Connect with us
Publicitate

Economic

Popescu: Informația cu prețul de 11 lei la combustibil a pornit de la MOL. Cum a ajuns benzina de la MOL mai scumpă cu 1 leu faţă de alți concurenți: Pierderile din plafonarea din Ungaria se compensează cu scumpiri în România

Publicat

pe

MOL România, filiala locală a grupului petrolier ungar MOL, a ajuns compania cu cel mai scump carburant din Brașov, arată datele publicate pe aplicaţia Monitorul Preţurilor, găzduită de Consiliul Concurenţei.

Publicitate

Astfel, la ora redactării acestui articol, un consumator care vrea să alimenteze cu benzină standard de la o staţie MOL din municipiul Brașov, are de plătit între 8,4 şi 8,5 lei pe litru. Acelaşi litru de benzină, din aceeaşi zonă, costă la staţiile Lukoil 7,5 lei. La OMV, litrul de bezină poate ajunge la 8,13 lei.

Cum a ajuns MOL România compania cu posibil cel mai scump carburant din ţară, în contextul în care de obicei, diferenţele de preţ dintre firmă şi competiţie sunt de câţiva bani?

„Plafonările cu care compania se confruntă în Ungaria au dus la scumpiri pe alte pieţe astfel încât să se poată face recuperarea pierderilor”, spun surse din piaţă citate de Ziarul Financiar.

Publicitate

Potrivit unui articol din Hungary Today citat de Ziarul Financiar, dincolo de plafonarea preţului la 1,3 euro pe litru, Ungaria a introdus şi un plafon pe cantitate, care poate varia în funcţie de vânzările staţiei între 100 şi 500 de litri. Măsura plafonării preţului este în vigoare din noiembrie, anul trecut şi a fost extinsă până în mai, anul acesta. Problema este că în perioada analizată, barilul de petrol a crescut de la 81 de dolari pe baril la începutul lui noiembrie la peste 130 de dolari pe baril, azi însă preţul fiind în scădere, până la 112 dolari pe baril.

Tot presa maghiară mai arată că de la introducerea acestei plafonări, MOL se confruntă cu probleme privind stocurile, cererea din staţii fiind greu de acoperit în contextul în care mulţi transportatori încearcă să profite de preţurile îngheţate. Compania nu a explicat deocamdată diferenţele de preţ faţă de alţi retaileri de carburant.

MOL este compania petrolieră de stat a Ungariei, ţară care mereu şi-a arătat loialitatea faţă de Putin.

La unele staţii, preţul benzinei a ajuns la 11 lei pe litru, lucru care a generat un şoc la nivelul pieţei locale. Astfel mii de români au luat cu asalt benzinăriile temându-se că preţul ar putea uşor escalada la acel nivel.

„Fac un nou apel la calm: nu staţi la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creşteri nejustificate şi explozive ale preţurilor. Să nu ne lăsăm angrenaţi într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate. Aşa cum a anunţat şi prim ministrul Nicolae Ciucă instituţiile abilitate vor demara acţiuni ample de control la benzinării pentru că NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României!”, a declarat Virgil Popescu, ministrul energiei, pe pagina oficială de Facebook.

Publicitate

Într-o postare anterioară, oficialul a mai precizat că panica s-a creat pe fondul unor preţuri de la graniţa româno-ungară.

„Am văzut acel preţ de 11 lei/litru de benzină nejustificat, iar în acest sens românii trebuie să ştie că în ţara vecină, în Ungaria, s-a pus un plafon pe preţul benzinei şi motorinei, iar produsul a dispărut de pe piaţa vecină. Benzinăriile din Ungaria nu mai sunt deschise non-stop şi astfel această situaţie a început să influenţeze preţul la frontiera noastră, dar în benzinării independente. Deci la graniţă este o excepţie şi nu vorbim de lipsă de benzină şi motorină. De aceea fac apel la români să nu stea la coadă la benzinării pentru că avem combustibilul necesar şi nu la preţul dat ca exemplu”, a mai spus ministrul.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes