Connect with us
Publicitate

Administrație

Primăria vrea să modifice regulamentul care prevede un impozit mărit cu 500% a clădirilor neîngrijite sau deteriorate: somație prin publicitate, iar deteriorările ușoare vor fi exceptate de la supraimpozitare

Publicat

pe

Publicitate

În 2019 Primăria Brașov a introdus majorarea cu până la 500% a impozitului pentru clădirile şi terenurile neîngrijite și stabilirea criteriilor de încadrare a clădirilor şi terenurilor în categoria imobilelor neîngrijite situate în intravilanul Municipiului Braşov.

După ce autoritățile locale au identificat situații care încetinesc procesul de desfășurare a procedurii, precum și pentru a simplifica procesul de comunicare, Primăria vrea să vină cu modificări la Hotărârea de Consiliu Local din 2019. În acest sens consilierii locali vor discuta în cadrul ședinței ordinare de mâine, 24 februarie 2021, un proiect ce vizează modificarea HCL nr. 462 din 31.07.2019.

„Prin HCL 462/31.07.2019 a fost aprobat Regulamentului – cadru de aplicare a majorării cu până la 500% a impozitului pentru clădirile şi terenurile neîngrijite şi stabilirea criteriilor de încadrare a clădirilor şi terenurilor în categoria imobilelor neîngrijite situate în intravilanul Municipiului Braşov.

În urma aplicării prezentei hotărârii s-au identificat situaţii care încetinesc procesul de desfăşurare a procedurii pe de-o parte şi situaţii privind aplicarea criteriilor de încadrare a imobilelor în grila de impozitare între 100% şi 500%.

Publicitate

Se propune astfel ca actele iniţiale ale procedurii, respectiv somaţia să poată fi comunicată alternativ şi prin publicitate, nu doar prin predare directă sub semnătură de primire, poştă cu confirmare de primire sau afişare, aşa cum era reglementat prin regulamentul aprobat.

Sub aspectul criteriilor, acestea au fost reorganizate cu scopul de a simplifica încadrarea celor constatate în grilele de supraimpozitare. Ca efect a reorganizării grilei, clădirile ce prezintă deteriorari ușoare vor fi exceptate de la supraimpozitare. Procentele de impozitare în varianta propusă sunt desfașurate pe 6 categorii între 50% si 500%.

În temeiul prevederilor art. 136 din O.U.G. nr. 57 din 2019 privind Codul Administrativ, îmi exprim iniţiativa de promovare a proiectului de hotărâre privind modificarea hotărârii de consiliului local nr.462/31.07.2019” se arată în referatul de aprobare a hotărârii de consiliu local.

Ca o noutate, conform noului regulament propus, procesul de notificare se modifică. Astfel, Primăria va putea folosi publicitatea pe site-ul Primăriei în cazul în care se vor întâmpina dificultăți pe celelalte căi tradiționale (poștă, afișare la domiciliu).

„Proprietarul va fi somat în scris, prin poștă, cu aviz de primire sau afișare la domicilul / sediul acestuia concomitent cu publicitate (afișare pe site-ul Primăriei Brașov), astfel:
– persoanele fizice, la domiciliul lor, iar în caz contrar, prin afișare la domiciliu sau reședință;
– persoanele juridice, la sediul principal, iar în cazul neîndeplinirii procedurii de comunicare a somației, aceasta va fi făcută la sediul secundar, în caz contrar, prin afișare la sediul principal / secundar;
– persoanele care nu sunt cetățeni români sau nu au reședința permanentă în România, la reședința declarată la Direcția Fiscală Brașov sau prin afișare la imobiliul somat” se arată în noul regulament.

Dacă va fi aprobat proiectul, noua grilă de încadrare va fi următoarea: documentul îl puteți găsi aici.

De asemenea noua fișa de evaluare a imobilului o puteți studia aici precum și noul regulament aici.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes