Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Povestea braşoveanului Jean Paler. Bijutier bogat în comunism, actor sărac în capitalism: „Lucram inele, cercei, brățări, lănțișoare, inele de logodnă, toate din aur!”

Publicat

pe

Jean Paler, bijutierul transformat în maestru al comediei teatrului de revistă românesc. Pentru actor chiar se potrivește zicala, „meseria e brățară de aur!”

Înainte să devină cunoscut ca un maestru al umorului, Jean Paler a avut o carieră surprinzătoare: a fost bijutier în anii ’70-’80. „Am fost tehnician preparator metale prețioase, lucram inele, cercei, brățări, lănțișoare, inele de logodnă, toate din aur și din argint”, povestește Jean Paler, care a practicat ani buni.

Astăzi, la 71 de ani, Jean Paler locuiește la Sinaia și trăiește dintr-o pensie de care se plânge mereu că nu-i ajunge nici pentru medicamente. Deși este chinuit de probleme de sănătate, având nouă stenturi și un stimulator cardiac, el nu poate renunța la scenă. Actorul continuă să susțină spectacole de dragul publicului, dar și pentru un plus de venituri.

Înainte să devină artist, unul care nu s-a îmbogățit de pe urma muncii sale, Jean Paler a fost bijutier. În perioada comunismului, comicul care a împărțit scena ani la rând cu Jean Constantin avea venituri colosale pentru acele vremuri. Ca bijutier, el avea un venit de 2.700 de lei, o sumă considerabilă. „Am fost tehnician preparator metale prețioase. Lucram inele, cercei, brățări, lănțișoare, toate din aur și din argint. Am lucrat și mii de verighete la kilogram, modele comuniste”, își amintește Jean Paler.

Publicitate

Bijutierul care a cucerit scena teatrului de revistă:”Mi-a plăcut această meserie, dar mă atrăgea și scena”

În ciuda pasiunii pentru bijuterii, harul de a bucura oamenii de pe scenă a fost mai puternic. „Timp de 15 ani am fost bijutier, mi-a plăcut această meserie, dar mă atrăgea și scena, așa că m-am concentrat mai apoi pe actorie”, a explicat comicul. Astfel, Jean Paler și-a urmat visul și a devenit unul dintre cei mai apreciați actori de teatru de revistă din România.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes