Cultural
Prima cale ferată suburbană din România a fost înfiinţată la Braşov

Prima cale ferată suburbană din România a fost înfiinţată la Braşov în anul 1892. Linia trenului cu abur avea o lungime de 17 kilometri, între Bartolomeu şi Satulung, Săcele.
Calea ferată suburbană a fost construită cu capital privat, în numai doi ani. Pornind din gara Bartolomeu, linia urca pe strada Lungă, până în Piaţa Sfatului, de unde cobora apoi pe strada Vămii, adică Mureşenilor de astăzi, cotea la dreapta şi ajungea în faţa Primăriei, unde se află staţia Promenadă. Din acest punct, linia cobora prin marginea satelor Baciu, Turcheş şi Cernatu şi ajungea la staţia Satulung. Compania care a construit-o se numea Societatea Căilor Ferate Vicinale Braşov – Trei Scaune. Privații au început construirea liniei deoarece imperiul nu avea bani. Un raport din 1902 al societății care asigura funcționarea acestei linii ferate arăta că nici după zece ani aceasta nu ajunsese profitabilă.
Calea ferată a avut o importanţă economică deosebită pentru că din ea au fost racordate feroviar majoritatea fabricilor din zona industrială de est a oraşului. Aceasta a generat multe alte investiții pe lângă ea, care au contribuit la dezvoltarea locală. Printre companiile care s-au dezvoltat datorită acestei linii regăsim nume precum depozitul orășenesc de lemne (1893), fabrica de postav Wilhelm Scherg (1922), depozitul Porr (1898-1899), fabrica de mașini Frații Schiel (1911), depozitul petrolier Unirea, fabrica de cherestea Kocsis, fabrica de cărămidă și ceramică Frații Schmidt, fabrica de ciment Kugler (1898), fabrica Farola (1923-1924), “Metrom” Brașov ( 1936) și fabrica de sticlă și porțelan Honterus.
Trenurile, alintate popular „Cărăbuș”, circulau numai ziua, cu 10 km/h în oraş si 20 km/h în afară, iar în zilele de târg trenul circula în oraş numai după ora 15. De asemenea, mecanicul putea să utilizeze fluierul locomotivei numai în cazuri extreme, în rest avertizarea sonoră fiind făcută cu clopoţelul de către şeful de tren.
Aceasta a fost demontată definitiv în anul 1960, o mică secțiune scăpând datorită faptului că a fost înglobată în liniile industriale dintre Metrom și Roman. Pentru construcția liniei, în 1891 s-a demolat Poarta Vămii, obiectiv ce făcea parte din zidurile de apărare ale cetății Brașovului.
-
Evenimentacum 9 ore
„Lupul de la rutieră” din Râşnov, poliţistul anului 2022, reţinut pentru luare de mită
-
Evenimentacum 2 zile
FOTO – VIDEO / Accident cu 6 victime, pe bulevardul Saturn, din Brașov. O mașină și un taxi au fost implicate în evenimentul rutier. Traficul în zonă este blocat și sunt afectate inclusiv autobuzele RATBV
-
Evenimentacum o zi
EXCLUSIV / Un jandarm din Brașov a fost ucis, noaptea trecută, în urma unui scandal în care au fost implicați alți 3 bărbați. Agresorul ar fi încercat să își pună capăt zilelor
-
Evenimentacum o zi
Corupţie în Poliţia Braşov! Percheziţii la Serviciul de Permise şi la două sedii de Poliţie din Braşov. Oamenii legii luau bani pentru a nu-şi face treaba şi pentru a ajuta oamenii să ia permisul auto mai uşor
-
Evenimentacum 2 zile
Un bărbat a murit în cumplitul accident de pe bulevardul Saturn, din Braşov
-
Evenimentacum o zi
Detalii din ancheta crimei de la Braşov! Jandarmul ucis sărise în apărarea celui care a fost atacat cu cuţitul
-
Entertainmentacum 2 zile
Ioan Neculaie şi George Copos, lăsaţi fără carnet de conducere de poliţiştii braşoveni. Ambii într-o singură zi
-
Evenimentacum 2 zile
Un limitator de înălţime a fost dărâmat de un transport agabaritic, la Timişu de Sus