Connect with us
Publicitate

Social

Povestea celui mai mare sanctuar pentru urși bruni din lume. Raiul urșilor salvați de la Zărnești

Publicat

pe

Asociația Milioane de Prieteni, fondată în 1997 de soții Cristina și Roger Lapis, este un nume de referință pentru protecția animalelor din România. Lângă Brașov, ei au creat cel mai mare sanctuar pentru urși bruni din lume – Libearty. Incursiune în raiul urșilor salvați de la Zărnești.

Publicitate

Într-un recent document publicat pe site-ul oficial, Ministerul Mediului estimează la 8.000 numărul de urși din România. Invocând dovezi științifice, ministerul propune ca între 15 mai 2023 și 14 mai 2024 să fie recoltate 426 de exemplare de urs (cota de prevenție), plus 60 de exemplare de urs (cota de intervenție).

Pentru fiecare craniu de urs, Garda Forestieră încasează de la gestionarii fondurilor de vânătoare, în funcție de punctaj, între 300 și 700 de euro, menționează proiectul de ordin. În total, în jur de 200.000 de euro ar fi virați la bugetul de stat de pe urma recoltării urșilor-problemă.

„De fapt, nu ursul e problema, ci omul”, crede Cristina Lapis, femeia care de peste un sfert de veac se ocupă de salvat, recuperat, reabilitat animale. La început, a salvat câini. Împreună cu soțul ei, Roger Lapis, fost consul onorific al Franței în România, a fondat, la Brașov, Asociația Milioane de Prieteni, care deține și în prezent, un adăpost cu sute de câini fără stăpân.

Publicitate

„Maya e o steluță”

Apoi soții Lapis au descoperit, la Bran, în curtea unui hotel, o ursoaică flămândă, ținută într-o cușcă mică și murdară. Cum proprietarii n-au vrut să renunțe la ursoaica Maya, Cristina și Roger au venit periodic de la Brașov la Bran, să o hrănească.

Eforturile celor doi salvatori au fost, în cele din urmă, zadarnice. Maya a început să se automutileze, nu mai suporta traiul în cușcă. „A murit în brațele mele”, spune Cristina. „M-a întrebat odată un copil unde e mormântul ei. Și i-am spus: Nu știi care e cel mai mare urs din lume? E pe cer, Ursa Mare. Maya e o steluță care strălucește acolo și e fericită că alți urși au scăpat de chinurile prin care a trecut ea. Pentru că așa i-am promis”.

Cntinuarea pe libertatea.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes