Connect with us
Publicitate

Social

Primele probleme la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. Din cauza programului scurt, zeci de călători nu vor putea ateriza în orașul de sub Tâmpa. Mai multe curse aeriene vor fi comasate

Publicat

pe

Nici nu s-a deschis bine, că deja au apărut și primele probleme legate de Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. Din cauza programului de doar 12 ore, adică intervalul 7.00 – 19.00, o parte dintre cursele care trebuiau să aterizeze seara în orașul de sub Tâmpa vor fi redirecționate către București, Sibiu sau Târgu Mureș. Motivul ar fi că Romatsa nu are suficienți controlori de trafic aerian care să lucreze în ture, iar astfel aeroportul să fie deschis 24 de ore din 24.

Cea mai afectată de această situație este compania Dan Air, cea care a anunțat multe zboruri spre și dinspre Brașov. Călătorii care și-au programat curse în următoarea perioadă au fost anunțați că avioanele nu vor mai ajunge în orașul de sub Tâmpa după ora 19.00 pentru că aeroportul se închide.

Iată mesajul postat de reprezentanții companiei Dan Air:

„Dragi pasageri dorim să va aducem la cunoștință următoare situație:

Publicitate

Din păcate, ROMATSA nu poate asigura servicii de trafic aerian pentru aeroportul Brașov decât între orele 07-19, în pofida faptului că DAN AIR a furnizat soluții prin care aeroportul poate fi menținut operațional și fără servicii de trafic aerian, inclusiv Aeroportul Brașov fiind deschis în a identifica soluții însă celelalte instituții, deși există un cadru legislativ permisiv au ales sa restricționeze operatorii din motive care nu sunt încă cunoscute de către noi. Această restricție ne afectează și vă afectează în mod direct pe dumneavoastră pasagerii noştri în al cărui serviciu suntem, însă cele întâmplate se află în afara controlului rezonabil al DAN AIR.
Lansarea programului de zbor DAN AIR s-a bazat pe strânsa colaborare cu aeroportul Brașov care s-a arătat întotdeauna disponibil să găsească soluții pentru a prelungi programul aeroportului însă din păcate nu am beneficiat de cooperarea celorlalte instituții implicate. Așadar, programul de zbor DAN AIR urmează să sufere modificări din cauza orarului de funcționare al aeroportului Brașov care este deschis doar între orele 07:00-19:00.
Multe dintre zborurile operate de DAN AIAR sunt afectate comercial de aceste restricții impuse în ultimul moment de către autorității și ca atare, ne vedem obligați să comasăm unele zboruri iar acest lucru va genera anticiparea orei de decolare. Vom continua să cooperăm cu aeroportul Brașov pentru a convinge autoritățile să permită aeroportului Brașov să opereze fără restricții pentru a putea reveni la programul de zbor care să evite escale suplimentare pentru pasagerii noştri. DAN AIR și întreaga echipă își cere scuze pentru toate inconvenientele create și vă asigură de toată considerația noastră”.

Întrebat de orarul de funcționare, directorul aeroportului de la Brașov, Alexandru Anghel a spus că acest program a fost convenit cu toate autoritățile și așa va rămâne în următoarele luni.

„Sunt anumite curse care au fost programate în afara programului aeroportului și pentru care curse se caută soluții pentru a fi operate. După ora 19.00, așa cum este programul publicat, nu sunt asigurate servicii de navigație aeriană. Se caută soluții pentru a vedea ce se întâmplă cu pasagerii. Pe o cale sau alta tot vor ajunge la destinație. Soluțiile le caută companiile aeriene. Este posibil să fie prelungit în funcție de cursele care se publică, de disponibilitatea serviciului de navigație aeriană, de disponibilitatea celorlalte entități cu care colaborăm. Noi practic la sol trebuie să asigurăm din partea aeroportului servicii de securitate, de siguranță, partea de intervenție la urgență, partea operațională și partea de operare balizaj, de asemenea trebuie să avem disponibile serviciile de vamă, frontieră și securitate pe durata întregului program”, a declarat Alexandru Anghel, directorul aeroportului.

Șeful Romatsa, compania de stat care se ocupă de serviciile de siguranță a traficului aerian spune că momentan nu există suficienți angajați. Viitorii controlori sunt în perioada de pregătire.

Romatsa se ocupă cu siguranța traficului aerian, deci oferirea de servicii navigație aeriană în condiții de siguranță. Programul aeroportului a fost stabilit împreună cu aeroportul internațional Brașov – Ghimbav și a fost publicat în AIP România. În prezent se școlarizează un număr de controlori pentru a flexibiliza acest program, tot în interval de 12 ore, dar de a flexibiliza orele de începere și orele de finalizare a programului. Pe viitor se are în vedere și extinderea programului aeroportului”, a declarat directorul Romatsa, Adrian Cojoc.

Autoritățile spun că programul aeroportului ar putea fi extins, în următoarele luni și dacă cererea pentru curse charter sau de linie va fi tot mai mare.

Peste 140 de milioane de euro a costat construcția aeroportului de la Brașov. În zilele următoare sunt programate chartere către destinații turistice iubite de români, cum ar fi Antalya, din Turcia și insula Creta, din Grecia. Sunt companii low cost care au programat și zboruri de linie către orașe mari din Europa precum Barcelona, Londra, Munchen, Nuremberg, sau Bruxelles.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes