Connect with us
Publicitate

Social

Porumbeii și poluarea excesivă din centrul istoric al Brașovului afectează statuile de pe Biserica Neagră

Publicat

pe

Biserica Neagră, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Brașov este afectat de poluare, dar și de mizeria făcută de porumbei. Păsările au ajuns să își facă cuiburi pe acoperiș, dar și în apropierea statuilor, iar din această cauză piesele istorice, de o valoare inestimabilă, se degradează constant. Dar reprezentanții Bisericii Negre spun că cea mai mare sursă de poluare provine de la traficul auto.

În anul 2016, în urma desprinderii unor fragmente de piatră, s-a realizat o expertiză a statuilor, care a scos la iveală starea de deteriorare în care se aflau. Principalele forme de degradare constatate sunt datorate în special intemperiilor, dar o mare contribuție o au și poluanții atmosferici, în special dioxidul de sulf, care afectează suprafața monumentelor din mediul urban.

Echipe de restauratori lucrează constant la reabilitarea fațadei și a statuilor. Această campanie a fost demarată în anul 2018, iar până acum au fost restaurate șase din cele 12 statui de pe lăcașul de cult. Începând cu fațada sudică, de la vest la est, s-a intervenit asupra statuilor următorilor sfinți: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Iacob și Sfânta Ecaterina. De asemenea, lucrări de restaurare au fost efectuate și asupra statuii Arhanghelului Mihail, a Episcopului Sfântul Nicolae și asupra așa-numitului pleban.

În prezent, se lucrează la statuile 7 și 8, adică cea a Evanghelistului Luca și cea a Apostolului Pavel. Din valoarea totală de circa 60.000 de lei a lucrărilor, comunitatea Bisericii Negre acoperă circa 30.000 de lei din mijloace proprii, iar Consiliul Județean Brașov suportă suma de 30.000 de lei.

Publicitate

Un patrimoniu vechi de sute de ani, statuile gotice originale, datate din secolul XV (1410 – 1440), care din cauza degradărilor masive ale statuilor originale, au fost demontate și adăpostite în interiorul bisericii în anii 1937 – 1944, în ampla campanie de restaurare a fațadei Bisericii Negre. În locul lor, au fost instalate copii sculptate în gresie de către artiștii contemporani Richard Ernst Boege și Hans Guggenberger, în anii 1938-1940.

Lucrările de conservare a patrimoniului constă în aplicarea tratamentelor preventive de biocidare, îndepărtarea coloniilor de licheni aderente la suprafața pietrei, îndepărtarea depunerilor și crustelor negre, consolidarea prin impregnare a pietrei decoezive, ancorarea cu mortar a unor fragmente aflate în pericol de desprindere, protejarea împotriva apei prin schimbarea pălăriilor de cupru prin unele mai late de pe baldachinele ce se află deasupra statuilor, hidrofobizarea suprafețelor și montarea unor sisteme de protecție împotriva porumbeilor.

Factorii de mediu sunt din ce în ce mai nocivi, ceea ce reprezintă o provocare pentru comunitatea Bisericii Negre, care se străduiește să țină pasul cu viteza de degradare a monumentului. Dacă în trecut, s-a intervenit asupra bisericii la un interval de sute de ani, în condițiile actuale reprezentanții lăcașului de cult spun că se așteaptă să desfășoare campanii de restaurare majore o dată la 50 de ani.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes