Connect with us
Publicitate

Administrație

Prima zi de şcoală la Braşov. Elevii de la „Unirea” au revenit în clasele din corpul A

Publicat

pe

Publicitate

Anul școlar vine la Brașov cu vești bune pentru elevii și părinții acestora: noi investiții în sistemul de învățământ, sistemul de transport al elevilor a fost extins și optimizat, iar Municipalitatea are o nouă abordare în ceea ce privește cheltuielile pentru consumabile, bine-cunoscutul ,,fond al clasei”.

Prezent la deschiderea anului școlar la Școala gimnazială nr. 30 și la Colegiul Andrei Șaguna, primarul Allen Coliban a vorbit despre investițiile și proiecte Municipalității pentru învățământul brașovean.

„Am vrut să vin într-una dintre cele mai mari școli din Brașov și într-o școală în care vrem să facem investiții în perioada următoare, pentru că urmează extinderea cu un nou corp de clădire de zece clase. Am vrut să dau această veste și să-mi iau acest angajament în fața copiilor, în fața părinților, în fața cadrelor didactice. Pe de altă parte, este o școală care este un exemplu de fel în care se prezintă în această primă zi de școală. Mă simt precum elevii de la clasa pregătitoare, deși au trecut 35 de ani de când pășeam pentru prima dată pe sub acest pod de flori pe care îl vedem și acum. Este o emoție constructivă, o emoție pozitivă, o emoție care ne ajută să mergem mai departe și să ne dăm totodată seama de cât de important este actul educațional. Cu toții vorbim despre educație ca fiind una dintre priorități pentru tot ce înseamnă viitorul României. Emoția aceasta o simțim în prima zi de școală cu toții. În primul rând, mult succes în noul an școlar și multe realizări”, a declarat primarul Allen Coliban, la Școala Gimanzială nr. 19.

Mesajul reprezentanților primăriei la deschiderea anului școlar în ceea ce privește transportul a fost că utilizarea sistemul de transport special pentru elevi poate fi o alternativă confortabilă și sigură, mai ales după înființarea de noi rute pentru elevi, extinderea celor existente și crearea de noi stații.

Publicitate

„Sunt absolvent al Colegiului Național Andrei Șaguna și sunt foarte mândru de acest lucru. Cred că toți șaguniștii simt mândria aceasta, atât în anii de școală, cât și după: ajungem să ne definim prin apartenența la comunitatea șaguniștilor. Pentru voi, șaguniștii de astăzi, am și vești bune din partea Municipalității: Colegiul Andrei Șaguna, împreună cu alte 5 investiții, va primi finanțare și asistență tehnică din partea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare pentru renovarea și eficientizarea energetică a clădirii. Este o clădire monument, este o clădire cu care ne mândrim. o clădire care este a comunității și a venit din năzuința comunității și față de care trebuie să arătăm responsabilitate și respect, inclusiv prin felul în care o întreținem. Pe de altă parte un mesaj pe care l-am dat și aici și pe care îl extind către toate școlile și unitățile de învățământ din zona centrală: vrem să eficientizăm transportul pentru elevi, transportul dedicat elevilor, prin acele autobuze. Le facem mai mai extinse din perspectiva punctelor de preluare din cartiere. Vom gândi o strategie să le avem și pentru revenirea de la școală și îi rog pe toți părinții să considere această opțiune pentru transportul elevilor către școală pentru că ne ajută să gestionăm responsabil și sustenabil mobilitatea din zona Centrului Vechi. Doresc să închei urând tuturor elevilor și tuturor părinților și cadrelor didactice un an școlar fericit, un an școlar plin de succes și plin de împliniri și de bucurii”, a precizat primarul, la Colegiul Național Andrei Șaguna.

Transport elevi

Din acest an școlar, pentru transportul elevilor vor funcționa 12 rute, care acoperă cea mai mare parte a orașului, astfel încât elevii să aibă un acces facil la aceste autobuze și să poată ajunge la școală în condiții de siguranță. Astfel, noile rute – care se adaugă celor 5 inițiale – vor asigura și transportul elevilor din cartierele Noua, Astra – zona dintre Saturn și calea ferată, Scriitorilor, Valea Cetății, Tractorul – zona nouă și Bartolomeu Nord. Totodată, pentru a accesibiliza toate rutele de transport elevi, numărul de stații de pe fiecare traseu a fost majorat, astfel încât distanța dintre locuințe și stație să fie cât mai scurtă*.

Primul ghiozdan

Proiectul Primul ghiozdan, demarat de Municipalitate în 2010, continuă și în acest an pentru elevii din clasa pregătitoare. Astfel, 2.363 de boboci au găsit pe bancă ghiozdanele cu toate rechizitele necesare pentru începerea anului școlar.

,,Ne bucurăm să continuăm tradiția celor 11 ani în care oferim copiilor primul ghiozdan. Avem un pachet de aproximativ 2.400 de ghiozdane pe care îl dăm astăzi în municipiul Brașov în toate școlile, la cei din clasa pregătitoare. Un ghiozdan roz și unul albastru, evident cel roz fiind pentru fetițe și cel albastru pentru băieți, un ghiozdan care este consistent din punct de vedere al conținutului: avem caiete, avem creioane, avem penare, avem foi de hârtie, gumă de șters, plastilină, lucruri pe care sunt convins că fiecare copil le apreciază, dar și fiecare părinte, pentru că practic este un ajutor pe care noi, Primăria Brașov, vrem să îl dăm locuitorilor orașului nostru”, a explicat viceprimarul Sebastian Rusu, la deschiderea anului școlar la Școala Gimnazială nr. 19.

Pachetul cu rechizite școlare „Primul ghiozdan” pentru elevii înscrişi în clasa pregătitoare în anul şcolar 2020-2021 conține: 5 caiete dictando, 5 caiete de matematică, două caiete cu foaie velină, două caiete de biologie, două blocuri de desen A4, 10 creioane negre HB, 2 seturi de creioane colorate, două radiere, două ascuțitoare, penar, acuarele, pensule (diferite mărimi), ghiozdan, planşetă, plastilină, coperți pentru caiete, hârtie glasată, carton colorat, două tuburi de lipici tub, 5 mape plastic A4 cu șină, 10 folii plastic transparentă protecție pentru documente A4 (10 bucăți).

Colegiul Național Unirea

Vești bune și pentru elevii de la Colegiul Național Unirea: în prima zi de școală, ei s-au întors, după 4 ani, în clasele din corpul A, astfel că tot programul elevilor a revenit într-un singur schimb.

„Ne bucurăm să venim cu o veste bună astăzi, odată cu începerea școlii. Elevii din Colegiul Național Unirea vor putea reveni la clasele din corpul A, unde lucrările de reabilitare au fost încheiate în mare parte. Le urăm mult succes elevilor în noul an școlar și ne bucurăm că aceștia vor putea să desfășoare ore în cursul dimineții”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu, prezentă la deschiderea anului școlar la Colegiul Național Unirea.

Proiectul de reabilitare ale acestei clădiri au început în 2017, fiind executate de către firma spaniolă Construcciones Deco S.A (care a executat lucrările de reabilitare și la Colegiul Național de Informatică Gr. Moisil). Deși termenul de finalizare a acestora era iulie 2019, până la acel moment compania spaniolă nu a reușit să execute decât 10% din totalul lucrărilor. La sfârșitul lunii august 2019 s-a semnat contractul pentru continuarea lucrărilor cu SC RIAL SRL. Pentru a putea finaliza lucrările la clasele din corpul A, în ultimele luni RIAL-ul și-a alocat cea mai mare parte a resurselor umane pentru această investiție. În acest moment, toate sălile de clasă sunt funcționale, excepție făcând sala festivă și subsolul. Acest proiect a adus în învățământul brașovean o serie soluții inovatoare în aceea ce privește amenajările interioare și exterioare, de la sistemul de iluminat al claselor, la amenajarea subsolului sau la instalarea liftului exterior.

Totodată, edilii orașului le-au reamintit părinților că fiecare școală are la dispoziție fondurile necesare pentru achiziția de consumabile, iar acolo unde fondurile nu ajung, Municipalitatea le va suplimenta, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să strângă bani pentru șervețele, cretă, dezinfectant sau săpun.

Primarul Allen Coliban a participat la deschiderea anului școlar la Școala Gimnazială nr. 30 și la Colegiul Andrei Șaguna, viceprimarul Flavia Boghiu a fost prezentă la deschiderea anului școlar la Colegiul Național Unirea și la Liceul de Artă, iar viceprimarul Sebastian Rusu a participat la festivitățile de la Școala Gimnazială nr. 2, CN Ioan Meșotă și Școala Gimnazială nr 19. Alături de edili, și consilierii locali au fost prezenți la festivitățile de început de an la unitățile de învățământ unde sunt membri în consiliul de administrație.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes