Connect with us
Publicitate

Util

Poți recupera banii plătiți pe RCA dacă ai vândut mașina. Care este procedura

Publicat

pe

Publicitate

Legislația în vigoare prevede posibilitatea recuperării parțiale a sumei plătite pentru asigurarea RCA pentru autovehiculul vândut.

Proprietarii își pot recupera banii printr-o cerere adresată asigurătorului sau brokerului de asigurări.

De ceva vreme, la vânzarea mașinii, foștii proprietari au posibilitatea de a-și recupera parțial banii plătiți pe asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), așa cum se întâmplă, de altfel, și-n cazul rovinietei. Pentru asta, cei interesați trebuie să se adreseze companiei la care au încheiat polița RCA.

”Atunci când asiguratul a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptățit să o recupereze proporțional cu perioada neexpirată a contractului RCA”, prevede Legea 132/2017 a asigurărilor RCA, potrivit avocatnet.ro.

Publicitate

Acest lucru este posibil la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului, însoțită de documente justificative, sau la data la care vehiculul este radiat din circulație.

Recuperarea banilor e posibilă doar dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării, adică dacă de când a fost încheiată polița nu au avut loc accidente din vina deținătorului.

Procedura pentru recuperarea banilor pe RCA

Persoana care a vândut mașina se adresează asigurătorului sau brokerului de asigurări

Documente necesare:

  • cerere tip completată
  • polița RCA pentru care se cere restituirea banilor;
  • document doveditor de plată a poliței (chitanță, ordin de plată etc.);
  • copie a cărții de identitate;
  • documentul ce dovedește vânzarea sau radierea vehiculului;
  • extras de cont (pentru codul IBAN).

Asiguratul are obligația de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alți asigurători și poate opta pentru menținerea în vigoare a unui singur astfel de contract. Dreptul de opțiune se exercită o singură dată pe perioada unui an calendaristic și poate opta pentru rezilierea contractelor cu data de intrare în vigoare ulterioară primului contract RCA încheiat.

Sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes