Connect with us
Publicitate

Administrație

Primăria Sfântu Gheorghe îşi face grajd pentru caii fără stăpân capturaţi pe străzile oraşului

Publicat

pe

Publicitate

Problema cailor lăsați nesupravegheați în unele zone din Sfântu Gheorghe și-ar putea găsi rezolvarea în viitorul nu foarte îndepărtat. Autoritățile locale au în plan achiziționarea unui teren într-o comună învecinată municipiului, în vederea amenajării unui grajd care să poată găzdui, pentru o anumită perioadă de timp, caii ridicați de pe străzile din oraș.

Primarul Antal Árpád a declarat recent, într-un interviu la We Radio, că deși legislația permite capturarea animalelor lăsate nesupravegheate pe domeniul public, în prezent lipsește infrastructura necesară pentru adăpostirea acestora.

„Avem probleme cu caii din zona Őrkő, dar sunt convins că vor fi schimbări în bine în perioada următoare, deoarece în Asociația Metropolitană Sepsi urmează să achiziționăm undeva, într-o comună, un grajd unde vom putea amenaja un loc unde să fie duși acești cai. În acest moment avem o problemă de infrastructură. Teoretic, avem baza legală să prindem caii care sunt pe spațiul public, dar în momentul în care i-am prins nu mai avem ce să facem cu ei. Trebuie să construim o infrastructură unde să îi transportăm, unde să îi putem păstra pentru o anumită perioadă de timp, să existe posibilitatea răscumpărării, dar cred că pas cu pas rezolvăm această problemă și vor dispărea caii de pe străzi”, a explicat primarul Antal Árpád, potrivit weradio.ro.

În prezent, animalele găsite păşunând sau circulând nesupravegheate în parcuri, zone verzi sau pe drumurile publice din municipiu sunt capturate și transportate la Circumscripţia Sanitar – Veterinară din strada Nicolae Bălcescu nr. 4, unde sunt examinate sanitar – veterinar. În vara anului 2020, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat o hotărâre potrivit căreia proprietarii sau deținătorii legali ai acestor animale vor primi amenzi cuprinse între 50 și 2.500 de lei, în cazul în care vor fi identificați de Primărie.

Publicitate

Conform hotărârii, aceștia au la dispoziție 24 de ore pentru a face dovada că au achitat amenda, în caz contrar animalele sunt considerate abandonate sau fără stăpân și sunt trecute în proprietatea Municipalității, urmând să fie sacrificate la abator (în cazul ovinelor, porcinelor, bovinelor şi cabalinelor).

Potrivit documentului, în cazul câinilor lăsați nesupravegheați amenda este de 50 lei/cap de animal; pentru ovine amenda este de 150 lei/cap de animal, pentru porcine 1.000 lei/cap de animal, iar pentru cabaline și bovine câte 2.500 de lei / cap de animal.

Totodată, proprietarii care vor să își primească înapoi animalele trebuie să plătească anumite taxe și pentru pagubele produse pe domeniul public și privat al municipiului, dar și pentru acoperirea cheltuielilor aferente transportului și îngrjirii animalelor ridicate de pe domeniul public.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes