Social
Primul proiect imobiliar din Brașov care obligă dezvoltatorul să prevadă centrale termice de cvartal și contorizare individuală

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a avizat ieri proiectul de reconversie urbană a fostei Întreprinderi de Reparații Vagoane (CFR SIRV Brașov) de pe Aleea Sânzienelor, care prevede construirea unui ansamblu de blocuri cu aproximativ 600 de apartamente.
Printre condițiile impuse dezvoltatorului au fost și cele referitoare la introducerea unui sistem centralizat de producere a energiei termice și a contorizării individuale, conform prevederilor H.C.L. nr. 227/2020.
Conform acestei hotărâri, dezvoltatorii imobiliari trebuie să opteze pentru un sistem unic de alimentare cu energie termică și apă caldă pe imobil/condominiu, cu distribuție pe orizontală și contorizare individuală, sistem care să permită evacuarea emisiilor la o înălțime optimă, astfel încât calitatea aerului să nu aibă de suferit (peste limita aticului) și, în același timp, să asigure calitatea vizuală a ansamblului și coerență arhitecturală. Tot în obligațiile dezvoltatorilor intră contorizarea individuală pentru fiecare unitate de locuit, inclusiv pentru consumul de apă.
Soluția aleasă de compania care derulează acest proiect imobiliar, SC Exfactor Grup SRL, a fost de instalare a unei centrale termice pentru întregul cvartal de blocuri, cu contorizare individuală la fiecare apartament și cu implementarea unui sistem de independență energetică, astfel încât fiecare locatar își poate porni sistemul de încălzire în orie moment.
Detalii proiect:
- – suprafața terenului este de 21.267 m.p;
- – regim de înălțime propus = 2S+P+4E/8E;
- – ansamblu este compus din 6 corpuri de clădire care descresc ca înălțime dinspre Vest spre Est de la P+8 la P+4;
- – odată cu realizarea acestei investiții se creează, pentru cetățenii din zonă, acces către toate cele trei artere de circulație principale care înconjoară zona str. Hărmanului, b-dul Gării, b-dul Victoriei;
- – număr total apartamente/spații comerciale: aprox. 580-600 apartamente;
- – spații verzi – totalul spațiului verde va fi de 39.2% din suprafața lotului, cu mult peste prevederile PUZ-ului, de 26%. La acesta se adaugă și amenajarea de zone verzi adiacente.
- – parcări: pentru a asigura o zonă de spațiu verde cât mai mare, soluția aleasă a fost de a amenaja parcările la subsol. Fiecare bloc va avea două niveluri subterane de parcări.
Alte prevederi din HCL nr. 227/2020
- – se recomandă utilizarea elementelor de umbrire pentru fațadele însorite, a panourilor solare și a celulelor fotovoltaice.
Cerințele privind sistemele de ventilație și răcire
- Pentru instalarea unei unități de ventilație bidirecțională în sistemul de ventilație sau înlocuirea unei unități de ventilație existente, eficiența termică a unității de ventilație instalate trebuie să fie de cel puțin 70 % în cazul unui debit de aer egal.
- Cerințe privind sistemele de iluminat
- Pentru instalarea unui dispozitiv de iluminat general nou în sistemul de iluminat sau înlocuirea unui dispozitiv de iluminat general existent în spațiile de lucru ale clădirilor de birouri, de educație și de cercetare, unde intensitatea luminii nu depășește 500 lux, puterea luminii nu trebuie să depășească 10 W/m2.
Cerințe privind sistemele de automatizare
- Sistemele de automatizare permit supravegherea funcționării tuturor sistemelor tehnice dintr-o clădire și le pot controla în conformitate cu planul de ocupare a clădirii.
- Sistemele de automatizare amplasate în clădirile de birouri, de educație și cercetare permit controlul iluminatului general într-un mod care ține seama de destinația spațiilor și de perioadele cu lumină naturală.
- Cerințe privind sistemele care generează energie termică sau electrică locală.
- Pentru instalarea sau înlocuirea unui sistem care generează energie electrică locală, volumul de energie electrică generat de sistemul instalat trebuie să poată fi măsurat.
- Pentru instalarea sau înlocuirea unei unități de micro-cogenerare, volumul energiei termice și al energiei electrice generate de unitatea de micro-cogenerare instalată trebuie să poată fi măsurat.
Social
VIDEO / Un microbuz cu 10 oameni s-a răsturnat în urma unui accident petrecut pe DN 13, între Braşov şi Feldioara

Un accident în care au fost implicate un microbuz cu zece pasageri, între care şi cinci copii, şi un autoturism a avut loc, marţi după-amiază, pe DN 13, între Braşov şi Feldioara. Unsprezece persoane primesc îngrijiri medicale. Traficul în zonă se desfășoară pe un singur fir, alternativ, de la orele 14:30.
Accidentul s-a produs pe DN 13, între Braşov şi Feldioara, între un microbuz şi un autoturism.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a transmis că acolo au ajuns cinci echipaje SMURD şi două ambulanţe SAJ.
În microbuz erau 10 persoane, între care şi cinci copii, cu vârste cuprinse între 1 şi şase ani, toate fiind conştiente, a precizat ISU Braşov.
„Conducătorul autoturismului este în stare mai gravă. Se intervine pentru acordarea asistenţei medicale şi evaluarea victimelor”, a arătat sursa citată.
Şi reprezentanţii Poliţiei Braşov au precizat că 11 persoane primesc îngrijiri medicale la locul accidentului şi că doar unul dintre şoferi a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0. Cel de-al doilea şofer nu a putut fi testat până în acest moment.
Comunicatul INFOTRAFIC:
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pe DN 13 Brașov – Sighișoara, la kilometrul 14+500 metri, în zona localității Feldioara, județul Brașov, un autoturism a fost implicat într-un impact cu un microbuz. În urma coliziunii, trei persoane din microbuz au fost rănite, primind îngrijiri medicale la locul producerii accidentului.
Traficul se desfășoară pe un fir, alternativ, prin dirijare, estimându-se reluarea circulației în condiții normale în 45 de minute.

Social
Ministrul Educației consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală în școli și totodată, anunță că astfel de ore au loc și în prezent, în cadrul disciplinei Educație pentru sănătate, dar care este opțională și la care nu participă un număr mare de elevi, potrivit Digi24.
„Cu siguranţă este nevoie de educaţie sexuală, există şi în acest moment în cadrul disciplinei Educaţie pentru sănătate care este însă o disciplină opţională, urmată de un număr relativ redus de elevi”, a declarat ministrul Educației pentru Digi24.
De asemenea, ministrul a afirmat faptul că subiectul privind educația sexuală în școli a fost deja inclus în planurile-cadru pentru licee, care stabilesc ce materii se predau și numărul de ore aferent fiecărei materii în parte în clasele de liceu.
„Este vorba de curriculum, este vorba de planurile cadru de liceu. Ştiţi foarte bine că au fost lansate în dezbatere planurile cadru pentru întregul învăţământ liceal. În urma consultării publice au rezultat mai bine de 1.000 de propuneri de modificare, lucru care ne-a condus la concluzia că este bine să analizăm în amănunt, în ansamblu, planurile cadru, adică lista de discipline şi numărul de ore alocat fiecărei discipline, inclusiv disciplina despre care vorbiţi şi în urma acestei consultări să pornim cu dreptul într-un mod în care să avem acceptul întregii societăţi, să avem planuri cadru adaptate cerinţelor societăţii, cerinţelor angajatorilor şi, bineînţeles, adecvate secolului XXI”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.
Social
Incidența la Brașov a ajuns la 4,33 – Situația pe toate localitățile

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,94 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a crescut din nou. Marți, 02 martie, incidența la nivelul municipiului este de 4,33, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.
În prezent, cea mai mare valoare o are rata de incidență în comuna Sânpetru, și anume 5,15 la mie.
Totodată, în ultimele 24 ore au fost depistate 180 noi cazuri de COVID-19 în județul Brașov dintre care 116 au fost din Municipiul Brașov.
În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:
-
Economicacum 2 zile
Revolut şi-a lansat propria bancă în România. Depozitele clienţilor sunt garantate în limita a 100.000 euro
-
Administrațieacum 2 zile
Criza locurilor de parcare din Centrul Civic îi impinge pe cei de la Digi la măsuri extreme: demolează o clădire pentru a face loc mașinilor
-
Socialacum 2 zile
Incidența a ajuns la 4,16 în Brașov – Situația pe localități
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Accident în lanţ pe DN 1, la Făgăraş. Un TIR şi trei autoturisme au fost implicate
-
Economicacum 2 zile
Un operator feroviar privat a ieftinit biletele pe ruta Braşov – Bucureşti. Vezi noile preţuri
-
Economicacum 2 zile
Mircea Lucescu a pierdut 122.000 euro într-o singură zi după ce o tranzacție de doar 590 lei a prăbușit acțiunile Romradiatoare Brașov, companie la care antrenorul de fotbal este acționar
-
Socialacum 2 zile
FOTO / Nesimţire la cote maxime în autobuzele RATBv. Tineri surprinşi cu picioarele călare pe scaune şi „uitând” paharele de cafea în mijlocul de transport în comun
-
Evenimentacum 3 zile
A avut loc cel mai puternic cutremur din acest an. Braşov, cel mai apropiat oraş de epicentrul seismului