fi admirată de turiști. Este închisă de mai bine de șapte ani și nimeni nu știe când ar putea fi vizitată din nou. Aro Palace deține monumentul din 1990. În urmă cu câțiva ani, reprezentanții firmei private au anunțat că vor să vândă cetatea. Au cerut peste 5 milioane de euro, bani pe care Primăria Brașov nu a fost de acord să îi ofere. S-au făcut expertize care au arătat că valoarea reală ar fi de aproximativ 3,3 milioane de euro. Municipalitatea și-a exercitat dreptul de preemțiune și a oferit la schimb terenuri și bani, dar tranzacția nu s-a mai finalizat. Așa că acum soarta pentru custodia obiectivului turistic a ajuns în mâinile judecătorilor ICCJ.
Istoria monumentului, care se întinde pe o suprafață de peste 5000 de metri pătrați, a început în anul 1524, atunci când a fost ridicat un turn de veghe în formă de potcoavă. Un sfert de veac mai târziu au fost înălțate ziduri de piatră și patru turnuri, însă toată construcția a fost distrusă în urma unui incendiu. În 1625 cetatea a fost refăcută aproape în întregime, iar în 1630 a căpătat și cele patru bastioane de la colțuri. De-a lungul anilor cetățuia a funcționat ca închisoare, depozit, cazarmă, iar până să fie închisă aici exista chiar și un restaurant.
-
Administrațieacum 2 zile
FOTO / 150 de ani de când primul tren a oprit la Brașov
-
Fapt diversacum 3 zile
VIDEO / Imagini savuroase cu un urs de la sanctuarul din Zărnești. A făcut „spectacol” cu un băţ găsit în pădure
-
Fapt diversacum 3 zile
Cadou de la RATBV pentru toți piticii din Brașov. Timp de 10 zile va circula „Autobuz al copiilor”
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Accident pe bulevardul Mihail Kogălniceanu, din Brașov. Două maşini şi o motocicletă implicate
-
Evenimentacum 3 zile
Hoţi specializaţi în furat boxe din magazinele din Braşov. După ce au fost prinşi, au bătut un agent de pază
-
Administrațieacum 2 zile
Veşti bune pentru pensionarii din Braşov. Vor merge gratuit cu autobuzele RATBV
-
Evenimentacum 3 zile
Femeie lovită de tren în Gara Dârste
-
Administrațieacum 3 zile
Încep reparaţiile străzilor din cartierul Astra. Pimele: Uranus, Neptun și Apollo