Connect with us
Publicitate

Social

Primul proiect imobiliar din Brașov care obligă dezvoltatorul să prevadă centrale termice de cvartal și contorizare individuală

Publicat

pe

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a avizat ieri proiectul de reconversie urbană a fostei Întreprinderi de Reparații Vagoane (CFR SIRV Brașov) de pe Aleea Sânzienelor, care prevede construirea unui ansamblu de blocuri cu aproximativ 600 de apartamente.

Publicitate

Printre condițiile impuse dezvoltatorului au fost și cele referitoare la introducerea unui sistem centralizat de producere a energiei termice și a contorizării individuale, conform prevederilor H.C.L. nr. 227/2020.

Conform acestei hotărâri, dezvoltatorii imobiliari trebuie să opteze pentru un sistem unic de alimentare cu energie termică și apă caldă pe imobil/condominiu, cu distribuție pe orizontală și contorizare individuală, sistem care să permită evacuarea emisiilor la o înălțime optimă, astfel încât calitatea aerului să nu aibă de suferit (peste limita aticului) și, în același timp, să asigure calitatea vizuală a ansamblului și coerență arhitecturală. Tot în obligațiile dezvoltatorilor intră contorizarea individuală pentru fiecare unitate de locuit, inclusiv pentru consumul de apă.

Soluția aleasă de compania care derulează acest proiect imobiliar, SC Exfactor Grup SRL, a fost de instalare a unei centrale termice pentru întregul cvartal de blocuri, cu contorizare individuală la fiecare apartament și cu implementarea unui sistem de independență energetică, astfel încât fiecare locatar își poate porni sistemul de încălzire în orie moment.

Publicitate

Detalii proiect:

 • – suprafața terenului este de 21.267 m.p;
 • – regim de înălțime propus = 2S+P+4E/8E;
 • – ansamblu este compus din 6 corpuri de clădire care descresc ca înălțime dinspre Vest spre Est de la P+8 la P+4;
 • – odată cu realizarea acestei investiții se creează, pentru cetățenii din zonă, acces către toate cele trei artere de circulație principale care înconjoară zona str. Hărmanului, b-dul Gării, b-dul Victoriei;
 • – număr total apartamente/spații comerciale: aprox. 580-600 apartamente;
 • – spații verzi – totalul spațiului verde va fi de 39.2% din suprafața lotului, cu mult peste prevederile PUZ-ului, de 26%. La acesta se adaugă și amenajarea de zone verzi adiacente.
 • – parcări: pentru a asigura o zonă de spațiu verde cât mai mare, soluția aleasă a fost de a amenaja parcările la subsol. Fiecare bloc va avea două niveluri subterane de parcări.

Alte prevederi din HCL nr. 227/2020

 • – se recomandă utilizarea elementelor de umbrire pentru fațadele însorite, a panourilor solare și a celulelor fotovoltaice.

Cerințele privind sistemele de ventilație și răcire

 • Pentru instalarea unei unități de ventilație bidirecțională în sistemul de ventilație sau înlocuirea unei unități de ventilație existente, eficiența termică a unității de ventilație instalate trebuie să fie de cel puțin 70 % în cazul unui debit de aer egal.
 • Cerințe privind sistemele de iluminat
 • Pentru instalarea unui dispozitiv de iluminat general nou în sistemul de iluminat sau înlocuirea unui dispozitiv de iluminat general existent în spațiile de lucru ale clădirilor de birouri, de educație și de cercetare, unde intensitatea luminii nu depășește 500 lux, puterea luminii nu trebuie să depășească 10 W/m2.

Cerințe privind sistemele de automatizare

 • Sistemele de automatizare permit supravegherea funcționării tuturor sistemelor tehnice dintr-o clădire și le pot controla în conformitate cu planul de ocupare a clădirii.
 • Sistemele de automatizare amplasate în clădirile de birouri, de educație și cercetare permit controlul iluminatului general într-un mod care ține seama de destinația spațiilor și de perioadele cu lumină naturală.
 • Cerințe privind sistemele care generează energie termică sau electrică locală.
 • Pentru instalarea sau înlocuirea unui sistem care generează energie electrică locală, volumul de energie electrică generat de sistemul instalat trebuie să poată fi măsurat.
 • Pentru instalarea sau înlocuirea unei unități de micro-cogenerare, volumul energiei termice și  al energiei electrice generate de unitatea de micro-cogenerare instalată trebuie să poată fi măsurat.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes