Connect with us
Publicitate

Administrație

Primăria Braşov a relansat licitația pentru amenajare de benzi dedicate special autobuzelor

Publicat

pe

Primăria a relansat licitația pentru execuția lucrărilor de construcție pentru proiectul ,,Amenajare benzi dedicate transportului public în Municipiul Brașov și trotuare adiacente”. Este primul proiect al municipalității prin care se vor crea culoare speciale pentru transportul în comun și, odată cu creșterea vitezei medii de deplasare a vehiculelor de transport public de călători, va crește și interesul brașovenilor pentru acest tip de transport, care, la orele de vârf, îi va ajuta să ajungă mai repede la destinație.

Publicitate

Investiția face parte din programul municipalității de trecere spre o mobilitate verde, care să ofere condiții de deplasare mai bune decât cu propriul automobil. Primele trei benzi vor fi amenajate pe traseul linei 5, între terminalul Poienelor și cel de la Stadionul Municipal, precum și pe b-dul Victoriei, care va asigura legătura cu gara.

„Astăzi am relansat licitația pentru primele benzi dedicate transportului în comun. Investiția face parte din programul nostru de a transforma acest tip de transport, prietenos cu mediul, în principala soluție de mobilitate din interiorul orașului. Odată cu implementarea proiectului brașovenii vor putea face o comparație între ce oferă transportul în comun, respectiv cele mai bune condiții, costuri reduse și rapiditate, și transportul cu mașina proprie. Prin amenajarea benzilor dedicate, cel puțin la orele de vârf vom putea ajunge cu siguranță mai repede la destinație cu autobuzul electric sau cu troleibuzul. Vrem să le oferim brașovenilor soluții alternative de transport, pentru a avea un oraș cu un aer mai curat, un oraș mai prietenos cu cetățenii săi”, a declarat primarul Allen Coliban.

Traseele destinate circulației transportului public pentru care se amenajează benzi dedicate sunt:

Publicitate
  1. Sensul Astra – Bartolomeu: terminal transport public Poienelor – Calea București – Str. Toamnei – B-dul M. Kogălniceanu – Str. Iuliu Maniu – Str. N. Iorga – Str. Lungă – Calea Făgărașului – terminalul de transport public Bartolomeu (Stadion Municipal);
  2. Sensul Bartolomeu – Astra: Calea Făgărașului – Str. Lungă – Bd. Eroilor – Bd. 15 Noiembrie – Calea București – terminal transport public Poienelor;
  3. B-dul Victoriei, pe ambele sensuri, între B-dul M. Kogălniceanu – terminalul de transport urban Gară.

Lungimea traseului benzilor dedicate, cumulată pentru cele 3 trasee, este de aproximativ 12,68 km.

Amenajarea benzilor dedicate se va realiza pe carosabilul existent, prin frezarea pe o lățime de 3-4 metri și o adâncime de 4-6 cm a asfaltului existent și așternerea pe o suprafață de 49.475 mp  metri pătrați a unui covor asfaltic nou. Marcajele rutiere se vor reface pe o lungime totală, cumulată, de 39 de km, cu vopsea reflectorizantă.

Se vor reabilita trotuarele adiacente traseului benzilor, în zonele afectate de fisuri, tasări, văluriri.

În zonele de intersecție cu străzile secundare sau la intrarea și ieșirea din sensurile giratorii, benzile dedicate vor fi colorate și marcate cu mesajul internațional ,,BUS Only ” (Doar pentru autobuz). De asemenea, separarea benzilor dedicate se va face, în funcție de posibilitățile din fiecare zonă de pe traseu, prin benzi rezonatoare sau semisfere de cauciuc.

Durata lucrărilor de amenajare și marcare a benzilor dedicate este de maxim 8 luni; durata cât mai scurtă de execuție a lucrărilor este și un factor de evaluare în cadrul procedurii de achiziție.

Publicitate

Garanția lucrărilor executate va fi de 5 ani de la data semnării procesului verbal de recepție. Garantia aplicabilă marcajelor/indicatoarelor rutiere va fi de 2 ani.

Valoarea estimată a lucrărilor este de aproape 15 milioane de lei (14.444.026,49 lei) fără TVA, fondurile fiind asigurate prin finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional. Demarat inițial prin POR – Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă și de la bugetul local, proiectul a fost etapizat, iar fondurile pentru realizarea lui vor putea fi asigurate prin actualul exercițiu financiar, Programul Regional Centru 2021 -2027.

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care propunerea financiară reprezintă 40 de puncte, componenta tehnică 30 de puncte, iar durata de realizare a investiției 30 puncte.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 28.12.2023.

Pentru a optimiza procedura de achiziție, primăria a revizuit caietul de sarcini astfel încât soluția tehnică utilizată pentru marcarea benzilor dedicate să fie adaptată condițiilor din caietul de sarcini și valorii acestei lucrări.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes