Connect with us
Publicitate

Social

Prima construcție din Poiana Brașov a luat ființă în 1883. Zeci de mii de cărămizi au fost cărate cu rucsacul de voluntari. Istoria Cabanei Postăvarul, neglijată de comuniști, iubită de turiști și montaniarzi

Publicat

pe

Cabana Postăvarul a fost prima clădire din staţiunea Poiana Braşov. Înfloritoare în perioada interbelică, cabana a avut o decădere în timpul comunismului. Acum, turiştii vin din nou, cu mare drag, să petreacă aici clipe de neuitat.

Publicitate

Recent, nea Killy a trecut la cele veşnice. Cabanierul Rolf Truetsch, pe numele său, era cunoscut şi iubit de toţi cei care au trecut vreodată pe la Cabana Postăvarul, din muntele cu acelaşi nume. Jandarmi montani, salvamontişti, instructori de schi şi braşoveni care l-au cunoscut pe nea Killy au donat sânge, în încercarea de a-i salva viaţa celui care le era prieten atât de drag. Din păcate, totul a fost în zadar, iar cabanierul a ajuns la ceruri, de care a fost atât de aproape întreaga sa viaţă, scrie Adevarul.ro.

Între 2 aprilie 1881 şi 7 octombrie 1883, în Masivul Postăvarul, numit în germană Schuler (elev), s-a construit Schulerhütte – Cabana Schuler – cel mai vechi adăpost montan în funcţiune din România. Elevii Liceului Johannes Honterus, înfiinţat în 1541, obişnuiau să vină aici în excursii, în luna august a fiecărui an, se distrau şi organizau jocuri. Acest obicei a durat aproape 200 de ani, până în 1716, astfel că s-ar putea spune că elevii liceului braşovean au fost primii turişti care vizitau Poiana Braşov.

Siebenbürgische Karpaten Verein – SKV – în româneşte „Asociaţia Carpatină Ardeleană”, înfiinţată în 1880 la Sibiu, şi care avea şi o filială la Braşov (înfiinţată în 1881), a construit două drumuri spre Vârful Postăvarul: „Drumul roşu“, care porneşte de la actuala „Capra Neagră“ şi „Drumul albastru“, care porneşte de pe Tâmpa, peste Creasta Krukur. Aproape de capătul acestor drumuri, în 1883, SKV a construit actuala cabană Postăvarul, extinsă în 1891. În 1903 a fost construit aşa numitul Pavilion, iar în 1907 a mai apărut şi o anexă gospodarească.

Publicitate

Cabana Postăvarul la 1908

Piatra de temelie a staţiunii Poiana Braşov

Cabana a fost prima construcţie din Poiana Braşov, astfel că poate fi considerată piatra de temelie a actualei staţiuni montane. Doar câteva şuri de fân, împrăştiate pe toată suprafaţa de la poalele muntelui, mai existau la acea vreme în Poiană. Cu toate acestea, şeful SKV din 1918, doctor Gustav Philippi, s-a dovedit un vizionar şi a anticipat că „în scurt timp Braşovul va fi vizitat de mult mai multă lume.(…) Scopul asociaţiei noastre este deschiderea munţilor prin amenajarea şi darea în folosinţă a drumurilor şi prin construirea de cabane”.

Într-adevăr, în 1924 avea să apară în Poiană Cabana Hohenheim, care acum este Hotel Ruia, proprietatea fostului fotbalist Adrian Ilie. După aceasta, construcţiile s-au înmulţit foarte mult şi chiar şi în ultimii ani s-a construit mult în Poiana Braşov, devenită, între timp, cea mai căutată staţiune montană din România. Sporturile – în special cele de iarnă – au făcut ca staţiunea să se extindă, însă cabana a rămas un reper pentru Poiana Braşov, mai ales după ce Mihail Sebastian a publicat o frumoasă poveste de dragoste în romanul „Accidentul”, a cărui acţiune se petrece în mare parte chiar la Cabana Postăvarul.

Ruia avea să marcheze începutul unei perioade febrile pentru dezvoltatori în Poiana Braşov, deoarece, curând, au aparut si alte clădiri în viitoarea staţiune. În 1924 „Turcu-Căpăţână“, lângă Ruia, apoi mai multe case particulare mai mici, chiar câteva vile şi Cabana Cercetaşilor. Pe Postăvarul s-a construit în anii ´30 cabana fabricii de avioane IAR (cabana Cristianul Mare). Două noi pârtii de coborâre erau disponibile: aşa numita pârtie de pe valea cu stâlpii de telefon (astăzi Pârtia Sulinar), pentru schiorii avansaţi şi o pârtie familială, peste Krukur şi Drester spre Poiană, prelungită apoi cu „Drumul lui Gust“ până în oraş.

Zeci de mii de cărămizi, cărate cu rucsacul

Publicitate

În 1931, la o jumătate de secol de la înfiinţarea secţiei braşovene a SKV, municipalitatea de atunci a donat asociaţiei terenurile pe care erau situate cabanele şi cele din jurul acestora. Astfel, doi ani mai târziu, cabana s-a putut extinde din nou, mai ales că numărul oaspeţilor era din ce în ce mai mare. Cu această ocazie au fost adăugate două sali de mese, un bar, o garderobă pentru schiuri şi o cameră pentru ceruit schiurile. Efortul pentru extindere a fost unul apreciabil, dacă ţinem cont de faptul că zeci de mii de cărămizi au fost cărate din oraş, de către voluntari, cu rucsacul!

În 1935 a avut loc la Braşov cea de a 54-a adunare generală a SKV, ocazie cu care a fost sfinţită „cabana cea nouă”, la data de 1 septembrie 1935, de către primpreotul Dr. Konrad Möckel şi i s-a conferit numele „Julius Römer-Hütte“, după merituosul membru de onoare, Dr. Julius Römer.

Extinderea cabanei a condus la un aflux de turişti, în special braşoveni, care veneau ziua să schieze şi seara să petreacă aşa cum numai la o cabană se obişnuieşte, cu cântece de munte şi alte activităţi distractive. Încă de pe atunci, oaspeţii cabanei erau ca o mare familie şi nu îşi făceau probleme că nu vor găsi unde să doarmă, deoarece se făceau toate eforturile ca toată lumea să poată înnopta la cabană. Cele două pârtii care existau în acea perioadă erau mai mult decât suficiente pentru iubitorii schiului, astfel că Poiana, în special în zona Cabanei Postăvarul, începea să fie o staţiune cu o viaţă tumultuoasă.

Locul acţiunii unui roman celebru

În chiar anul inaugurării cabanei, a trecut pe acolo scriitorul Mihail Sebastian, care, câţiva ani mai târziu, a publicat romanul „Accidentul”, a cărui acţiune se petrece în cea mai mare parte în zona cabanei. Împrejurimile, cabana, potecile, pârtiile şi atmosfera vremii sunt descrise cu multă exactitate şi farmec, iar numele SKV este menţionat în cuprinsul cărţii de zeci de ori. Cu ajutorul personajelor principale, Paul şi Nora, Mihail Sebastian a contribuit foarte mult la creşterea notorităţii cabanei.

Neglijată de comunişti

După zeci de ani de înflorire, a urmat cea mai tristă perioadă din viaţa cabanei. În 1945, aceasta a fost naţionalizată şi a trecut în proprietatea Oficiului Naţional de Turism, care făcea parte din Ministerul Propagandei. ONT a preluat toate cabanele SKV şi, în loc să profite de aşa o moştenire, luată cu forţa, a neglijat-o şi a lăsat-o să se deprecieze. A urmat o jumătate de secol în care cabana a găzduit sute de mii de turişti, degradându-se lent, fără reparaţiile mult necesare, doar cârpită şi vopsită în câteva rânduri.

Publicitate

Desfiinţată în perioada comunistă, SKV a renăscut şi, între primele preocupări, s-a numărat recuperarea cabanei de la SC Poiana Braşov SA. Abia în aprilie 2004 a reuşit asociaţia să reintre în posesia cabanei şi să înceapă refacerea atât a construcţiei, cât şi a atmosferei care îi făcea pe braşoveni şi pe turişti, în perioada interbelică, să fie atraşi de acest loc ca de un magnet. Mai întâi, Mihai Sârbu, iar, apoi, Rolf Truetsch şi familia acestuia au redat cabanei strălucirea de altădată şi chiar mai mult.

În ultimii ani, în cabană s-au organizat petreceri de sărbătorile ortodoxe şi catolice, numeroase concursuri de schi şi activităţi care au făcut ca turiştii să vină cu drag aici şi să se simtă ca acasă. Cum, în ultimii ani, au apărut sporturi noi, precum mountain bike, şi iubitorii acestora au devenit membri ai marii familii a celor care iubesc cabana Postăvarul, astfel că turiştii vin aici nu numai iarna, ci şi vara. Cabana Iulius Römer, aşa cum se numeşte acum, este, din nou, locul de vis în care montaniarzii se întâlnesc cu mare plăcere, de câte ori au posibilitatea.

sursa: Adevarul.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes