Connect with us
Publicitate

Administrație

Prima cale ferată de mare viteză din România ar urma să aibă traseul Constanța – București – Braşov – Ungaria. Va avea un tunel de 7 kilometri la Predeal

Publicat

pe

Publicitate

România va realiza o linie de tren de mare viteză ce ar urma să conecteze portul Constanța de rețeaua europeană de căi ferate rapide, prin Budapesta. Un prim pas l-ar constitui realizarea unui tunel Predeal – Braşov.

Prima cale ferată de mare viteză din România ar urma să aibă traseul Constanța – București – Ungaria, valoarea lucrării fiind estimată la 120 milioane de euro. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și-a propus ca până în 2026 să analizeze oportunitatea construcției unei linii de mare viteză Constanța – București – Budapesta, iar până în 2023 să fie realizat un raport preliminar privind oportunitatea construcției liniei.

Adina Vălean, comisar european pentru transport, a vorbit într-un interviu acordat Agerpres despre oportunitățile de dezvoltare a infrastructurii feroviare în România, inclusiv conectarea la rețeaua europeană de căi ferate rapide, printr-o linie ce ajunge de la Constanța, la București, Cluj și Budapesta. Un prim pas pentru realizarea acesteia îl reprezintă realizarea unui tunel Predeal – Braşov.

„România are un plan investiţional pe zece ani. Avem un proiect, să spunem, pe care îl agreem foarte mult, închiderea tronsonului de nod feroviar, care ar reprezenta baza pentru o linie de mare viteză Budapesta-Cluj-Sibiu-Braşov-Bucureşti-Constanţa, închiderea lui printr-un proiect de tunel, Predeal – Braşov. Avem de asemenea pe tronsonul de sud Arad-Caransebeş-Craiova-Bucureşti, de asemenea proiecte care au fost discutate şi care arată foarte bine spre finanţare către Uniunea Europeană. 

Publicitate

România are acest proiect investiţional, are fonduri de coeziune regională şi, mai departe, are acces la fondurile de infrastructură prin Connecting Europe Facility, pe care o gestionează direct Directoratul meu, de transport, are de asemenea Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în care sunt multe proiecte de infrastructură. Deci finanţare europeană din plin”, a spus comisarul european pentru transporturi.

Termenul limită pentru realizarea liniei de mare viteză este anul 2040.

Tunel de 7 km pe calea ferată Predeal – Brașov

Modernizarea secțiunii feroviare Predeal – Brașov ar putea include construcția unui tunel de 7 kilometri, proiectat la parametri compatibili cu o linie de mare viteză viitoare, potrivit celor mai recente informații din cadrul contractului de studiu de fezabilitate aflat în derulare.

„Urmează revizia 2 a Raportului nr. 8 – Raport final asupra selectării opțiunii preferate (revizia 1) ca urmare a deciziei Comisiei Europene privind soluția aleasă pentru un tunel de aproximativ 7 km proiectat la parametri compatibili cu o linie de mare viteză viitoare”, se arată pe site-ul CFR la stadiul proiectului în trimestrul al doilea.

CFR SA a semnat pe 21 august 2020 contractul de „Studiu de Fezabilitate pentru modernizarea secțiunii feroviare Predeal-Brașov” cu asocierea Egis România – Egis Rail SA – Italrom Inginerie Internațională SRL. Ordinul de începere a fost emis pe 7 septembrie 2020, durata de implementare a contractului fiind de 23 luni de la ordinul de începere, potrivit informațiilor de pe pagina CFR SA dedicată proiectului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes