Connect with us
Publicitate

Administrație

Primele două autobuze electrice turcești au ajuns la Brașov. Alte 10 vehicule urmează să fie livrate de firma din Turcia

Publicat

pe

Două autobuze electrice, cu o dimensiune de 18 metri, au ajuns la Brașov. Vehiculele fac parte dintr-un lot de 12 astfel de mijloace de transport în comun care vor fi livrate de către o firmă din Turcia. Aceste autobuze vor circula numai pe linia 5 și vor înlocui actualele vehicule care circulă pe această rută.

Publicitate

Contractul pentru cele 12 autobuze electrice turcești se ridică la suma de 47.058.550 de lei, bani proveniți din fonduri europene nerambursabile. Cofinanțarea de 2% din proiect a fost asigurată de la bugetul local.

,,În următoarele săptămâni vom face demersurile necesare pentru înmatriculare, după care operatorul de transport, RATBV, le va introduce în circulație. Până în vara viitoare vor sosi toate cele 12, care vor înlocui actualele autobuze Menarini de pe această linie. Odată cu introducerea autobuzelor electrice pe linia 5, vom reduce poluarea, doar pe această rută, cu 681 tone CO2/an, cantitate care se adaugă la reducerea pe care o asigură celelalte 60 de autobuze electrice și 51 de troleibuze aflate în circulație. Vă invit pe voi, brașovenii, dar și pe turiștii care ne vizitează orașul, să testați calitatea serviciilor oferite de sistemul de transport electric. Doar așa, pe termen mediu și lung, vom avea o calitate a aerului mai bună și un oraș mai prietenos cu mediul, un oraș mai prietenos cu cetățenii săi”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Proiectul prevede achiziționarea a 12 autobuze electrice de 18 m lungime (articulate), 12 stații de încărcare lentă și 4 stații de încărcare rapidă. Vehiculele au următoarele date tehnice:

Publicitate
  • capacitate transport: 154 pasageri (50 locuri pe scaune);
  • 4 uși duble de acces pentru pasageri;
  • autobuzele sunt complet accesibilizate pentru accesul persoanelor cu dizabilități (podea joasă, trapă pentru accesul cărucioarelor cu rotile, suspensie reglabilă);
  • propulsie electrică cu 4 motoare electrice integrate în roți (punțile 2 și 3);
  • putere tracțiune totală: 240 kW;
  • baterii de tracțiune: capacitate de 198 kWh, autonomie de 111,25 km, greutate: 1170 kg.

Sistemul de încărcare electrică este în curent continu cu priză (încărcare lentă) și cu pantograf invers (pantograful coboară din stația de încărcare pe autobuz), pentru încărcarea rapidă. Stațiile de încărcare rapidă sunt de mare putere (300 kW) pentru a permite încărcarea bateriilor în 5 – 10 minute, în perioada staționării la capătul de linie (3 stații vor fi montate la Terminalul Roman din Str. Poienelor și una în garaj). Autobuzele au și dotări inteligente:

  • supraveghere video la interior și exterior (8 camere video)
  • panouri de informare electronice la interior și exterior
  • 4 validatoare de carduri Mifare și carduri bancare
  • computer de management trafic, sistem automat de numărare a călătorilor.

Autobuzele vor circula pe linia 5, Roman – Stadionul Municipal, traseu care urmează a fi amenajat cu benzi dedicate pentru transportul public.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes