Connect with us
Publicitate

Social

Primarul Brașovului nu va fi prezent la deschiderea noului an școlar. Allen Coliban: „Nu cred că se supără nimeni dacă politicienii nu participă la deschiderea anului școlar”

Publicat

pe

În semn de solidaritate cu cadrele didactice care au protestat în luna mai față de problemele din sistemul de educație, primarul Brașovului, Allen Coliban a decis să nu meargă la festivitățile organizate cu ocazia începutului de an școlar, la nicio unitate de învățământ din oraș. În schimb, edilul a transmis un mesaj prin care explică gestul său.

Publicitate

„În niciun an de când Legea Educației a fost adoptată Guvernul nu a respectat alocarea bugetară prevăzută de lege – minim 6% din PIB. La finalul a 10 ani de ”Românie Educată”, au rămas doar declarațiile cu privire la transformarea Educației în prioritate națională. Profesorii, rămași mereu la coada priorităților guvernamentale, au intrat în grevă în luna mai, pentru prima dată în ultimii 18 ani. Ca societate, am eșuat în a fi solidari cu ei, într-un moment în care am fi putut, întreaga Românie, să spunem răspicat că statutul și finanțarea cadrului didactic trebuie să se îmbunătățească radical, aici și acum. Greva a încetat, realitatea nu s-a modificat substanțial, profesorii au cedat presiunilor și oftează la gândul că promisiunile primite se vor încovoia încă o dată sub certitudinea deficitului bugetar”, a declarat primarul Brașovului.

Coliban spune că aceste motive pe care le-a enumerat l-au făcut să ia decizia de a nu participa la deschiderea anului școlar.

„Cu toate acestea în gând, plus imaginea celor mici în curtea școlii, care doar de discursurile sforăitoare ale politicienilor nu au chef, am decis să nu particip la festivitățile de deschidere a anului școlar. Decent ar fi să fie toți politicienii în ”grevă de festivism”, în acest context. Nu va ofta nimeni, absența va trece neobservată. La Brașov, Educația este o prioritate. Vizibilă prin alocările bugetare din ultimii trei ani, prin descentralizarea cheltuielilor cu reparațiile, prin finanțările nerambursabile obținute, prin dotările de ultimă generație în TOATE școlile, prin numărul proiectelor de investiții aflate în derulare (extinderi, mansardări, conformare ISU etc.). Ar fi fost simplu, de exemplu, să merg azi la Școala nr. 30 și să vorbesc despre cum noul corp de clădire este finalizat cu 6 luni înainte de termen – o promisiune de acum 2 ani, îndeplinită. Nu voi face acest lucru nu pentru că nu avem cu ce ne mândri pe plan local, ci pentru că așa simt că o impune contextul, în 2023, anul grevei din învățământ”, a mai spus Allen Coliban.

Publicitate

Edilul mai spune că este nevoie ca atitudinea publică față de învățământul românesc să se schimbe, iar cadrele didactice și școlile să primească mai mult respect din partea autorităților, părinților, dar și elevilor.

„Schimbarea atitudinii în privința învățământului pornește de la fiecare dintre noi, de la respectul pe care îl arătăm școlii și cadrelor didactice. Merită să zăbovim o clipă, astăzi, gândindu-ne la ce ar trebui să facem ca absolvenții cei mai buni să rămână în învățământul românesc (apropo, oare câți dintre părinți și-ar încuraja copiii să se facă profesori?). Cu gândul la toate acestea și cu emoția părintelui de școlăriță, vă doresc tuturor, elevi, părinți și profesori, un nou an școlar minunat, plin de învățăminte și de bucurii!”, a concluzionat primarul Allen Coliban.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes