Fapt divers
Poveștile impresionante de viaţă ale urșilor din Sanctuarul Zărnești: „Erau cât două pisicuțe, au plâns luni de zile după mamă”

Peste 100 de urși salvați de o asociație a iubitorilor de animale trăiesc acum la Sanctuarul din Zărneşti. Unii dintre ei au fost răniți pe șosele, alții au trăit în condiții dificile, în captivitate, sau au fost abandonați de mame când erau pui. Fiecare animal aflat în sanctuar are o poveste tristă, dar se bucură acum de o viață normală, în mediul lui natural.
Ursuleții Bim și Bam au rămas orfani după ce mama lor a fost ucisă de braconieri. Cei doi pui au fost găsiți în Pădurea Bogății, din județul Brașov.
„Erau cât două pisicuțe, aveau un kg și jumătate și au plâns luni de zile după mamă. I-am îngrijit, le-am dat lapte din trei în trei ore, deși este foarte dificil să îngrijești mai ales un animal sălbatic”, povestește Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului Libearty Zărnești.
Ursoaica Maxi se află în sanctuar de trei luni. A fost adusă din județul Harghita.
„Nu a făcut niciodată rău nimănui. Dimpotrivă, locuitorii au bătut-o cu bețele, au aruncat cu pietrele după ea”, spune Cristian Lapis.
Sanctuarul de urși din Zărneşti se întinde pe o suprafață de 69 de hectare. Aici trăiesc 114 urși, iar cel mai bătrân are 40 de ani. Multe dintre animale trăiau închise în cuști ilegale sau erau ținute în condiții precare la circ sau la zoo.
În afară de urși, turiștii români și străini care vizitează sanctuarul pot vedea aici și căprioare sau lupi. Un tur ghidat durează în jur de o oră și se desfășoară în condiții de siguranță maximă, transmite digi24.ro.
„Mi-a plăcut ca sunt foarte bine îngrijiți, cu blănița lucioasă așa, sunt superbi toți”, spune o vizitatoare.
„Foarte frumos și îmi pare bine și sunt fericită pentru animalele pe care le-a salvat”, spune o alta.
„Ăia mici au fost cei mai frumoși”, este impresia unui alt turist.
Specialiștii avertizează că obiceiul hrănirii urșilor este extrem de periculos.
„Este rău, din motivul că îi atragem foarte mult înspre zonele joase ale masivului, la baza munților, unde se află sate sau zone locuite și atunci niciodată nu se vor mai retrage în pădure să își caute hrană, atât timp cât o găsesc cu ușurință oferită de către turiști”, explică Ioan Pivodă, șeful formației de Salvamont Zărnești.
„Trebuie să ne gândim că în momentul în care atragem urșii să îi hrănim, să le dăm de mâncare, din milă, din plăcere, din a vrea să facem poze, îi nenorocim”, atrage atenția și Cristina Lapis.
Sanctuarul de urși din Zărneşti este deschis pentru vizitatori de marți până duminică, doar între orele 9:30 și 11:15.
Un reportaj video despre urşii de la Zărneşti puteţu urmări AICI.
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / 224.000 de curcani vor fi sacrificați din cauza celor 3 focare de gripă aviară care au fost confirmate la Codlea. Unii localnici cred că virusul nu este real
-
Sportacum 2 zile
Rezultat istoric pentru CSU Braşov. Patinatoarea Julia Sauter, locul 10 la Campionatul European de patinaj artistic
-
Evenimentacum 3 zile
Matei Dima, condamnat la amendă penală, după ce a fost prins drogat la Râşnov. Actorul şi-a recunoscut vinovăţia
-
Evenimentacum 3 zile
OPC Braşov a închis Pizza Station. Inspectorii au găsit produse expirate şi băuturi ţinute în vestiar, unde există şi un WC
-
Evenimentacum 3 zile
O copilă de 15 ani, din Făgăraş, a dispărut fără urmă
-
Fapt diversacum 3 zile
VIDEO / Un jandarm braşovean supraveghează turiştii de pe pârtiile din Poiana Braşov direct de pe placa de snowboard
-
Economicacum 2 zile
Cinci trenuri ale braşovenilor de la Regiotrans au fost vândute la prețul de un leu și jumătate pe kilogram, pentru fier vechi
-
Administrațieacum 2 zile
Lucrările la Sala Polivalentă din Braşov continuă. Au fost turnaţi 600 de piloți forați din cei 1.800 pe care îi va avea construcţia