Connect with us
Publicitate

Administrație

Primarul Brașovului acuză ministerul Sănătății de fraudă. Edilul spune că guvernanții au tăiat finanțarea prin PNRR a viitorului spital de pneumoftiziologie și boli infecțioase fără să cunoască maturitatea proiectului

Publicat

pe

Publicitate

După ce Ministerul Sănătății a anunțat că va tăia finanțarea din PNRR pentru ridicarea unui spital de pneumoftiziologie și boli infecțioase la Brașov, primarul Allen Coliban acuză conducerea ministerului de fraudă. Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, edilul spune că mai marii din sănătate au decis să lase fără bani proiectul fără ca aceștia să cunoască maturitatea lui.

Coliban a postat o fotografie cu un document trimis în data de 13.09.2023 în care primăria este înștiințată că trebuie să trimită informații despre stadiul proiectului până la data de 15.09.2023. Doar că anunțul legat de tăierea finanțării a fost făcut de ministerul Sănătății săptămâna trecută, cu câteva zile înainte de transmiterea acestui document.

„În ianuarie, în evaluarea Ministerului Sănătății, Spitalul de Pneumo al Brașovului s-a clasat pe locul 7 din 49 de proiecte. Atunci era și bun, și matur. De atunci și până astăzi, Ministerul a amânat semnarea contractului, dar a contractat alte proiecte, cu punctaj mai mic, dar cu culoarea politică potrivită. Săptămâna trecută a apărut informația potrivit căreia, pentru a acoperi incompetența guvernării care a costat România pierderi uriașe din PNRR, executivul a propus reducerea banilor tocmai de la Sănătate, tăind arbitrar 7 spitale de pe listă, printre care cel din Brașov. Primul Ministru a justificat spunând că a renunțat la proiectele care nu aveau “nici licitație, nici studiu”. Noi avem și-și. Iată dovada că habar nu aveau despre progresul proiectelor: un document oficial, primit ieri de la Minister! Cum explicați asta, domnule Ciolacu? Mai întâi ne-ați tăiat de pe listă, acum ne întrebați care este progresul? Mai bine recunoașteți că ați acordat preferențial banii din PNRR și de acolo se ocupă procurorii europeni. Repet: să pierzi cu bună știință bani europeni dați pentru Sănătatea românilor este o crimă! Cineva va plăti pentru asta”, a scris primarul Allen Coliban, pe contul oficial de Facebook.

Vă reamintim că în urmă cu o săptămână, Guvernul a decis să taie finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale. Reprezentanții executivului au motivat că au luat această decizie din cauza „riscului ridicat” de nerealizare.

Publicitate

Guvernul a trimis la Bruxelles o cerere de modificare a finanțărilor prin PNRR. Pentru sănătate, aleșii au decis să diminueze suma acordată de Uniunea Europeană cu 677 de milioane de euro. Astfel, Ministerul Sănătății a propus eliminarea de la finanțarea prin PNRR a șase proiecte, identificate cu „un risc ridicat” în implementare. Acestea sunt:

  • Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodăriei apă (96 milioane euro)
  • Construire Corp nou Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța (142 milioane euro)
  • Construcția de secții de obstretică și ginecologie, neonatologie, chirurgie, pediatrică și pediatrie Arad – unități noi (95 milioane euro)
  • Construcția Spitalului de Urgenta Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație (202 milioane euro)
  • Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov (96 milioane euro)
  • Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – Relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființare compartiment cardiologie intervențională (46 milioane euro)

Detalii suplimentare despre acest subiect puteți citi AICI.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes