Connect with us
Publicitate

Util

Planurile de nutriție și realizarea lor

Publicat

pe

Daniela Furnea, inginer
biotehnolog și nutriționist consultant
în cadrul Medlife Brașov
www.facebook.com/
nutritionist.brasov.danielafurnea

Planificarea meselor este o componentă majoră a planurilor de nutriție și a devenit populară printre cei care doresc să slăbească. Cu atâtea optiuni pentru planuri de masă personalizate sau planuri de dietă, nutriția poate deveni destul de copleșitoare.

Planul nutrițional înseamnă ansamblul felurilor de mâncare consumate la o masă și pe timpul unei zile sau săptămâni. Pentru rezultate cât mai bune, un plan nutrițional trebuie personalizat după gusturile culinare și stilul de viață al fiecărui om.

La întocmirea unui plan alimentar se are în vedere în primul rând obținerea unei concordanțe între aportul de alimente și nevoile organismului.  De asemenea, trebuie asigurarată o varietate cât mai largă a acestuia.

În cursul unei zile, o alimentație echilibrată trebuie să cuprindă într-o proporție echilibrată alimente din toate grupele principale, conform stării de nutriție a individului și a diverselor sale stări legate de o boală sau alta. 

Publicitate

La un om sănătos, această proporție a alimentelor din diversele grupe alumentare este bine stabilită în rația lui zilnică. La un om cu diverse probleme de sănătate aceasta se poate modifica în plus sau minus, între anumite limite, în funcție de necesitățile impuse de boala avută.   

Fiecare plan de nutriție trebuie să cuprindă alimente de origine animală care să asigure aportul de nutrienți cu valoare biologică mare precum: carne, ouă, brânzeturi și alimente de origine vegetală bogate în glucide: cereale, legume și fructe.  Restul necesarului caloric trebuie completat din grăsimi alimentare. Datorită aportului lor bogat în vitamine și minerale se recomandă consumul de fructe și legume în stare crudă. 

Întocmirea planului de nutriție se face și în funcție de sezon, având în vedere posibilitatea de aprovizionare cu diversele categorii de alimente. 

Necesarul caloric zilnic trebuie repartizat în 4-5 mese pe zi, iar caloriile ar trebui repartizate astfel:

  • 15-20% dimineața
  • 40-45%  prânz
  • 15-20% seara
  • 10%  la gustări

Respectarea orelor de masă fixe este recomandată pentru a se putea crea și întreține reflexele stimulatoare ale secrețiilor digestive la nivel maxim. Ultima masă ar trebui luată cu 2-3 ore înainte de culcare pentru o digestie în condiții optime și pentru un somn mai odihnitor. 

Orice plan nutrițional are în vedere cantitățile de macroelemente (proteine, lipide, carbohidrați, fibre), vitamine și minerale necesare organismului.

Asocierea alimentelor este un alt aspect important de care trebuie ținut cont la realizarea unui plan alimentar.

Dacă sunteți preocupați de mâncarea pe care o consumați dvs. și membrii familiei dvs., ar trebui să luați în considerare un plan de nutriție. Planificarea meselor poate ajuta la schimbarea modului de mâncare și la schimbarea obiceiurilor de cumpărare a alimentelor. Veți deveni mult mai organizați și mult mai conștienți de banii cheltuiți pentru mâncare în fiecare săptămână. Veți crea un nou obicei: de a cumpăra ceea ce aveți cu adevarat nevoie.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes