Connect with us
Publicitate

Social

Polițiștii locali îi vor putea amenda pe cei care folosesc trotinete electrice și încalcă regulile de circulație. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Publicat

pe

Conducătorii de trotinete vor fi amendați, pentru încălcarea regulilor de circulație, inclusiv de Poliția Locală. O lege care dă atribuții suplimentare polițiștilor locali, a fost promulgată de președinte și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Practic, agenții vor avea atribuţii de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale pentru conducătorii de trotinete electrice, scrie evz.ro.

Publicitate

Potrivit proiectului de lege, polițiștii locali vor putea să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală. Practic, prin noul act normativ sunt extinse atribuțiile pe care le are Poliția Locală.

În prezent, în Parlament se mai află un proiect de lege care propune o serie de reglementări pentru cei care conduc biciclete sau trotinete electrice. Ca să iasă pe drumurile publice, aceștia trebuie să aibă minim 16 ani, în primul rând. Și în aceste situații, Poliția locală va putea aplica sancțiuni. În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, în aplicaţie se va introduce un chestionar obligatoriu pentru cei care le închiriază. Este vorba despre cinci întrebări obligatorii, referitoare la legislaţia rutieră.

Proiectul de lege care tocmai a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis a fost inițiat de 31 de parlamentari PNL. Documentul a fost adoptat în Camera Deputaților, pe 29 noiembrie, ca for decizional, cu 221 de voturi „pentru” și o abținere.

Publicitate

Actualizarea reglementărilor care permit circulația trotinetelor este necesară în contextul numărului mare de accidente provocate. În 2022 fiind În anul 2022 au fost înregistrate un număr de 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021.

Asigurătorii doresc extinderea asigurărilor de tip RCA și la conducătorii de trotinete electrice. Un proiect de lege, în acest sens, a primit aviz favorabil în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Conform acestui document, proprietarii de trotinete electrice trebuie să încheie asigurare de tip RCA. Persoanele care închiriază trotinete electrice vor fi obligate să completeze un chestionar cu 5 întrebări din Codul Rutier.

„Am constituit la nivelul comisiei juridice un grup de lucru care a reuşit să ajungă la consens, toate partidele politice reprezentate în Parlament, privind noi reguli în materia utilizării trotinetelor electrice în cadrul comunităţilor. Am spus de la început că din punctul nostru de vedere trotineta electrică reprezintă un mijloc de mobilitate urbană, nu ne propunem să interzicem acest mijloc de transport prin normele pe care le adoptăm, ci să facem acest mijloc de transport mai prietenos cu comunitatea”, spunea deputatul Gabriel Andronache, la momentul dezbaterii.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a propus instituirea unei obligaţii de asigurare pentru utilizatorilor de trotinete electrice. Iar Poliția Locală va avea posibilitatea sa verifice și existența acestor documente.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes