Connect with us
Publicitate

Administrație

Primăria Brașov a emis autorizația de construire pentru un traseu de biciclete de 4 km, finanțat din bani europeni

Avatar

Publicat

pe

Primăria Brașov și ADR Centru au semnat anul trecut un contract de finanțare pentru două proiecte care vizează realizarea infrastructurii integrate pentru trafic pietonal și ciclism cu facilități complementare pentru două trasee din municipiul reședință de județ.

În acest context, pe 4 Martie 2021, Primăria Brașov a emis autorizația de construire nr. 115 care vizează unul dintre cele două proiecte, mai exact un traseul numărul doi care se întinde pe patru kilometri având ca puncte terminus zona „Iepure” din Valea Cetății și str. Poienelor.

Prin acest proiect, edilii doresc construcția unui traseu pentru trafic pietonal și ciclism cu o lungime de 4,0 km. Ruta va permite bicicliștilor și pietonilor să se deplaseze între zona de agrement „La Iepure“ și terminalul Poienelor, de unde se leagă de viitorul Traseu 1 de biciclete, în condiții de siguranță rutieră și o expunere scăzută la factorii poluanți (noxe, fonici), astfel încât o parte din cei care folosesc mijloace de transport motorizate vor alege să se deplaseze cu bicicleta sau pe jos, generând o scădere considerabilă a emisiilor de CO2.

Publicitate

Este vorba despre amenajarea pistelor de biciclete pe carosabil, adiacent trotuarelor, cu o lățime de 1,00 m, pe fiecare sens de circulație, separate de traficul rutier prin marcaje rutiere și redimensionarea benzilor de circulație la 3m lățime. În zonele unde dimensiunea străzilor nu permite crearea de traseu dedicat bicicletelor, traficul se va desfășura în comun cu autovehiculele, pe partea carosabila, unde se vor amenaja marcaje transversale vizibile, la distanță de max 25 m, dublate de indicatoare rutiere care informează participanții la trafic despre existența traseului de biciclete pe partea carosabilă;

Pe lungimea traseului se vor reabilita trotuarele pe o suprafață de 8.015 mp, în zonele afectate de fisuri, tasări, văluriri, prin frezarea stratului de uzură și așternerea unei suprafețe noi de uzură, care să ofere confort și siguranță în deplasare a pietonilor.

Publicitate

Traseul vizat este Valea Cetăţii – Parc Răcădău – Tâmpei – Vasile Alecsandri – Carpaţilor – Poienelor-Terminal str. Poienelor.

Punctele de bike sharing se vor amenaja în zona străzii Molidului, lângă parcarea/terminalul RAT Brașov, pe Bulevardul Valea Cetății, în zona parcului Răcădău, pe strada Carpaților, în Zona Parcului Industrial Metrom.

Infrastructura integrată va conține și un sistem inteligent pentru bike sharing.

Publicitate

Sistemul include: Stații automate de închiriere și predare a bicicletelor conectate la rețeaua electrică existentă, terminale de închiriere a bicicletelor la care să aibă acces atât locuitorii Brașovului, cât și cei care vizitează orașul, prin utilizarea unor aplicații specializate.

Bicicletele (150 buc) vor avea o identitate vizuală specifică Brașovului și vor include elemente anti-furt și anti-vandalism. Design-ul bicicletelor va urmări ușurința în utilizare și asigurarea accesibilității pentru toate categoriile de utilizatori. Bicicletele vor dispune de sisteme de semnalizare adecvate pentru asigurarea siguranței utilizatorului.

Pe strada Molidului și pe strada Vasile Alecsandri amenajarea implică realizarea de marcaje rutiere pe carosabil, din 25 in 25 de metri, pentru a semnaliza participanților la trafic faptul că acest traseu este frecventat de utilizatorii de biciclete. Soluția a fost impusă de faptul ca lățimea mică a carosabilului nu permite amenajarea pistei de biciclete separat de circulația auto.

Valoare totală proiect: 3,828,799.94 LEI Valoare totală eligibilă: 3.388.697,53 LEI, din care finanţare nerambursabilă 98%: 3.320.923,58 lei, cofinanţare 2%: 67.773,95 lei. Valoare cheltuieli totale neeligibile: 440.102,41 LEI.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea
Publicitate
Publicitate

De Interes

>