Connect with us
Publicitate

Economic

Primăvara aduce tranzacţii record pe piaţa rezidenţială: martie 2021, cea mai bună din ultimii cinci ani. În martie s-au vândut în Brașov aproape 1.100 de imobile, faţă de 532 în martie 2020 şi aproape 555 în martie 2019

Publicitate

Publicat

pe

Luna martie din acest an a fost cea mai bună lună martie din ultimii cinci pe segmentul rezi­den­ţial, cu un record de tranzacţii în fiecare din pri­mele cinci pieţe rezidenţiale regionale, con­form datelor SVN România, pe baza datelor Agen­ţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imo­biliară (ANCPI). Primele cinci pieţe re­gio­nale sunt Bucureşti – Ilfov, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara şi Braşov. Tran­zacţiile sunt la nivel de judeţ însă datele SVN arată că reşe­din­ţa de judeţ atrage, îm­preună cu localităţile li­mi­trofe, peste două treimi din to­talul tranzacţiilor, pro­cen­tul ajungând şi la peste 75%.

Publicitate

„Piaţa rezidenţială traversează cel mai bun moment din ultimii ani: se vede în creşterea numărului de tranzacţii, în recordurile de livrări, se vede în îmbunătăţirea constantă a accesibilităţii achiziţionării unei noi locuinţe şi în reducerea constantă a dobânzilor. Deşi nu este lipsită de riscuri iar competiţia este acerbă, investiţiile realizate pe segmentul rezidenţial aduc printre cele mai bune randamente în acest moment iar acest lucru se va menţine şi în viitor. Proiectele bine concepute şi cu echipe de vânzări profesioniste înre­gistrează rezultate excep­ţionale şi vom asista la noi lansări de proiecte de investiţii semni­ficative“, a spus Andrei Sârbu, CEO SVN România.

În martie s-au vândut în Brașov aproape 1.100 de imobile, faţă de 532 în martie 2020 şi aproape 555 în martie 2019. În Capitală trendul a fost asemănător, aproape 5.200 de imobile în martie 2021, faţă de 3.300 în martie 2020 şi aproape 3.600 în martie 2019. La nivel naţional s-au vândut aproape 63.000 de imobile luna trecută, faţă 48.400 în martie anul trecut sau 44.600 în aceeaşi lună din 2019.

Următoarele luni vor aduce de asemenea creşteri semnificative VS 2020, când a fost starea de urgenţă, însă majorările sunt şi comparativ cu alţi ani.

Publicitate

Tendinţa este întărită de rezultatele înregistrate în primele două luni din 2021 comparativ cu primele două luni din 2020 (când nu era pandemie): 24,2% la numărul de tranzacţii în Bucureşti şi Ilffov şi 16,6% la nivel naţional.

Creşterea vine şi în contextul în care rata lunară pentru achiziţia unui apartament cu două camere în Bucureşti a ajuns la mai puţin de 50% din valoarea salariului mediu net pe economie la nivelul lunii martie a acestui an, faţă de 251% la nivelul lunii ianuarie din 2008, la apogeul boomului economic, potrivit calculelor ZF şi datelor SVN România, Credit & Financial Solutions. Practic, ponderea ratei s-a înjumătăţit în ultimii şase ani, de la 97% în 2014 la sub 49% în prezent, şi e de peste cinci ori mai mică comparativ cu procentul deţinut în 2008.

Condiţiile generale de creditare din piaţă au revenit la nivelurile prepandemie pentru cea mai mare parte a cumpărătorilor – cu excepţia  categoriilor economice încă afectate, precum HoReCa. În rest, avansul minim solicitat pe segmentul ipotecar este de 15%, o treime dintre solicitaţi optând însă pentru avansuri mai ridicate, de până la 50%.

sursa: Ziarul Financiar

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes