Connect with us
Publicitate

Eveniment

Probleme continuă la Râşnov: „Este o situație gravă, poliţia a deschis doar penal pentru infectarea apei”

Publicat

pe

Val de îmbolnăviri misterioase la Râșnov. Peste 100 de localnici au ajuns în ultimele 3 zile la medic ori la farmacie, acuzând probleme digestive.  Cei mai sensibili au fost copiii: în doar o zi, 7 au ajuns la spitalul de urgență.

Oamenii cred că de vină ar fi apa de la robinet, însă compania de apă susține că ultimele analize au fost bune. Ce-i drept, testele au fost făcute acum două săptămâni.

Publicitate

Dureri de stomac, greață și vărsături: acestea sunt simptomele cu care oamenii s-au prezentat la medicul de familie sau la spital. Cu toții așteaptă o explicație.

”A dat telefon la doctorul de familie și i-a spus ce să facă, i-a spus să nu mai bea apă de la robinet. Dimineață ne-a dat și nouă telefon, să nu beți apă de la robinet că e toxică. A vomat, și diaree.”, spune un localnic.

“Am primit telefoane cu pacienți care au avut o vărsătură, cu o stare de amețeală.”, spune Mihaela Frâncu, medic de familie

7 copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani au ajuns în ultima zi la urgențe. Unul dintre ei a fost internat.

“Urmează să fie investigat, următoarele ore, primește tratament încă de ieri, de reechilibrare hidroelectrică, adică perfuzii și sperăm la o evoluție bună.”, a relatat Sbiera Zavarache Cristina, spitalul de copii Brașov

Inspectorii DSP au mers la Râșnov și au recoltat probe de la izvoare și din bazinul de captare al apei, care au fost deja puse în analiză. Rezultatele vor veni abia în zilele următoare. O expertiză va fi făcută și de Institutul Național de Sănătate Publică din București pentru a stabili sursă infectării, relatează stirileprotv.ro.

“Nu s-a identificat o legătură epidemiologică, să zicem un focar de familie sau un eveniment care să fi declanșat aceste manifestări digestive, motiv pentru care s-a incrimant sursă ca fiind apa.”, a comentat Dr. Andreea Neculau, șef DSP Brașov:

“Nu știu, am înțeles că este și o viroză că ar fi și prin Codlea și prin Brașov cazuri de aceste îmbolnăviri este o boală de sezon. Se poate să fie orice și în aer orice, nu putem să zicem că este apa, așteptăm rezultatele.”, o contrazice Rareș Secăreanu, director compania de apă Râșnov:

Autoritățile le recomandă localnicilor să nu mai consume apă de la robinet, până la clarificarea situației.

”Este o situație gravă, poliția s-a autosesizat, a deschis doar penal, se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 356 – infectarea apei.”, spune Izabella-Agnes Ambruș, subprefectul Brașovului.

Totodată, Direcția de Sănătate Publică a cerut spitalelor și medicilor de familie lista cu toți cei care s-au prezentat cu simptome digestive, pentru a completă ancheta epidemiologică.

Un material video despre problema apei din Râşnov puteţi vedea pe stirileprotv.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes