Connect with us
Publicitate

Social

Președintele Finlandei l-a sunat pe Putin să-i spună că țara sa va adera la NATO în zilele următoare

Publicat

pe

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, l-a sunat sâmbătă pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale de la Helsinki.

Publicitate

Peședintele Niinistöo i-a transmis lui Vladimir Putin cât de fundamental au alterat climatul de securitate al Finlandei cererile Rusiei de la finele lui 2021 ca țările să nu se alăture NATO și invadarea masivă a Ucrainei. Președintele Niinisto a anunțat că Finlanda va decide în zilele următoare să ceară să devină stat membru NATO, potrivit comunicatului.

Sauli Niinisto a mai notat că i-a spus președintelui Putin la prima lor întâlnire din 2012 că fiecare națiune independentă își maximizează securitatea. Și acest lucru se întâmplă acum. Alăturându-se NATO, Finlanda își întărește securitate și își asumă responsailități.

De asemenea, în viitor Finlanda dorește să se ocupe de chestiunile practice care rezultă din a fi vecinul Rusiei într-o manieră corectă și profesionistă.

Publicitate

„Conversația a fost directă și directă și a fost purtată fără agravări”, a spus Niinisto într-un mesaj pe Twitter.

Vladimir Putin i-a transmis președintelui finlandez că abandonarea neutralității finlandeze ar fi o greșeală și că nu există amenințări la adresa Finlandei, relatează Reuters, care citează agenția rusă Ria Novosti.

Rusia a declarat joi, 12 mai, că cererea Finlandei de a adera la NATO este o mișcare ostilă care „cu siguranță” a reprezentat o amenințare la adresa securității sale.

Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au dat joi undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO, o schimbare majoră în politica de securitate, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Cererea Finladei va fi probabil urmată de cea a Suediei, alăturarea celor două țări la alianța nord-atlantică urmând să se facă în ciuda avertismentelor repetate ale Rusiei.

Rusia a sistat vineri noapte exportul de energie electrică pentru Finlanda, a anunţat sâmbătă operatorul reţelei naţionale finlandeze.

Publicitate

De asemenea Kremlinul a spus că va răspunde, dar a refuzat să explice cum, spunând că acest lucru va depinde de cât de aproape mută NATO mijloacele militare spre frontiera finlandeză-rusă de 1.300 de kilometri.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes