Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Primul lift anticovid realizat de o firmă din Braşov

Publicat

pe

Pandemia vine şi cu idei inovative. Primul lift anticovid cu sistem modular de purificare a aerului a fost creat de o mână de ingineri români de la Elmas, din Braşov.

Publicitate

În 6 luni a fost făcut prototipul perfect funcțional după complexe teste făcute de cercetătorii din cadrul companiei. 5 minute durează purificarea aerului din cabina, 2.8 metri cubi de aer. Un astfel de sistem costă 1,5 la sută din valoarea elevatorului. Ne mândrim cu așa invenție românească, dar recunoaștem și lipsurile de pe piață din țară. Oamenii aceștia au fost nevoiți să comande până la cea mai pică piuliță din Europa și au avut întârzieri la livrare, anunţă alephnews.ro.

Cei de la Elmas au spus că și în America sau China cercetătorii de acolo au găsit și ei diverse soluții când vine vorba de ascensoare anticovid, dar cu ce se diferențiază românii noștri sunt aceste sisteme amplasate în exteriorul liftului. Aici beneficiul este că ascensorul poate fi utilizat nonstop, fără pauză pentru dezinfectare. Acele lămpi UV nu au niciun contact cu oamenii așa nu există risc că provoace arsuri la ochi sau piele. Iar sistemul de purificare a aerului poate fi atașat la orice lift nou sau vechi, e un sistem modular.

Pentru acest prototip, munca a fost de durată și au fost implicați oameni din mai toate departamentele din firmă. De la cercetare și dezoltare la proiectare execuție și marketing. E o mândrie să apari cu un produs inovativ. Mai cu seama că el poate fi folosit și după ce scăpăm de pandemie. Purifică aerul de viruși, bacterii și fungi.

Publicitate

Ciprian Dascălu, inginer ELMAS: „Ideea a venit spontan, mai bine zis forţată de împrejurările din luna martie, deci apariţia şi declararea pandemiei. Produsul se conformează la nivelul de iluminare din spectrul ultraviolet UVC pentru a neutraliza virusul SARS COV 2. Se neutralizează ADN-ul virusului, el rămâne practic, dar rămân bucăţele din el, nu mai este infecţios.
Aerul din interiorul cabinei este aspirat, dezinfectat şi revine în cabină în partea de jos a ascensorului. Sistemul merge continuu, nu trebuie să aştepți, persoanele pot urca în lift, pot circula cu el fără să simtă că este altceva decât până acum.”

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes