Connect with us
Publicitate

Cultural

„Primul Clopoțel” sună la Muzeul Amintirilor din Comunism. Braşovenii pot vedea cum erau începuturile de an şcolar în comunism

Publicat

pe

Publicitate

Expoziția “Primul Clopoțel” își propune să transporte vizitatorii într-un moment emblematic și să recreeze atmosfera începutului de an școlar în comunism.

De la mirosul de cerneală și lemn al băncii din clasă, la imaginea îmbătrânită a tablei negre, vizitatorii vor putea simți cu adevărat pulsul învățământului din acea epocă. Printre obiectele expuse, cu care publicul va putea interacționa, se numără și Abecedarul, prima carte pe care o primeau elevii intrați în sistemul de învățământ, dar și obiecte personale ale școlarilor, care îi însoțeau în fiecare zi la școală. Fotografiile expuse fac parte din colecțiile Muzeului Cineastului Amator și ale Arhivei de Fotografie și redau momente din sălile de clasă, activități educaționale sau sportive, oferind o fereastră în universul școlilor comuniste.

Atmosfera zilelor de școală va fi completată la cafeneaua MAdC. Publicul va putea gusta celebrul “sandviș al școlarului”, care umplea ghiozdanele cu mirosul său pătrunzător de usturoi, sau sucurile copilăriei și cele mai cunoscute prăjituri din comunism.

“Prima zi de școală va rămâne pentru mulți elevi o amintire încărcată de emoție și provocări, indiferent de perioada în care au trăit. Prin această expoziție dorim să ne conectăm cu aceste amintiri palpabile, oferind în același timp publicului ocazia de a observa schimbările care au avut loc în ritualul începerii școlii de-a lungul decadelor și de a înțelege mai bine contextul istoric al educației.” (Ioana Bejan, cofondatoare MAdC)

Publicitate

În cadrul expoziției „Primul Clopoțel”, Muzeul Amintirilor din Comunism prezintă nu doar obiectele, ci și poveștile din spatele lor. Vizitatorii vor avea ocazia să afle mărturii și amintiri, care reconstituie momente din viața unui școlar în comunism.

Totodată, MAdC lansează invitația publicului de a contribui la această expoziție, prin donația de obiecte sau amintiri care îi leagă de perioada școlii. Textele pot aborda orice aspect al vieții de școlar în timpul regimului comunist, pot fi despre întâmplări triste sau vesele, iar protagoniștii pot fi autorii textelor sau chiar părinții, bunicii sau vecinii. Numele protagoniștilor sau datele exacte nu trebuie incluse, iar textele pot fi oferite în mod anonim.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes