Connect with us
Publicitate

Social

Prețul la pompă al combustibilului ar putea fi compensat. Guvernul vrea să ia această măsură pentru următoarele 3 luni

Publicat

pe

Discuțiile din coaliția de guvernare pe tema creșterii fulminante a prețului la benzină și motorină par să fi ajuns la o concluzie. Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu au anunțat că astăzi va fi luată o decizie legată de scăderea costului pentru carburanți. Ei vorbesc despre o compensare a litrului de benzină și motorină, direct către stațiile peco, pentru lunile iulie, august și septembrie, anunță hotnews.ro.

Publicitate

Compensarea prețului de combustibili va fi făcută cu o sumă fixă per litru, nu cu un procent din preț, iar Guvernul va urma să analizeze după 3 luni cum au evoluat prețurile și dacă au scăzut sau nu. Executivul vrea să ia această măsură doar pentru trei luni pentru că nimeni nu poate prognoza în prezent cum va evolua piața petrolului mai departe de acest orizont pe termen scurt.

În momentul de față, executivul lucrează la mecanismul de compensare și ar exista mai multe variante pentru modul cum ar putea arăta compensarea, potrivit celor amintiți mai sus. Sumele pentru compensare vor veni parțial din bugetul de stat, și nu vor fi folosite fonduri europene pentru această măsură.

Aleșii spun că s-au uitat și la scăderea taxelor aplicate pe carburanți, însă această măsura nu ar avea un efect pe termen lung. Potrivit premierului scăderea TVA se va pierde în cel mult trei săptămâni sau o lună, adică prețurile vor continua să crească și vor acoperi iar reducerea ce ar avea loc acum dacă s-ar tăia TVA-ul. În același timp, nici renunțarea la accize nu ar fi o soluție având în vedere că România e la un minim în ceea ce privește reglementările UE.

Publicitate

Cu toate aceste creșteri din ultimele luni, prețul combustibilului din țara noastră rămâne în continuare unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Este al patrulea cel mai mic preț după Ungaria, Bulgaria și Polonia.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes