Connect with us
Publicitate

Cultural

Plimbări în natură, tradiţii şi cultură locală, ateliere pentru copii, dar şi concerte la Făgăraș Fest

Publicat

pe

Tururi de observare păsări, tururi despre fauna și flora Munților Făgăraș, tur despre insecte, lilieci sau poveștile satului Porumbacu sunt doar câteva dintre experiențele inedite de la Făgăraș Fest, eveniment care se desfășoară în perioda 7-9 iulie, la Porumbacu de Sus. Festivalul mai cuprinde proiecția documentarului Lynx, un film deosebit despre revenirea râsului în Munții Jura din Elveția, dar și concertele Zdob și Zdub, Nico de Transilvania, Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini. Evenimentul este organizat de Fundația Conservation Carpathia și Propark-Fundația pentru Arii Protejate, iar accesul la festival este liber.

Aflat la de cea de-a IV-a ediție, festivalul Făgăraș Fest este o experiență de trăit împreună cu prietenii și întreaga familie. Festivalul va debuta vineri, 7 iulie, la ora 21.00, cu proiecția în aer liber a filmului documentar „Lynx” și cu ,,Făgăraș Adventure”, o competiție de aventură. Continuă sâmbătă și duminică cu activități precum drumeții pe cărări de munte, tururi de observare a păsărilor și pe urmele animalelor sălbatice, ateliere, jocuri și concursuri pentru copii, dar și experiențe gastronomice care pun în valoare gustul unic al produselor locale.

Serile sunt dedicate muzicii și dansului în iarbă, iar atmosfera va fi întreținută de Zdob și Zdub, Nico de Transilvania și Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini.

Tururi Ghidate în natură

Publicitate

Făgăraș Fest își propune să pună în valoare și să promoveze natura unică a Munților Făgăraș, motiv pentru care participanții la festival sunt invitați să exploreze muntele așa cum nu au mai facut-o până acum, în cadrul a 4 tururi ghidate inedite. Astfel, curioșii pot merge la tururile de observare a păsărilor, turul despre flora și fauna din Munții Făgăraș sau turul ghidat despre insecte și cel despre lilieci.

Echipament minim necesar: încălțăminte adecvată pentru o drumeție ușoară, pălărie, rucsac mic, recipient cu apă, spray anti-căpușe, cremă de soare și binoclu (pentru cei care participă la turul de observare a păsărilor).

Tradiții și cultură locală

Făgăraș Fest trimite oamenii într-o incursiune în cultura locului și-i provoacă să experimenteze meșteșugurile păstrate de oamenii de aici. Astfel, în cadrul festivalului, în secțiunea dedicată producătorilor și meșteșugarilor locali, participanții pot afla cum se fac diverse obiecte tradiționale. De asemenea, păstrătoarele de tradiții din Avrig, vor organiza o șezătoare autentică.

Despre cultura locului, cei care vin la festival, mai pot afla în cadrul unei ture ghidate pe ulițele satului.

Ateliere pentru copii în natură

Copiii de toate vârstele, inclusiv părinții care se mai simt copii, vor avea multe activități dedicate despre natură în natură. Activitățile sunt realizate de 10 profesori din comunitățile din Munții Făgăraș, care au absolvit cursurile de educatori pentru natură.

Joc – Exploratorii Munților Făgăraș

Este un joc educativ cu 10 probe speciale în care copiii și părinții lor vor avea șansa să experimenteze împreună diverse ateliere și activități distractive care îi vor transforma în adevărați exploratori ai Munților Făgăraș. Pentru ca totul să fie mai incitant, probele sunt secrete.

Participarea în cadrul jocului este gratuită și presupune înscrierea pe durata festivalului Făgăraș Fest în zona dedicată atelierelor de educație.

Colțul liliecilor – Activități despre lilieci pentru copii

Cei mici vor intra în lumea liliecilor cu ajutorul roboților (ozoboți) pe care îi vor programa folosind coduri de culori. De asemenea, copiii vor avea ocazia să își creeze propria hartă pe care se va deplasa robotul-liliac printre elemente confecționate chiar de ei.

Escape Tent  – Aventura salvării planetei

O experiență inedită pentru grupurile de maxim 6 prieteni în care participanții vor fi provocați să pornească într-o cursă contracronometru a cărei misiune este salvarea planetei. Folosind logica, intuiția și cunoștințele despre natură, participanții vor găsi soluții pentru o serie de provocări. Activitatea este gratuită.

Concerte

Atmosfera serilor de vară va fi întreținută de muzică bună și concerte care îi aduc pe scenă pe Zdob și Zdub, Nico de Transilvania și Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini.

Festivalul sărbătorește comunitățile locale, astfel că pe scenă vor urca și copiii din zona Porumbacu, cu un program artistic deosebit.

Carpathia Talks

Speciliști din domenii cheie pentru conservarea faunei și a florei vin să împărtășească cunoștințele și experiența cu publicul, în cadrul unor discuții deschise. Subiectele abordate în cadrul acestor discuții vor fi: habitate și specii de plante invazive, carnivore mari și importanța lor pentru biodiversitate, revenirea zimbrilor în Munții Făgăraș, rolul pădurilor și efortul de păstrare și de refacere a acestora. Și nu în ultimul rând, economie și conservare, noua abordare privind obținerea veniturilor din protecția naturii. Evenimentele din seria Carpathia Talks se desfășoară sâmbătă și duminică.

,,Făgăraș Adventure”- competiție sportivă de aventură

Făgăraș Adventure este o competiție de anduranță, ce are loc în fiecare an într-o arie protejată – o zonă cu peisaj și biodiversitate foarte valoroase. Aceasta se desfășoară pe o distanță de 200-300 km, timp maxim de 50 de ore, iar echipele primesc harta traseului doar cu o seară înaintea startului. Concursul presupune ca echipele formate din 4 membri (minim o fată) să treacă prin probe diverse: alergare montană, orientare sportivă, ciclism montan, kayaking, alpinism și probe speciale surpriză.

Făgăraș Adventure este un eveniment prin care participanții devin ambasadori ai naturii. Ei se pregătesc înainte de concurs pentru depășirea unor probe speciale, care țin de cunoașterea naturii și specificul faunei și florei de pe traseu și despre ce înseamnă să fii turist, sau chiar specialist în arii protejate sau ranger. Înscrierea pentru această competiție de aventură montană se face de pe pagina Propark – Fundația pentru Arii Protejate.

Tură ghidată cu e-bike spre cariera de marmură

Din festival, vor mai pleca pe parcursul celor două zile – ture ghidate cu biciclete electrice la cariera de pe Valea Râului Mare, spre cariera de marmură. Traseul are o distanță de 15 km, aproximativ 1 oră, diferența de nivel 350 m, dificultate medie spre avansată (pentru cei care vin cu bicicleta proprie).

Costul turei este de 100 de lei pentru cei care optează să facă traseul cu e-bike închiriat de la partenerul care organizează tura și 30 de lei pentru cei care vin cu bicicleta proprie.

Echipament minim: încălțăminte sport sau de munte, îmbrăcăminte adecvată, cască protecție (detalii pe site Făgăraș Fest).

Programul festivalului Făgăraș Fest

Vineri, 7 iulie

 • 08:00 – Start competiție sportivă Făgăraș Adventure
 • 21:00 – Deschiderea oficială a festivalului și bun-venit de la echipa organizatorilor
 • 21:30 – 23:00 – Proiecție film Lynx, Franța 2021, subtitrare limba română
 • 22:00 – 23:00 – Tur nocturn de observare lilieci

Sâmbătă, 8 iulie

 • 07:00 – 09:00 – Tur de observare păsări
 • 09:00 – 11:30 – Tur despre flora și fauna din Munții Făgăraș
 • 09:30 – 11:00 – Tur ghidat despre insecte
 • 10:00 – 12:30 – O plimbare prin istoria, cultura și identitatea comunei Porumbacu (excursie ghidată)
 • 10:00 – 12:00 – Exploratorii Munților Făgăraș – joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
 • 10:00 – 18:00 – Șezătoarea din Avrig, demonstrație de meșteșuguri tradiționale păstrate și practicate de femeile  din Avrig
 • 11:00 – 12:00 – Quiz România Sălbatică – tombolă cu premii
 • 11.30 – 13.00 – Carpathia Talks – fauna Munților Făgăraș. Conversații despre carnivorele mari, importanța pentru biodiversitate, metode de monitorizare cu dr. Ruben Iosif, biolog, coordonator departament monitorizare faună în cadrul Fundației Conservation Carpathia și alți specialiști în ecologie
 • 14:00 – 16:00 – Exploratorii Munților Făgăraș – joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
 • 15:00 – 17:30 – O plimbare prin istoria, cultura și identitatea comunei Porumbacu (excursie ghidată)
 • 15.30 – 17.00 – Carpathia Talks –  Conversații cu sens despre revenirea zimbrilor în Munții Făgăraș cu Adrian Aldea, biolog, manager reintroducere specii, Fundația Conservation Carpathia și Călin Șerban, specialist reintroducere zimbri, Fundația Conservation Carpathia
 • 16:30 – 18:00 – Tur ghidat despre insecte
 • 17:00 – 19:00 – Exploratorii Munților Făgăraș – joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
 • 17:00 – 18:00 – Quiz România Sălbatică – tombolă cu premii
 • 17:00 – 19.30 – Tur despre flora și fauna din Munții Făgăraș
 • 17:30 – 19:30 – Tur de observare păsări
 • 17.30 – 19.00 – Carpathia Talks – Plantăm sau păstrăm pădurile – o discuție despre rolul pădurii și efortul de păstrare și de refacere a acestora, cu Mihai Zotta, director conservare Fundația Conservation Carpathia
 • 20:00 – 21:00 – Concert Nico de Transilvania
 • 21:00 – 22:00 – Zdob și Zdub
 • 22:00 – 23:00 – Tur nocturn de observare lilieci
 • 22:00 – 24:00 – DJ Sets cu Nico de Transilvania

Duminică, 9 iulie

 • 07:00 – 09:00 – Tur de observare păsări
 • 09:00 – 11:30 – Tur despre flora și fauna din Munții Făgăraș
 • 09:30 – 11:00 – Tur ghidat despre insecte
 • 10.00 – 11.30 – Carpathia Talks. Economie și conservare, noua abordare privind obținerea veniturilor din protecția naturii cu Istvan Szabo, Manager Afaceri Verzi, Fundația Conservation Carpathia
 • 10:00 – 12:30 – O plimbare prin istoria, cultura și identitatea comunei Porumbacu (excursie ghidată)
 • 10:00 – 17:00 – Șezătoarea din Avrig
 • 10:00 – 14.00 – Exploratorii Munților Făgăraș – joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
 • 11:00 – 12:00 – Quiz România Sălbatică – tombolă cu premii
 • 12:00 – 13:00 – Festivitatea de premiere – Făgăraș Adventure
 • 14:00 – 16:00 – Exploratorii Munților Făgăraș – joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
 • 14.30 – 16.00 –  Carpathia Talks. Habitate și speciile de plante invazive cu dr. Oliviu Pop, biolog, coordonator regional Leaota, Fundația Conservation Carpathia
 • 15:00 – 17:30 – O plimbare prin istoria, cultura și identitatea comunei Porumbacu (excursie ghidată)
 • 17:00 – 19:00 – Exploratorii Munților Făgăraș – joc educativ pentru copii cu 10 probe speciale
 • 17:30 – 19:00 – Cântec și dans – Ansamblul folcloric copii din zona Porumbacu
 • 19:00 – 20:00 –  Concert Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini
 • 22:00 – Închiderea festivalului

𝗣𝗲 𝘁𝗼𝘁 𝗽𝗮𝗿𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗹 𝗳𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶

 • Târg de produse locale din vecinătatea Munților Făgăraș
 • Pedalăm spre cariera de marmură (tur ghidat pe e-bike)*
  • Program (8 și 9 iulie): 10:00 – 11:30, 13:00 – 14:30, 16:00 – 17:30, 19:00 – 20:30
 • Escape Tent – aventura salvării planetei (activități pentru copii)
  • Program (8 și 9 iulie): 10:00 – 11:00, 12:00 – 13:00, 14:00 – 15:00, 16:00 – 17:00, 18:00 – 19:00
 • Colțul liliecilor – prezentare și activități despre lilieci și traseu audio-vizual despre ultrasunetele liliecilor (activități pentru copii)*
 • Expoziție de fotografie
 • Făgăraș Adventure – competiție sportivă de aventură*

Cum ajungi la festival

Făgăraș Fest 2023 se desfășoară pe un platou în Porumbacu de Sus, în zona „Povestea Calendarului” și „Castelul de Lut, Valea Zânelor”.

Dinspre Brașov pe DN1, la intrarea în Porumbacu de Jos faceți stânga, prin satul Porumbacu de Sus până în zona turistică, apoi urmați indicatoarele dedicate.

Dinspre Sibiu pe DN1, la ieșire din Porumbacu de Jos faceți stânga, prin satul Porumbacu de Sus, până în zona turistică, apoi urmați indicatoarele dedicate.

Unele activități din cadrul festivalului sunt contra-cost.

Făgăraș Fest 2023 este organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Porumbacu de Jos.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes