Connect with us
Publicitate

Administrație

Președintele Consiliului Județean Covasna compară drapelul României cu cel secuiesc. Tamas Sandor: „În stema noastră, sunt trei culori: roșu, galben și albastru”

Publicat

pe

La câteva zile după ce Curtea de Apel Brașov a respins steagul secuiesc drept model de drapel al județul Covasna, președintele Tamas Sandor a avut prima reacție. Liderul UDMR din Covasna spune că decizia instanței nu l-a surprins și nu înțelege obiecțiile magistraților, mai ales că steagul ar cuprinde și elemente românești.

Publicitate

„Nu sunt surprins nici de decizia Curții de Apel Brașov, și nici de cererea reclamantului, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Sunt pe deplin convins că motivarea hotărârii va fi aceeași, mot à mot, copy-paste, ca și în cazul Municipiului Sfântu Gheorghe, și nu va avea câtuși de puțin de-a face cu fondul cauzei. Îndrăznesc să fac aceste afirmații, pe care mi le asum pe deplin conștient de greutatea și consecințele lor. Cromatica steagului nostru derivă din smalțurile stemei. Astfel, cele două fascii laterale au culoarea câmpului stemei, albastră, iar brâul, care poartă stema, a primit smalțul soarelui din stemă – aur – arătând că soarele strălucește pentru toți, «Sol omnibus lucet», după Petronius. Așadar, culorile albastru și galben (auriu), care sunt folosite în stema și steagul județului, nu au nicio legătură cu proporțiile diferitelor națiuni care trăiesc în acest județ. Naționaliștii români au obiecții cu privire la faptul că pe stemă nu se regăsesc elemente românești, dar totuși, în stema noastră, sunt trei culori: roșu, galben și albastru”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, citat de covasnamedia.ro.

Pe data de 14 iunie, Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea de guvern din 15 septembrie 2021 prin care steagul secuiesc devenea drapelul oficial al județului Covasna. Pentru că acest simbol nu reprezenta și populația de români din județ, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a acționat în judecată autoritățile.

„În cei 1000 de ani de existență în acest spațiu, comunitatea secuiască cu o mână a construit, iar cu cealaltă și-a apărat pământul natal. Noi nu vrem nici mai mult, nici mai puțin decât să trăim în pace ca orice comunitate normală în pământul ei natal. Din păcate, dacă ar fi după voia lui Dan Tănasă (n.red.: parlamentar AUR și reprezentant ADEC), comunitatea noastră ar trebui să dispară”, a mai completat liderul UDRM Covasna, pentru aceeași sursă.

Publicitate

În urmă cu o lună, magistrații aceleiași instanțe au anulat și hotărârea de consiliu local a municipiului Sfântu Gheorghe pentru adoptarea acestui drapel secuiesc ca steag oficial al orașului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes