Social
Poluarea aerului, cauză a morților premature. Peste 50.000 de decese ar putea fi evitate anual doar prin reducerea poluării aerului la nivelul recomandat de OMS

Reducerea poluării aerului la nivelurile recomandate de OMS ar permite evitarea a peste 50.000 de decese pe an în Europa, potrivit unui studiu publicat miercuri, care solicită acţiuni rapide.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că poluarea aerului ucide peste 7 milioane de persoane pe an la nivel mondial şi provoacă, de asemenea, boli, dar şi absenteism de la locul de muncă.
Pragul recomandat de OMS pentru particulele fine PM2,5 este de 10 mg/m3 în medie pe an, iar pentru dioxidul de azot (NO2) de 40 mg/m3 în medie pe an, informează AFP.
Nocivitatea particulelor fine pentru sănătate este dovedită, în special în zonele urbane (mortalitate, boli cardiovasculare şi respiratorii, tulburări ale sarcinii şi ale dezvoltării fetale şi altele).
Studiul, publicat în revista Lancet Planetary Health, a calculat decesele premature legate de aceşti doi poluanţi în 1.000 de oraşe europene.
Respectarea recomandărilor OMS ar permite evitarea a 51.213 decese premature pe an, potrivit cercetătorilor.
Studiul „arată că numeroase oraşe nu fac încă suficient pentru a combate poluarea aerului”, a declarat Mark Nieuwenhuijsen de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal).
Cancer, boli cardiovasculare şi respiratorii, „aceste morţi puteau fi evitate prin eliminarea riscurilor de mediu dăunătoare sănătăţii”, conform unui raport AEM.
„Persoanele cel mai sărace sunt expuse disproporţionat poluării şi condiţiilor meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură şi frigul extrem. Aceasta are legătură cu locul unde trăiesc, muncesc şi merg la şcoală, frecvent în zone defavorizate social şi cartiere în periferia marilor artere de circulaţie”, notează raportul.
Potrivit AEM, pentru ameliorarea sănătăţii şi mediului în Europa, trebuie favorizate spaţiile verzi, locuri de activitate fizică, relaxare, dar şi de integrare socială, care „înviorează oraşele în timpul valurilor de căldură, diminuează inundaţiile, reduc poluarea fonică şi susţin biodiversitatea urbană”.
Reducerea circulaţiei rutiere, scăderea consumului de carne şi retragerea subvenţiilor pentru combustibilii fosili figurează printre celelalte soluţii pe care le propune AEM.
Cele mai afectate zone
Numărul deceselor asociate poluării aerului variază în funcţie de oraşe – localităţile situate în câmpia fluviului Pad, în Italia, cele din Polonia şi din Republica Cehă fiind în mod deosebit afectate.
În schimb, capitala islandeză Reykjavik, oraşele Tromso din Norvegia, Umea din Suedia şi Oulu din Finlanda sunt mai puţin expuse.
În medie, 84 de procente din populaţia oraşelor sunt expuse la niveluri de PM 2,5 peste cele recomandate de OMS, iar 9 procente la niveluri prea mari de NO2.
Pentru Sasha Khomenko, care se numără printre autorii studiului, este important să fie puse în aplicare măsuri adaptate condiţiilor locale, date fiind variaţiile nivelurilor de poluare. Schimbările vizează traficul rutier, industria, aeroporturile şi porturile, dar şi încălzirea pe bază de lemn şi cărbune.
Social
FOTO / O mocăniță a fost pusă în funcțiune la doar două ore de Brașov, în județul Sibiu. După 20 de ani micul tren a fost repornit, pentru bucuria turiștilor

Valea Hârtibaciului este una dintre cele mai pitorești și neexplorate zone din județul Sibiu, iar cursele cu Mocănița completează perfect peisajul
Sâmbătă a fost o zi plină pentru Mocănița Văii Hârtibaciului, plină de soare, de peisaje frumoase, de turiști și de evenimente.
”Vagon nou, televiziuni, tur ghidat prin Hosman, colegi care lucrau la linie – a fost o zi perfectă, în care ne-am dat seama încă o dată cât de importantă e mocănița pentru vale, că cei 13 ani de voluntariat care ne-au adus aici au meritat fiecare strop de sudoare, fiecare traversă schimbată, fiecare metru de linie defrișat și fiecare luptă oarbă cu instituțiile Statului, dar și cât de recunoscători suntem pentru toți cei care ne-au ajutat pe traseu!Și, pentru cei care ați avut răbdarea să citiți până aici, un mic pont – dacă vreți să vă bucurați în liniște de mocăniță și de peisaje, încercați să veniți la trenul de dimineață din Hosman, la ora 9:45, că cel de după-masă e foarte aglomerat”, se arată într-o postare de pe Facebook a Asociației Prietenii Mocăniței.
Conform administratorilor mocăniței, aceasta circulă în weekend și pleacă din Hosman la 9.45 și la 16.00. Prețul unui bilet dus-întors este de 25 de lei pentru adulți, respectiv 15 lei copii, se achiziționează la urcarea în tren și nu este nevoie de rezervare. Trenul, operat de SC Calea Ferată Îngustă SRL, e compus dintr-o locomotivă diesel și un vagon deschis de călători cu o capacitate de 40 de locuri.
Social
Vaccinare cu AstraZeneca fără programare – Oricine se poate imuniza

Românii care doresc să se vaccineze anti-COVID cu serul produs de AstraZeneca o pot face fără a avea o programare în prealabil, potrivit unei circulare emise de Comitetul Naţional de Vaccinare
Documentul amintit permite centrelor să vaccineze la cerere toate persoanele care se prezintă pentru imunizare.
Potrivit informaţiilor Digi24, decizia a fost luată la propunerea coordonatorilor centrelor de vaccinare care spun că acestea sunt goale şi că angajaţii de acolo stau degeaba.
Pentru a se vaccina, fără programare, cetăţenii trebuie doar să se prezinte la centrele care folosesc acest tip de vaccin, cu cardul de identitate. Trebuie precizat însă că vor avea prioritate persoanele care au o programare validă pentru imunizarea cu serul AstraZeneca.
Din cauza controverselor la nimevl mondial în legătură cu serul produs de AstraZeneca şi Oxford, numărul persoanelor care se prezintă la centrele care folosesc acest vaccin a scăzut.
Agenţiei Europeană a Medicamentului a transmis, în 7 aprili, că există o legătură cauzală între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinarea cu serul AstraZeneca, iare apariţia acestora va fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a precizat că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca, subliniind că efectele sunt extrem de rare.
EMA a reamintit profesioniştilor din domeniul medical că trebuie să rămână conştienţi de posibilitatea apariţiei acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.
În 8 aprilie, coordonatorul campanie de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că ţara noastră va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă.
Social
Incidența scade la 5,31 în Brașov – Situația pe localități

Incidența la nivel județean a ajuns la 4,24 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Marți, 13 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 5,31, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.
În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 14,6 la mie.
Totodată în județul Brașov au fost descoperite 151 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.
În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:
-
Socialacum 2 zile
Situația locurilor libere la centrele de vaccinare din județul Brașov. Interes scăzut pentru AstraZeneca, zeci de mii de oameni așteaptă Pfizer și Moderna
-
Evenimentacum 9 ore
Un bărbat de 39 de ani care a ieșit să alerge, găsit mort după ce ar fi fost atacat de urs la Azuga
-
Socialacum 2 zile
Restricțiile din Brașov, prelungite. În vinerea de Florii, magazinele vor avea însă program până la ora 20.00. Alte 15 localități încă sunt vizate de restricții de weekend
-
Socialacum 2 zile
Incidența scade la 5,79 în Brașov – Situația pe localități
-
Socialacum o zi
Incidența scade la 5,55 în Brașov – Situația pe localități
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Accident în lanţ la Vlădeni. Un TIR şi patru autoturisme implicate. Patru ambulanţe şi un echipaj de descarcerare sunt la faţa locului. Un bărbat şi un copil de 7 luni au ajuns la spital
-
Socialacum 5 ore
Incidența scade la 5,31 în Brașov – Situația pe localități
-
Evenimentacum o zi
Râmnicean, escroc imobiliar de meserie în Brașov