Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Povestea braşovencei vindecată de COVID-19 dar pentru care acum orice miroase a dezinfectant: „Totul e cu un gust diferit, care îmi provoacă greață. La mezeluri am un gust indescriptibil”

Publicat

pe

Alina Drăghici are 46 de ani, este medic specialist reumatolog la spitalul CFR din Brașov, și a tratat timp de un an și jumătate pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2. În luna octombrie a anului trecut, medicul s-a infectat cu COVID-19 și a fost internat 10 zile în spital. A stat apoi acasă, în izolare, o perioadă.

Publicitate

Femeia povestește că și-a pierdut gustul și mirosul total, la două zile de la infectare. Apoi, la trei luni după vindecare, a început să aibă gustul și mirosul modificate. „Simt numai miros de dezinfectant sau miros de petrol, de benzină, și gusturile sunt toate alterate. Nu are nimic gustul inițial, totul e cu un gust ciudat, diferit, care îmi provoacă greață. La mezeluri am un gust tare ciudat, indescriptibil”. Femeia se confruntă cu parosmie de aproximativ opt luni. „Sunt atâtea luni…”, subliniază ea.

La începutul bolii, dr. Alina Drăghici simțea o presiune extrem de mare în nas și avea dureri puternice la nivelul oaselor nazale, care au persistat luni de zile. „Aveam durere cu o senzație de presiune, parcă tot timpul simțeam că trebuie să-mi scot ceva de acolo. Și am citit că, într-adevăr, se pot produce și inflamații ale oaselor nazale”.

Pe toată durata infectării cu COVID-19, femeia a folosit un dezinfectant al cărui miros i-a rămas întipărit în minte. „Acum, simt că orice miroase a acel dezinfectant, iar gustul tot la fel îl simt. E ciudat”.

Publicitate

Medicul reumatolog spune că a încercat tot felul de tratamente. „Spray-uri nazale, vitamine, uleiuri esențiale pentru stimularea mirosului, absolut nimic nu m-a ajutat”. S-a și vaccinat anti-COVID-19 cu serul Pfizer, dar nu observă nicio schimbare: „I-am întrebat pe toți colegii, am întrebat ORL-ist, neurologul, nimeni nu are nicio soluție. Dintre colegii mei care s-au infectat, niciunul nu are așa”.

Medicul mărturisește că familia și cei din jurul ei nu o înțeleg. „Nimeni nu te crede, dar este un handicap să nu ai plăcerea unei mâncări, a unei cafele de dimineață. Gustul și mirosul fac parte din niște plăceri ale vieții de zi cu zi, pe care eu nu le mai am”. Deși oamenii cu care interacționează zilnic nu observă că s-ar confrunta cu vreo problemă, femeia spune că obosește mult mai repede și că are stări de nervozitate.

Reumatologul susține că are stări pe care nu le-a mai avut înainte de parosmie. „Eu eram o persoană extrem de ordonată, meticuloasă, cu o memorie vizuală și auditivă extrem de mare”. De când are parosmie, a devenit dezorganizată și a ajuns la o stare de nepăsare pe care nu și-o poate explica. „Am o stare foarte ciudată în cap, ca așa-numitul brain fog, ca și cum creierul meu e în ceață”.

Alina Drăghici recunoaște că se confruntă cu stări de anxietate și de depresie. „Am o stare de depresie destul de urâtă. Nu am mers la psiholog sau la psihiatru, am încercat să mă controlez eu”. Medicul reumatolog crede că surmenajul și stresul nu o ajută deloc să se vindece. „Dacă sunt de gardă, a doua zi sunt ca o legumă. Garda e solicitantă.”, a spus medicul pentru romania.europalibera.org

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes