Connect with us
Publicitate

Economic

Prețul barilului de petrol se apropie de 40 dolari. Urmează scumpiri la pompă?

Publicat

pe

În acest weekend va avea loc întâlnirea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) unde reprezentații exportatorilor de petrol vor încercă să-și definească strategia de producție pentru lunile ce urmează.

Producătorii de țiței au fost nevoiți în luna mai să taie producția cu peste 9 milioane de barili pe zi din cauza lipsei cererii. Supraproducția a dus la saturarea capacității de înmagazinare în aproape toate statele lumii, fapt ce a trimis prețul țițeiului american pentru prima dată în istorie la cote negative, atingând un minim istoric de -US$40.32/baril.

În lipsa capacității de înmagazinare companiile petroliere au fost nevoite să găsească soluții inovative, cum ar fi folosirea petrolierelor drept depozit. În imaginea de mai jos se văd mai multe petroliere acostate în Golful Californiei, așteptând ca rafinăriile să-și reia producția. Merită menționat faptul că pentru fiecare zi de staționare, aceștia au fost nevoiți să plătească mai bine de US$170.000 pentru chiria petrolierelor.

Petroliere în Golful Californiei

Experții sunt de părere că cel mai probabil OPEC+ va decide să nu crească producția până la finele lunii iulie. Aceștia spun că tăierile din producție operate în lunile anterioare ar putea duce la o lipsa de petrol în piață, fapt ce ar destabiliza din nou echilibrul cerere-ofertă și implicit ar duce la scumpirea semnificativă a barilului.

În scenariul în care economia continuă să-și urmeze ritmul de recuperare actual, iar OPEC nu intervine în creșterea producției, prețul barilului ar putea ajunge la US$70 în toamnă, conform experților.

Publicitate

Prețul la pompă în România

Deşi prețul țițeiului WTI a crescut cu mai bine de 83% în utlima lună, respectiv BRENT cu 47%, prețul la pompă în România a rămas în mare, neschimbat.

Peco-online.ro urmărește preturile la pompă în mai multe stații din țară. Un grafic ne arată că în ultima lună, prețul a crescut cu doar 3 bani pentru benzină, preţul motorinei rămânând neschimbat. Merită menționat faptul că în România, ponderea taxării este de 58% pentru benzină și de 53% pentru motorină.

Evoluție preț benzină / motorină

Dacă economia continuă să-și reia activitate la nivelul actual și producția mondială de petrol nu va crește, lipsa ofertei pe piața de țiței cu siguranță își va pune amprenta și la pompă.

foto: playtech.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes