Connect with us
Publicitate

Social

Problemele demografice şi ale sistemului de învăţământ, dezbătute la Summit-ul Rethink Romania 2050, de la Poiana Braşov

Publicat

pe

Experţi internaţionali şi locali, antreprenori, decidenţi, formatori de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile au participat, joi şi vineri, la Poiana Braşov, la Summitul Rethink Romania 2050, „primul eveniment internaţional din România care vizează transformarea Educaţiei şi Demografiei”.

Publicitate

„Au trecut mai mult de 30 de ani de la Revoluţia din 1989, punctul de plecare al noii Românii. S-au întâmplat multe lucruri bune în acest interval, dar simţim că era loc de mai bine. Astăzi, populaţia este în scădere, iar sistemul de educaţie românesc are nevoie de o reformă profundă. Ne dorim o altfel de Românie pentru următorii 30 de ani, o Românie în care cetăţenii săi, dar mai ales tinerii, să iubească să trăiască. Credem că este nevoie să transformăm mentalităţile care au generat ceea ce suntem azi. Trebuie să avem mai multă încredere unii în alţii, să ne pese şi să descoperim cuvântul ‘împreună’. Pentru a ajunge acolo în 2050, avem nevoie de transformări, iar transformările reale pot fi făcute doar prin colaborare şi incluziune. Asta face Rethink Romania: prin acest Summit, adunăm la Poiana Braşov oameni care pot conduce schimbarea în educaţie şi demografie prin idei şi dialoguri incluzive şi vizionare”, a explicat preşedintele Rethink Romania, Dragoş Anastasiu, conform comunicatului citat.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă s-a declarat convins, într-o intervenţie online, că, dezbaterile din cadrul acestui eveniment vor contribui substanţial cu multe soluţii adecvate şi realiste pentru problemele demografice din ale sistemului de învăţământ.

„Reforma educaţiei şi echilibrarea demografică a României, alături de menţinerea şi dezvoltarea valorilor democraţiei occidentale şi a statului de drept sunt priorităţile strategice de grad zero pentru România. Sunt convins că prin intermediul dezbaterilor pe care le veţi avea în cadrul acestui eveniment veţi contribui substanţial cu multe soluţii adecvate şi realiste pentru toate aceste probleme. Le aştept cu interes pentru a le analiza şi pentru a le integra în politicile guvernamentale specifice, deja demarate. Am mari aşteptări de la dumneavoastră şi de la Rethink România. Doar cu astfel de iniţiative, multiplicate în toate domeniile de interes ale unei societăţi moderne, România se poate schimba în bine. Trebuie să ne schimbăm modul în care gândim politicile majore şi obiectivele naţionale pe termen lung. Acest eveniment este un punct de plecare foarte bun şi am convingerea că vom reuşi împreună să producem schimbarea pe care vrem să o vedem în viaţa noastră”, a declarat prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

Publicitate

Printre invitaţii la Summit s-au mai numărat: vicepreşedintele Comisiei Europene, Comisarul European pentru Promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas (intervenţie live online), Sandra Pralong, consilier de stat – Administraţia Prezidenţială, primarul Municipiului Braşov, Allen Coliban, prof. dr Ray F. Iunius, CEO Winsedswiss Education Group, profesor la Facultatea de Business şi Economie a Universităţii din Lausanne, Elveţia, Gintaras Steponavicius, Director (CEE +) pentru Cormack Consulting Group, fost ministru al Educaţiei în Lituania, Louka Parry, CEO şi fondator The Learning Future, learning strategist and education futurist, Minh-Huy Lai, COO, Generation Europe & David Timiş, Global Communications Manager Generation.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Comisarul European pentru Promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a subliniat, la rândul său, într-o intervenţie online, că „migraţia, educaţia, securitatea şi sănătatea sunt direcţiile de politici publice care vor modela Europa în 2050”.

„Nu pot prezice cu exactitate cum va arăta Europa în 2050 sau dacă modelul Uniunii Europene va fi sustenabil până atunci, dar ceea ce pot face este să intuiesc că în cel mai bun scenariu, dacă ceea am dezvoltat în aceste patru arii cheie va fi pus în aplicare, nu avem de ce să ne temem. Am demonstrat că Europa e mai puternică decât inamicii ei. Am fost zguduiţi, dar nu ne-am prăbuşit şi Europa continuă să fie cea mai mare piaţă a lumii, epicentrul global al soft power, o uniune a democraţiilor, unde minorităţile vor fi protejate, unde locurile de muncă vor fi asigurate, cu sisteme de educaţie şi sănătate universale şi gratuite pentru toţi. Vom continua să fim garanţii drepturilor omului. O parte dintre aceste lucruri se regăsesc şi în alte părţi ale lumii. Dar toate, împreună, se regăsesc doar în Europa. Şi avem motive întemeiate să credem că până în 2050 vom menţine şi continua să protejăm această moştenire valoroasă”, a afirmat comisarul european, potrivit comunicatului menţionat.

Conform datelor făcute publice de Rethink Romania, un număr de 35.300 de elevi au abandonat şcoala în 2018-2019, iar 42% dintre elevii români sunt analfabeţi funcţional; 36 din 42 de judeţe din România au mai mulţi pensionari decât tineri; numărul românilor care au absolvit cel puţin o facultate şi care locuiesc în altă ţară a crescut cu 144% faţă de 2008; peste 100.000 de copii au cel puţin un părinte care locuieşte într-o altă ţară şi cel puţin 17% dintre români au ales să părăsească ţara.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes