Connect with us
Publicitate

Eveniment

Poluarea din Munții Făgăraș, confirmată de comisarii Gărzii de Mediu. Ultimele 58 de exemplare de asprete sunt în pericol de extincție, spun specialiștii

Publicat

pe

Publicitate

Garda de Mediu Argeş confirmă poluarea din Munţii Făgăraş, reclamată de Agent Green, care pune în pericol ultimele 58 de exemplare de asprete care trăiesc în râurile din masiv. Comisarii au aplicat mai multe sancţiuni şi anunţă că au fost sesizaţi procurorii, scriu jurnaliștii psnews.ro.

„Avand în vedere aspectele sesizate în mediul online cu privire la o potenţială poluare a râului Vâlsan si perturbarea habitatului unei specii protejate de peste (aspretele – Romanichtys valsanicola), de către o firmă care desfăşura activităţi forestiere, Comisariatul Judeţean Argeş al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat în perioada 22-24.02.2023 verificări în zona respectivă”, au declarat reprezentanții Gărzii de Mediu Argeş.

Sursa citată a precizat că a fost sancţionat contravenţional cu amendă, în cuantum de 8.000 lei, agentul economic care desfăşura activităţi forestiere, pentru circulația cu utilaje şi cu buşteni prin albia unui pârâu aflunet al râului Vâlsan, fiind dispusă şi măsura obligatorie de interzicere a circulaţiei cu autovehicule de orice tip şi transportului cu orice mijloace al buştenilor prin albia minoră a râurilor şi pâraielor din zona de munte.

De asemenea, a fost sancţionată contravențional cu amendă, în cuantum de 60.000 lei, structura silvică care a autorizat parchetul aflat în exploatare, pentru că nu a furnizat Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, datele şi informaţiile necesare emiterii unor condiţii speciale la punerea în valoare şi exploatarea arborilor, având în vedere că zona se suprapune integral cu ariile naturale protejate ROSCI 0122, Munţii Făgăraş şi Rezervaţia Naturală 2.125 Valea Vâlsanului.

Publicitate

„Au fost informate organele de cercetare penală cu privire la posibilitatea săvârşirii faptei penale de perturbare intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie a aspretelui – Romanichtys valsanicola, specie ce necesită o protecţie strictă, potrivit legislaţiei în vigoare şi care işi are arealul în râul Vâlsan, în aval de punctul de deversare al pârâului afectat de exploatarea forestieră”, au mai precizat comisarii de Mediu.

Aceştia au menţionat, de asemenea, că în perioada următoare se va monitoriza zona respectivă în vederea identificării unor eventuale încălcări ale legislaţiei de mediu în vigoare.

Agent Green a reclamat, săptămâna trecută, că, din cauza unei exploatări forestiere din Munţii Făgăraş, s-a produs poluare pe râul Vâlsan, fiind puse în pericol ultimele exemplare de asprete, specie critic periclitată.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes