Connect with us
Publicitate

Social

Poliția Prețurilor ar putea fi înființată în România. Un proiect de act normativ pentru eliminarea și sancționarea speculei va ajunge pe masa Guvernului

Publicat

pe

După creșterea haotică a prețurilor la mâncare, produse nealimentare și servicii, Guvernul României vrea să stopeze specula. Astfel, autoritățile vor să înființeze Poliția Prețurilor, un cadru legislativ care să protejeze consumatorii de majorări nejustificate ale tarifelor.

Un proiect de ordonanță, care va ajunge în dezbatere la Guvern săptămâna viitoare, prevede amenzi mai mari pentru creșterea nejustificată a unor prețuri, limitarea producției sau a vânzărilor, dar și pentru acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial, anunță evz.ro.

Noul proiect de act normativ a fost conceput de Consiliul Concurenței, dar se va aplica doar în stare de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege și doar produselor și serviciilor pe care ANAF le va include pe lista de produse și servicii cu risc speculativ.

„Proiectul de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și buna funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncţionalități evidente ale pieţei, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative“, se arată în proiect.

Publicitate

Instituția care va pune în aplicare dispozițiile ordonanței de urgență în situația în care faptele incriminate de aceasta vizează în mod direct consumatorul, persoană fizică este Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

În cazul săvârșirii faptelor care constituie încălcări ale dispozițiilor față de alte întreprinderi, competența de instrumentare și aplicare a sancțiunilor contravenționale corespunzătoare aparține Consiliului Concurenței.

Amenda va fi de la 0,1% – 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării în cazul contravenţiilor săvârşite de persoanele juridice, dar nu mai puțin de 10 000 lei. Pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice amenda este de la 5.500 lei la 11.000 lei.

În cazul în care persoanele fizice sau juridice recunosc săvârşirea practicilor de concurenţă neloială, într-un anumit termen de timp, autoritățile pot aplica o reducere a amenzii cu un procent cuprins între 10% și 20 %.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes