Connect with us
Publicitate

Administrație

Primăria Braşov a relansat licitația pentru pista de biciclete care va lega cartierul Astra de gară, centrul civic și centrul istoric

Publicat

pe

Primăria Brașov a relansat licitația pentru amenajarea unei piste pentru biciclete care să facă legătura între terminalul RAT de la Poienelor, b-dul Victoriei și pista din centrul civic, ajungând astfel să unească Cartierul Astra cu puncte importante din oraș: gara, centrul civic și centrul istoric. Traseul va avea o lungime de 6 km și 3 puncte de închiriere/parcare pentru biciclete. Valoarea estimată a lucrărilor este de aproape 12 milioane de lei.

Publicitate

„Astăzi am relansat licitația pentru amenajarea primei piste de biciclete care face parte din strategia noastră de dezvoltare a mobilității velo, astfel încât brașovenii să aibă în apropierea locuinței sau locului de muncă o pistă pentru biciclete. Cumulat, vorbim de 80 de kilometri de piste care vor lega toate cartierele Brașovului. Aceasta este prima pistă amenajată conform standardelor care unește un cartier cu zonele de interes ale orașului, făcând din acest tip de transport unul care să răspundă nevoii de deplasare a brașovenilor. Săptămâna aceasta sperăm să dăm drumul și la cel de al doilea traseu, care unește cartierele Astra și Răcădău. Transportul cu bicicleta este una dintre soluțiile optime pentru un oraș de dimensiunile Brașovului, și avem atâtea exemple de orașe din Europa care au devenit mult mai prietenoase cu mediul și cu locuitorii lor odată cu dezvoltarea acestui sistem de transport. Ca să ajungem și noi la același nivel, trebuie să creăm o infrastructură care să asigure legături directe între cartiere și zonele de interes, în condiții de siguranță”, a declarat primarul Allen Coliban.

Investiția înseamnă amenajarea unei piste de biciclete pe partea carosabilă, delimitată de traficul rutier prin marcaj longitudinal și profile prefabricate din cauciuc, peste care pot trece, la nevoie, mașinile de intervenție. În zonele unde dimensiunea străzilor nu permite crearea culoarului exclusiv pentru biciclete, traficul se va desfășura în comun cu autovehiculele, pe partea carosabilă, unde se vor amenaja marcaje transversale vizibile, la distanță de maxim 25 metri, dublate de indicatoare rutiere.

Investiția constă în realizarea infrastructurii integrate pentru ciclism și trafic pietonal cu o lungime cumulată de 6,0 km pe traseul Terminal Poienelor, strada Poienelor, sens giratoriu (MC Donald’s), bulevardul Saturn, strada Minerva, strada Crinului, strada Micșunelelor, strada Lămâiței, strada Brândușelor, bulevardul Alexandru Vlahuță, bulevardul Gării, bulevardul Victoriei, bulevardul Mihail Kogălniceanu, conexiune cu pista de biciclete care face legătura între Camera de Comerț și Industrie și centrul istoric.

Publicitate

Vor fi amenajate 3 puncte de închiriere/parcare pentru biciclete, fiecare dotat cu 50 de biciclete și cu rastele pentru parcarea acestora.

Se vor monta 520 de semne de circulație de atenționare și de informare despre existența pe traseu a pistelor de biciclete.

Acest proiect face parte din programul de investiții în mobilitate verde al Primăriei Brașov, prin dezvoltarea infrastructurii necesare mijloacelor de transport ecologice, fie că vorbim de transportul în comun, de transportul vela sau de cel pietonal. În ceea ce privește transportul cu bicicleta, obiectivul asumat de municipalitate este ca, în câțiva ani, fiecare brașovean să aibă la mai puțin de 250 de metri de locuință o pistă de biciclete.

Durata lucrărilor de amenajare și marcare a pistelor pentru biciclete este de maxim 6 luni; durata cât mai scurtă de execuție a lucrărilor este și un factor de evaluare în cadrul procedurii de achiziție.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 11.877.833,92 lei fără TVA, fondurile fiind asigurate prin finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional. Demarat inițial prin POR – Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă și de la bugetul local, proiectul a fost etapizat, iar fondurile pentru realizarea lui vor putea fi asigurate prin actualul exercițiu financiar, Programul Regional Centru 2021 -2027.

Publicitate

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care propunerea financiară reprezintă 40 de puncte, componenta tehnică 30 de puncte, iar durata de execuție a lucrărilor 30 puncte.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 27.12.2023

Pentru a optimiza procedura de achiziție, primăria a revizuit caietul de sarcini astfel încât soluția tehnică utilizată pentru marcarea pistelor să fie una accesibilă și realizabilă în termenul prevăzut în caietul de sarcini.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes