Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Povestea celui mai bătrân instructor de schi din Poiana Braşov. La 92 de ani George Eftimie predă schiul şi vorbeşte 4 limbi străine

Redactia Brasov

Publicat

pe

Are 92 de ani și este decanul de vârstă al monitorilor de schi din Poiana Brașov. Vorbim despre George Eftimie, unul dintre cei mai în vârstă instructori de schi din România. Vorbește patru limbi străine și se bucură de fiecare ceas petrecut pe pârtie pentru că, spune el, schiatul e experiența cea mai apropiată de zbor, relatează observatornews.ro.

Pentru George Eftimie schiul este o pasiune de o viaţă. Şi nu spunem cuvinte mari: s-a urcat pe schiuri prima dată când era copil. Cred că întâi am început să schiez şi apoi să merg.”, spune George Eftimie.

Şi chiar dacă a avut o viaţă plină, a fost inginer, profesor şi a învăţat chiar şi să zboare, pentru instructorul de 92 de ani schiul este în continuare parte din inima lui.

Publicitate

„Este o parte din viaţa mea. M-a mai întrebat cineva cum simt eu schiul. Este singura senzaţie care se aseamănă cu zborul.”, spune George Eftimie.

Energia şi puterea de muncă de care dă dovadă George Eftimie sunt o continuă sursă de inspiraţie pentru mai tinerii lui colegi.

Publicitate

„Prin simplul fapt că-l vezi acolo și afli despre vârsta lui, te poate inspira numai ideea, să ajung și eu la vârsta lui și să fiu afară.”, spune salvamontistul Alexandru Nagy.

„Este un om cumsecade, un om care ştie să lucreze cu copiii, adulţii, cei mai în vârstă, şi are o răbdare ieşită din comun.”, spune despre bătrânul monitor un alt salvamontist, Nicolae Parate.

George Eftimie spune că secretul vitalităţii sale este cumpătarea.

Publicitate

„Ce depinde de noi este să trăim o viaţă cât se poate de regulată şi fără excese.”, spune George Eftimie.

Şi pe lângă mişcarea fizică, mintea este cea care trebuie antrenată continuu. George Eftimie vorbește engleză, franceză, germană și rusă, dar nu s-a ferit, la nevoie, să înveţe şi câteva cuvinte în limba turcă sau ebraică.

Un material video cu bătrânul instructor George Eftimie puteţi vedea AICI.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Fapt divers

Spitalul Militar Braşov în top la vaccinare. Pe locul 2 în ţară în cadrul maratonului inițiat de MApN

Redactia Brasov

Publicat

pe

Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov este pe locul doi în țară în privința numărului persoanelor imunizate în cadrul maratonului de vaccinare inițiat de Ministerul Apărării Naționale. Pe primul loc se află Spitalul Universitar de Urgență Militar Central București.

La maratonul de vaccinare organizat în perioada 4-11 mai la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov s-au vaccinat, cu serul produs de compania Pfizer, 5.105 persoane, dintre care 3.302 persoane cu prima doză și 1.803 persoane cu a doua doză.

Acest bilanț poziționează Spitalul Militar din Brașov după Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București, într-un clasament al celor 11 spitale militare din țară în care s-au desfășurat maratoane ale vaccinării.

Publicitate

Datele furnizate de Direcția de Sănătate Publică Brașov arată că, până în prezent, echipele mobile au vaccinat 2.705 angajați în cadrul a 56 de agenți economici din județ. De asemenea, încă 11 companii au notificat DSP Brașov în vederea vaccinării unui număr de 1.422 de angajați.

Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

FOTO / Jandarmii montani se antrenează în Munții Ciucaș, la aproape 2.000 de metri altitudine

Redactia Brasov

Publicat

pe

Jandarmii montani din Braşov au făcut ieri instrucţie în Munţii Ciucaş. La aproape 2.000 de metri altitudine, jandarmii au făcut mai multe exerciţii de pregătire atât specifice iernii, cât şi primăverii. 

„Conform programului de pregătire, am desfășurat o activitate în Munții Ciucaș, pe vârful cu același nume, la 1954 m. Pe timpul activității de pregătire au fost folosite tehnici de căutare, salvare și evacuare specifice celor două anotimpuri, iarnă-primăvară.

Cu această ocazie au fost folosite materialele specifice intervenției montane, iar pe anumite porțiuni dificile au fost verificate deprinderile jandarmilor montani.”, a transmis IJJ Braşov.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

Presa occidentală, fascinată de campania de vaccinare de la Castelul Bran

Redactia

Publicat

pe

Campania inedită de vaccinare de la Castelul Bran a făcut înconjurul lumii, intrând în buletinele de știri a numeroase televiziuni din America și până în Asia. Două dintre cele mai importante televiziuni din lume, BBC din Marea Britanie şi CBC de peste Ocean tratează pe larg subiectul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 de la Castelul Bran din România.

Atraşi de un alt fel de înţepătură şi de modul în care se derulează campania de promovare a vaccinării gratuite într-una dintre cele mai emblematice atracţii din România, jurnaliştii de la CBC remarcă: „Oamenii care poartă măşti de protecţie trec pe lângă un banner uriaş în care două seringi apar pe post de colţi de vampir, în timpul maratonului de vaccinare organizat la «Castelul Bran»”.

Ştirea titrată de CBC este preluată de la BBC care constată într-un reportaj care a făcut înconjurul lumii că vizitatorii Castelului lui Dracula „sunt înţepaţi cu ace mai degrabă decât cu colţi, după ce un centru de vaccinare COVID-19 a fost înfiinţat în sit-ul ardelean”.

Publicitate

Locul care a reprezentat sursă de inspiraţie pentru „Dracula” lui Bram Stoker, Castelul Bran din România, cunoscut drept Castelul lui Dracula, va oferi vaccinuri Pfizer gratuite pentru vizitatori, în fiecare weekend din luna mai, menţionează jurnaliştii BBC.

„Medici cu autocolante cu colţi de vampir pe echipamentele lor sterile oferă câte o doză de vaccin Pfizer tuturor celor care vizitează Castelul Bran, din secolul al XIV-lea, aflat în centrul României. Această acţiune face parte dintr-o campanie guvernamentală de a încuraja mai mulţi români să fie vaccinaţi. România a înregistrat puţin peste un milion de infectări cu virusul SARS – CoV-2 de când a început pandemia şi aproape 29.000 de decese. Guvernul ţării declară că doreşte să vaccineze 10 milioane de oameni până în luna septembrie, deşi aproape jumătate dintre români recunosc că nu sunt tentaţi să se vaccineze – una dintre cele mai înalte rată de ezitare din Europa, potrivit unui sondaj realizat de către experţii slovaci de la Globesec”, mai relatează BBC.

Publicitate

Şi cei de la CBS remarcă faptul că vizitatorii se pot prezenta la centrul de vaccinare fără programare, după care vor primi, drept bonus, o intrarea gratuită în camera de tortură a castelului – adică la expoziţia cu 52 de instrumente medievale de tortură, pe lângă un certificat de vaccinare personalizat cu Castelul Bran. „Ideea … a fost să arătăm cum erau oamenii înţepaţi (traşi în ţeapă – n.r) de fapt în urmă cu 500 – 600 de ani în Europa”, a declarat directorul de marketing al castelului, Alexandru Prişcu, pentru agenţia de presă Reuters.

Există, de asemenea, speranţa că acţiunea va aduce mai mulţi turişti în castelul din Carpaţi, având în vedere lovitura dată de pandemie turismului din România: în 2020, numărul de turişti a scăzut cu 74%, iar încasările s-au redus cu 81%, potrivit aceleiaşi surse. Încurajator pentru gazde a fost faptul că printre sutele de vaccinaţi din weekend-ul trecut, de la prima etapă de imunizare, s-au numărat şi străini, atât rezidenţi cât şi din afara graniţelor ţării: americani, germani, spanioli, mexicani.

Campania de imunizare din Castelul Bran se va realiza în fiecare weekend al lunii mai, cu ajutorul unei echipe medicale mobile, formată din doi medici, patru asistenţi şi trei registratori, fără programare: vinerea în intervalul orar 14:00 – 20:00, sâmbăta între 10:00 – 20:00), iar duminica în intervalul 10:00 – 18:00. În plus, cei care doresc să se vaccineze la Castelul lui Dracula mai au şi parcarea gratuită, în vecinătatea imobilului.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>