Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Porumbelul unui brașovean a zburat de la Berlin până la casa lui din Bucium, în doar două zile

Publicat

pe

Rezultat excepțional al unui crescător de păsări din satul Bucium, din județul Brașov. Unul dintre porumbeii cu care a participat la o competiție organizată în Berlin, capitala Germaniei, a ajuns acasă după doar 48 de ore de zbor, fără să se rătăcească pe drum, anunță salutfagaras.ro.

Publicitate

Gheorghe Motoc, un columbofil cu 30 de ani de experiență în spate, a crescut sute de porumbei de-a lungul anilor și a încercat să îi antreneze cât mai bine pentru a participa la concursuri naționale și internaționale. Acum făgărășeanul are în grijă peste 200 de porumbei.

Cel mai recent succes pe care l-a înregistrat cu păsările sale a avut loc la începutul acestui luni. Crescătorul a participat cu unul dintre porumbeii săi la o competiție organizată în Germania.

,,În perioada 2-13 august a avut loc concursul ,Berlin naţional, un concurs la care au fost lansaţi 5.836 de porumbei din toată România. Îmbarcarea porumbeilor pentru Berlin s-a făcut la Plopeni, judeţul Prahova. De acolo au fost duşi în capitala Germaniei şi lăsaţi să zboare înapoi spre casă. Sâmbătă, 6 august, s-a făcut lansarea din Berlin, iar porumbelul meu a ajuns la Bucium în data de 8 august, la ora 07:45:52. Sunt patru zone geografice în care este împărţită ţara când vine vorba de astfel de concursuri, în funcţie de distanţa care trebuie parcursă de la locul de lansare. Eu sunt în zona a IV-a, adică la peste 1.220 km. Pe această zonă, porumbelul a ajuns al 14-lea. Din judeţul Braşov este singurul, adică nu s-a mai întors niciun porumbel în timpul concursului”, a explicat Gheorghe Motoc, citat de aceeași sursă.

Publicitate

Potrivit jurnaliștilor Salut Făgăraș, porumbelul care s-a dovedit a fi cel mai bun din judeţ este născut în 2019. Anul trecut a avut 8 clasări şi a făcut norma la fond şi general, la concursurile organizate pentru crescătorii din judeţul Braşov.

Asta înseamnă că din toate etapele organizate în anul 2021, a reuşit în 8 dintre ele să se întoarcă acasă în termenul stabilit pentru concurs. Anul trecut, 30% din porumbeii lansaţi au fost consideraţi clasaţi. Cei care au reuşit totuşi să găsească înapoi calea spre casă, dar nu au putut-o face în primii 30%, nu sunt consideraţi clasaţi.

În orientarea lor spre casă, porumbeii se ghidează după undele magnetice. Dacă traseul trece prin munţi sau este înţesat de antene, radare etc., zborul lor de întoarcere poate eşua.

sursa foto: salutfagaras.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes