Connect with us
Publicitate

Administrație

Poliția Animalelor se înființează în România: Autoritățile vor putea acționa fără mandat dacă animalul este în pericol

Publicat

pe

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat marți proiectul unei Ordonanțe de Urgență prin care se pune în dezbatere publică înființarea Poliției Animalelor.

Publicitate

În textul proiectului este prevăzut că animalele care se află în pericol vor putea fi confiscate și de asemenea polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără mandat de la judecător dacă se constată că animalul este în pericol.

Mai mult, polițiștii se pot folosi de forțele și mijloacele din dotare ca să acționeze pentru salvarea unui animal, iar „acțiunile polițiștilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimțământul persoanelor.”

În plus, animalele maltratate vor fi cazate în adăposturile publice pentru a fi tratate, apoi vor fi date spre adopție.

Publicitate

Poliția Animalelor va avea atribuții inclusiv în ceea ce privește animalele sălbatice și va fi în subordinea Poliției Române, potrivit digi24.ro.

Proiectul de Ordonanță de Urgență modifică Legea 205/2014 de protecție a animalelor și mai prevede că vor fi transferați, fără examen sau concurs, angajați de la ANSVSA în noua structură.

Ce se înțelege prin situația de pericol pentru animale:

 • a) rănirea sau schingiuirea animalelor;
 • b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
 • c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
 • d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
 • e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.
 • Astfel, polițiștii pot interveni dacă vor constata existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din:
 • a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
 • b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
 • c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
 • d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;
 • e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Totodată, în cazurile în care nu s-a putut interveni la timp pentru salvarea animalelor, se prevede că „în situația în care este necesară curmarea suferințelor fizice inutile ale animalului rănit, serviciile publice, prin medici veterinari, efectuează eutanasia acestuia la fața locului”.

Proiectul se află în dezbatere publică pentru 10 zile.

Publicitate

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Cotoman Lavinia Maria

  27 august, 2020 at 9:34 am

  Bună ziua, in urmă cu aproximativ 2 luni vecinul nostru ne-a omorât cu bestialitate un mascul de rasă Amstaff ,am apelat la toate organele competente din zona Rupea și Brașov ,dar toate aceste eforturi fără nici un rezultat concret , mi-aș dori ca dumneavoastră să puteți interveni ca acești criminali să fie pedepsiți să nu mai comită astfel de fapte , vă mulțumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes