Connect with us
Publicitate

Administrație

Primăria Braşov a plătit 10.000 de euro pentru crearea unui canal YouTube care exista deja de acum 4 ani. S-a aflat după ce noul primar a făcut publice contractele din „epoca Scripcaru”

Redactia Brasov

Publicat

pe

Primăria Brașov a plătit aproximativ 10.000 de euro unei firme ca să deschidă un canal de YouTube cu numele instituției și să promoveze un videoclip despre oraș, care fusese realizat anterior. Asta deși canalul există din 2016, fapt confirmat chiar de șeful de comunicare al instituției, Sorin Toarcea. „L-am creat eu cu ceva ani în urmă”, a spus el pentru libertatea.ro.

Publicitate

Cu câteva zile înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile locale, la sfârșitul lunii august, fostul primar George Scripcaru aviza un contract cu Global Media&PR SRL în valoare de aproximativ 10.000 de euro pentru servicii de promovare a orașului printr-un spot realizat de britanicul Charlie Ottey. 

Documentul prevedea și deschiderea canalului de YouTube al Primăriei, care funcționa încă de acum patru ani.

Publicitate

Specialiști din piață au evaluat operațiunea de promovare la maximum 2.000 de euro. 

Global Media a obținut un contract similar pentru publicitate pe Antena 1, în valoare de circa 90.000 de euro.

Publicitate

Ambele contracte au fost atribuite prin procedura de consultare a pieței pe platforma online SEAP, precizează Primăria Brașov.

Patroana Global Media&PR SRL, Raluca Ioana Leder: „Scrieți ce vreți”.

Recent, pe portalul Primăriei Brașov au fost publicate contractele de achiziții publice încheiate în 2020 de instituția în fruntea căreia a fost ales Allen Coliban (USR), succesorul lui George Scripcaru (PNL), care a condus din 2004 orașul de la poalele Tâmpei.

Publicitate

Unul dintre documente se referă la promovarea pe YouTube a unui clip de prezentare al orașului, realizat de britanicul Charlie Ottley, producătorul a două documentare remarcabile despre țara noastră, Wild Carpathia și Flavours of Romania.

Potrivit contractului de prestării servicii de publicitate nr. 264/928/20.08.2020, Global Media&PR SRL din Brașov a încasat 49.670,6 lei, dintre care 7.930.6 reprezintă TVA, pentru următoarele obligații principale stipulate în acte:

– servicii de implementare și gestionare publicitară pe youtube prin postare materiale video

Publicitate

– prestatorul se va ocupa ca spotul să ajungă la Google Romania (care deține YouTube), unde este verificat din punct de vedere al drepturilor de autor (sunet, imagine)

– prestatorul se va ocupa să creeze canal denumit conform cerințelor clientului și anume Primăria Municipiului Brașov.

Ultima prevedere e frapantă, deoarece canalul de youtube al Primăriei exista deja din 21 martie 2016, după cum relevă inclusiv șeful de comunicare al instituției, Sorin Toarcea, care a fost surpins la aflarea acestei informații: „acel canal l-am creat eu cu ceva ani în urmă”

Publicitate

La solicitarea ziarului ”Libertatatea”, Sorin Toarcea a detaliat că jobul celor de la Global Media a fost să urce spotul pe youtube și să-l promoveze.

”Un contract pentru a presta servicii atât de banale contra a 10.000 de euro e traducerea că în spate a fost probabil șusta cuiva din Primărie. E treabă de circa 15-20 de minute. Mișto sună formularea aceea sofisticată cu transmiterea spotului la Google și verificarea drepturilor de autor, care înseamnă că faci simpla uploadare a unui video. Când încarci un clip pe youtube, platforma te atenționează automat dacă folosești conținut pentru care nu ai drepturi”, spune un specialist în domeniu, consultat de Libertatea.

El estimează că, la 318.000 de vizualizări, câte are în prezent spotul cu cel mai mare succes, cu o lungime de 30 secunde, „costul cu promovarea s-a dus în mod normal pe la maximum 2.000 de euro. Asta fiindcă atunci când o companie cumpără vizualizări pentru un client, plătește de obicei 2-3 euro pe mia de vizualizări, cel mult cinci euro. E prețul de piață a ceea ce se cunoaște în industrie drept «cost per mille», adică indicatorul CPM”.

Primăria Brașov declară, într-un răspuns pentru Libertatea, că obiectul contractului „a fost dus la îndeplinire” și că plățile „au fost operate în totalitate”.

„Contractul a fost încheiat în urma unei achiziții din catalogul electronic SEAP, în care au existat oferte pentru serviciile de implementare și gestionare publicitară pe youtube prin postare de materiale video (…) Valoarea estimată a fost determinată în baza ofertelor solicitate de autoritatea contractantă, procedură de consultare a pieței (…) Plățile către companie au fost operate în totalitate”, se arată în documentul transmis de Biroul de Informații Primăria Brașov.

Înființată în februarie 2009, Global Media&PR SRL aparține Ralucăi Ioana Leder și, potrivit portalului termene.ro, a realizat în 2019 o cifră de afaceri de 1.014.958 lei și un profit de 470.747 lei. 

Raluca Leder este soția lui Mihai (Puiu) Leder, director Kiss FM Brașov și organizator de evenimente.

„Puiu Leder face parte dintr-un grup care a fost conectat la administrația Scripcaru, numărându-se printre apropiații fostului primar”, afirmă o sursă locală pentru Libertatea. Raluca Leder nu a dorit să comenteze pe marginea contractului.

Contractul pentru youtube nu e însă singurul business pe axa Primăria Brașov – Global Media&PR SRL.

Cu 15 zile mai devreme, pe 5 august 2020, părțile parafau contractul nr. 41/76126, prin care compania condusă de Raluca Leder se obliga să plaseze 4 spoturi de promovare ale orașului în cadrul programului ”Observator”, principalul jurnal de știri de la Antena 1.

Aparițiile s-au suprapus peste perioada campaniei electorale pentru alegerile locale și în zilele imediat anterioare startului oficial.

Prețul a fost de 427.010.49 lei, defalcați astfel, potrivit documentului dintre părți:

– 89.628 lei fără TVA – 22 difuzări în luna august – 257.535 lei fără TVA – 30 difuzări în luna septembrie

– 65.960, 97 lei – TVA

– 13.886,52 – taxa 4% pentru Fondul Cinematografic.

Primăria Brașov a oferit pentru Libertatea același răspuns ca în „dosarul YouTube”: achiziție din catalogul SEAP, valoare estimată prin consultare a pieței, plăți operate în totalitate.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Administrație

Brașovul nu va avea un spital regional prea curând. Ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă: Spitalele regionale, imposibil de construit în următorii 6-7 ani

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Brașovul are mare nevoie de un nou spital. Deși autoritățile locale fac eforturi mari pentru pregătirea studiilor și a proiectelor tehnice, astfel încât brașovenii să se poată bucura cât mai repede de servicii de sănătate de calitate, ultimele declarații ale ministrului Sănătății arată că vor trece ani buni până vom vedea un nou spital în Brașov. Mai mult, finanțarea noului Spital din Brașov (valoare estimată la 600 milioane de euro) prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pare tot mai departe.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că realizarea unui spital de anvergura celor regionale durează şase, şapte ani şi că acestea nu vor fi gata până la finalul acestei guvernări.

Publicitate

“Spitalele regionale sunt în etapa de licitaţie pentru proiectarea tehnică. Sperăm în cursul verii să semnăm primul contract de proiect tehnic pentru Spitalul Regional de la Iaşi, urmat apoi de cel de la Cluj şi de cel de la Craiova.

Urmează un an în care se efectuează efectiv proiectarea tehnică, iar apoi urmează licitaţia pentru construcţie.

Publicitate

Sunt proiecte complexe, care într-adevăr sunt în întârziere şi au fost în întârziere şi când a venit echipa noastră la minister.

Trebuie să înţelegem că, având un asemenea grad de complexitate, inclusiv în ţările unde lucrurile merg foarte bine, unde achiziţiile publice merg foarte bine, unde profesionalismul proiectanţilor şi al constructorilor este unul înalt, construcţia unui spital de o astfel de anvergură durează şase, şapte ani”, a explicat Ioana Mihăilă, în timpul unei emisiuni la Prima TV.

Aceasta a mai spus că spitalele regionale nu mai au șanse să fie construite în timpul actualei guvernări și a explicat de ce nu au fost cuprinse în PNRR.

Publicitate

“Nu cred că vom vedea clădirea spitalului în 2024.

Noi am vrut să includem spitalele regionale la un moment dat în PNRR şi am cerut părerea specialiştilor, iar specialiştii ne-au spus că este destul de riscant pentru că anul 2026, adică august 2026, până când trebuie să fie funcţională construcţia, s-ar putea să fie riscant. Nu imposibil, dar riscant”.

Așadar, în următorii 6 – 7 ani, guvernul actual și cel viitor se vor concentra pe construirea acelora din Iași, Cluj și Craiova.

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

De aproape trei ani, lunar, 42.000 de persoane sunt nevoite să suporte costuri mai mari cu 40% pe transport din cauza lipsei podului feroviar de la Budila, prăbușit în 2018. Allen Coliban a făcut propria investigație pe vremea când era senator

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Ar trebui să avem trenuri care merg cu 160 km/h, dar, în realitate, CFR nu poate înlocui o şină ruptă acum 4 ani. O anchetă „România, te iubesc!” scoate la iveală numeroase probleme din infrastructura feroviară care țin trenurile pe loc sau la viteze mai mici decât acum 100 de ani. Este și cazul liniei care leagă Brașov de Întorsura Buzăului. De aproape trei ani de zile aici nu se mai circulă.

În 2018, s-a prăbuşit podul de la Budila. Cu doar câteva minute înainte să se destrame şi să cadă în râu podul a fost traversat de un tren cu călători. Divinitatea, soarta, norocul, au făcut ca în urma acestui dezastru să nu vorbim şi despre morţi sau răniţi.

Publicitate

Prăbuşirea podului de la Budila a scos din folosinţă şi cel mai lung tunel din România, tunelul Teliu, deschis circulaţiei în 1931 şi închis în 2018. A fost săpat prin munte, pe o lungime de 4,3 kilometri, în perioada interbelică. La capătul celălalt este Întorsura Buzăului.

Raul Urda – Primar Întorsura Buzăului: „În medie erau 1.400 de persoane care făceau naveta cu trenul la Braşov.”
Reporter: Şi pe lună?
Raul Urda: „Cam 42.000.”

Publicitate

În lipsa trenului, de trei ani, oamenii circulă cu microbuzul.

Reporter: Şi diferenţa de preţ estimativă între preţul biletului de tren şi preţul biletului de microbuz?
Raul Urda, primar Întorsura Buzăului: „A crescut cam cu 40% preţul pe transport din cauza transportului rutier.”

După prăbuşire, în gara din Întorsura au rămas blocate 6 vagoane ale unui transportator privat. Care n-a mai avut ce să facă cu ele așa că le-au tăiat și le-au dus la fieri vechi, niște capace din plastic e tot ce a mai rămas din ele.

Publicitate

Raul Urda – Primar Întorsura Buzăului:
„La fier vechi, efectiv au venit în gară, le-au tăiat le-au dezmembrat în această locaţie şi le-au vândut la fier vechi toate”

Ancheta lui Allen Coliban
Allen Coliban, primarul Brașovului, era senator la momentul prăbuşirii şi a făcut propria investigaţie. Spune că evacuarea cu întârziere a unui baraj din amonte a creat o undă de şoc care a lovit cu putere podul. Valul ar fi prins viteză şi din cauza balastierelor care au sfârtecat albia râului în zona căii ferate. Şi este de părere că a nici podul nu a fost întreţinut corespunzător.”

Allen Coliban: „Felul în care a fost făcută mentenanţa, în care a fost întreţinut, care avea o vârstă venerabilă, ce-i drept care nu ar fi trebuit să cadă, şi în niciun caz n-ar fi trebuit să reprezinte un element de risc în halul ăsta, încât să treacă un tren şi la câteva minute să se prăbuşească podul.”

Publicitate

Ruta Braşov – Întorsura Buzăului era atunci în proprietatea regionalei Braşov şi în concesiunea companiei private de transport. În 2018, şeful regionalei era Ioan Pintea. Spune că de monitorizare trebuia să se ocupe firma, nu CFR-ul.

Ioan Pintea – director general CFR Infrastructură:
„Cădea în responsabilitatea operatorului respectiv. Şi dacă ar fi fost în intreținerea noastră, acel eveniment tot s-ar fi produs pentru că a fost un fenomen de o violență nemaiîntâlnită.”

Acum CFR va plăti 25 de milioane de lei pentru un pod nou şi alţi bani pentru revizia căii ferate, nefolosită de trei ani. Lucrările au început săptămâna aceasta.

Publicitate

Au trecut 15 ani de când România are la dispoziție miliarde de euro de la Bruxelles ca să lege cu o cale ferată modernă portul Constanța de graniţa de Vest, asta deși am avut la dispoziție miliarde de euro, bani europeni.

Din 2007 şi până în prezent România a pierdut fonduri europene de aproape 1 miliard şi jumătate de euro destinate infrastructurii feroviare.

Emisiunea „România, te iubesc!” poate fi urmărită integral aici.

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

Lupta dintre Primărie şi P&P continuă. Allen Coliban: „P&P a suspendat plata părcărilor prin SMS. Vă asigurăm că până la remedierea situației nu se vor da amenzi”

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Primarul braşovului, Allen Coliban, pune că a primit mamu multe sesizări în care se specifică faptul că de ieri seară plata parcărilor publice prin SMS nu mai funcţionează. Acest fapt vine după ce Consiliul Local a reziliat contactul cu firma care a prestat serviciile de parcare până acum.

În cest sens, primarul spune că în perioada următoare, până ce procedurile de reziliere a contractului se termină şi SC P&P SRL va da către primărie toate bunurile, nu se vor aplica amenzi pentru cei care nu plătesc parcare.

Publicitate

„Se pare că în urma notificării legate de rezilierea contractului, P&P a suspendat plata părcărilor prin SMS, deși acest serviciu trebuie predat Primăriei.

Vă asigurăm că până la remedierea situației nu se vor da amenzi pentru parcarea pe aceste locuri.

Publicitate

Avem rugămintea să nu parcați pe locurile pentru persoanele cu dizabilități sau pe cele pentru mașinile electrice.

Nu ne lăsăm intimidați și mergem mai departe!”, a transmis Allen Coliban.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>