Social
Primarul din Sfântu Gheorghe vrea cu orice preț ca steagul secuiesc să devină drapelul oficial al orașului. El a atacat sentința Curții de Apel Brașov care interzice acest lucru

După ce a pierdut în instanță dreptul de a arbora steagul secuiesc pe clădirea primăriei, edilul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a anunțat că a atacat sentința dată de magistrații Curții de Apel din Brașov. Pe 21 aprilie, judecătorii au decis să anuleze o hotărâre a consiliului local din Sfântu Gheorghe de adoptare a acestui drapel.
Edilul orașului reședință a județului Covasna spune că în motivarea instanței nu au fost invocate vicii de procedură, iar judecătorii s-au pronunțat cu privire la reprezentativitatea steagului, ceea ce, în opinia primarului Antal Arpad, depășește competența magistraților, scriu jurnaliștii mesageruldecovasna.ro.
„Am atacat sentinţa, bineînţeles. Pentru mine este o chestiune science-fiction această motivare, vă spun sincer. Adică motivează judecătorul pe o chestiune care nu este competenţa judecătorului. Nu e de competenţa sa. Deci, practic, judecătorul interpretează reprezentativitatea steagului, dacă este sau nu reprezentantiv steagul. Nu este treaba judecătorului, cu tot respectul, nu are nicio treabă judecătorul. Judecătorul are treabă dacă s-a respectat legea sau nu, dacă a respectat sau nu a respectat legea Primăria, dacă a respectat sau nu a respectat legea Guvernul. Adică, vine Comisia Naţională de Heraldică care spune că steagul e ok şi vine un judecător şi spune că nu e reprezentativ. Dincolo de faptul că nu e de competenţa unui judecător să analizeze acest aspect, cuvântul de reprezentativitate este extrem de subiectiv. Dacă poimâne spune cineva că pentru el steagul României nu este reprezentantiv, atunci vine un judecător şi anulează steagul României? Deci, practic, judecătorul acceptă şi recunoaşte că toate procedurile legale au fost îndeplinite atât de Consiliul Local, cât şi de Guvern. Eu aşa am crezut, că a găsit o chichiţă, că ne-a scăpat ceva, ne-a scăpat nouă, a scăpat Guvernului, suntem oameni, putem să greşim, nu am observat ceva, dar nu, deci singura chestiune este de reprezentativitate”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, citat de aceeași sursă.
Demersurile pentru anularea acestei hotărâri au fost demarate de Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş care s-a pronunțat ferm împotriva acestui steag și a contestat proiectul de hotărâre pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului.
Conducerea Forumului Civic a adresat atunci un memoriu Consiliului local municipal în care arată că toate cele trei modele de steaguri propuse au un „caracter pur etnic maghiar” şi cerea includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic ori o monedă romană dintre numeroasele descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe.
-
Administrațieacum 2 zile
S-a aflat data şi ora când primul avion va ateriza pe Aeroportul Braşov
-
Administrațieacum 2 zile
Peste 7 milioane de lei va cheltui Consiliul Județean Brașov pentru exproprierile din traseul viitoarei ocolitoare a Drumului Național 1
-
Administrațieacum 2 zile
Încep licitaţiile pentru spaţiile comerciale din Aeroportul Braşov. Ce preţuri vor fi percepute pentru comercianţi
-
Administrațieacum o zi
Brașov, singurul oraș din România care luptă pentru titlul de Capitală Verde Europeană în 2025. Alte nouă oraşe din Europa în competiţie
-
Evenimentacum o zi
Creatorul de modă braşovean, Stephan Pelger, a fost găsit mort în propria casă. Suferea de depresie de mai multă vreme
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / „Amintiri de la înălțime”. Imagini spectaculoase filmate din dronă cu drumul șerpuit spre Poiana Brașov
-
Economicacum 2 zile
Directorul Olympus, fabrica de lapte din Braşov: „Avem contracte cu peste 1.300 de furnizori. În lunile de vară, colectăm şi peste 700 de tone pe zi”
-
Administrațieacum o zi
Odată cu deschiderea Aeroportului Braşov, va fi funcţională şi prima linie de transport în comun care să îl lege de oraş. Programul autobuzelor de pe A1