Connect with us
Publicitate

Administrație

Primăria Braşov serbează ziua națională a Franței. Astăzi, literele de pe Tâmpa vor fi luminate în culorile drapelului francez

Publicat

pe

Publicitate

Literele BRAȘOV de pe Tâmpa vor fi illuminate, în această seară, în albastru – alb – roșu. Culorile Franței, pentru că astăzi este Ziua Națională a Franței.

14 iulie este ziua în care revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federaţiei din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii. Libertate, Egalitate, Fraternitate avea să devină deviza Republicii Franceze.

Ziua naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă – începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei.

Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.

Publicitate

La Paris, celebra paradă militară de pe bulevardul Champs Élysées a fost înlocuită în acest an cu o ceremonie simbolică, o premieră de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

În tribunele oficiale au fost invitaţi reprezentanţii celor care în perioada carantinei au asigurat serviciile medicale şi de primă necesitate din Franţa.

Ceremonia de la Concorde a fost una solemnă, plină de emoţie, care anul acesta a avut următorul mesaj – «Angajaţi! Uniţi! Solidari!». Un moment special l-a constituit omagiul adus generalului Charles de Gaulle şi rolului pe care acesta l-a avut în istoria Franţei.

În 14 iulie 1789 revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federaţiei din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii.

Libertate, Egalitate, Fraternitate avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia, iar 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei.

Conform tradiţiei, la ora 10 fix, preşedintele Franţei ajunge la Arcul de Triumf din Place de l’Étoile, este întâmpinat de şeful Statului Major al armatelor, trece trupele în revistă şi apoi merge pe Champs-Elysées pentru a asista alături de miile de parizieni la defilarea militară, inspirată de parada gărzii federale din 1790.

Seara, Tour Eiffel va fi în centrul unui magnific foc de artificii, tras începând de la ora 23, care pentru al doilea an consecutiv va avea tema „Parisul întâmpină lumea”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes