Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Planetariul Brașov celebrează „Săptămâna Soarelui”. Brașovenii și turiștii sunt așteptați la observații solare, cu ajutorul telescoapelor, în trei zone din oraș

Publicat

pe

În acest an, Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu va organiza „Săptămâna Soarelui” în perioada 3-9 iulie. Pe data de 6 iulie Soarele se va afla la cea mai mare distanță de Terra, adică aproape 152,1 milioane de kilometri, în această zi, Pământul având și cea mai mică viteză cu care orbitează în jurul stelei, sub 29,5 km pe secundă.

În acest an, reprezentanții Planetariului vor fi în cele trei mari piețe ale orașului, Piața Sfatului, Piața Unirii și Piața Consiliului Europei (Parc Centrul Civic). Pentru a sărbători acest eveniment, organizatorii au pregătit trei sesiuni de observații solare, cu ajutorul telescoapelor. Acestea vor avea loc:

  • Luni (3 iulie): Piața Consiliului Europei, între orele 11.00 și 17.00
  • Miercuri (5 iulie): Piața Unirii, între orele 11.00 și 17.00
  • Vineri (7 iulie): Piața Sfatului, între orele 11.00 și 17.00

Observațiile vor avea loc, bineînțeles, numai dacă cerul este senin. Programul Planetariului rămâne neschimbat, diferența față de zilele obișnuite fiind faptul că sâmbătă (8 iulie) și duminică (9 iulie) vizitatorii vor primi gratuit, înaintea fiecărui spectacol, un film despre Soare, despre cât de spectaculoasă și enigmatică este steaua în jurul căreia se rotește Pământul. Filmul care are o durată de 12 minute se numește „În căutarea Soarelui”.

Prin ce filtre vom observa Soarele cu cele 3 telescoape ale Planetariului?

Publicitate
  • Filtru Ca-H line, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel partea inferioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi faculelor și plajelor solare.
  • Filtru H-Alpha, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se astfel partea medie-superioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi protuberanțelor, spiculelor sau filamentelor solare.
  • Observarea Soarelui cu un filtru solar sau o prismă Herschel oferă posibilitatea vizualizării stelei aflate la 150 de milioane de kilometri de Pământ în culoarea albă, culoarea ”adevărată” a Soarelui. În acest fel, se pot vedea cele mai evidente formațiuni vizibile de pe suprafața Soarelui, de pe fotosferă, petele solare.

Peste 1.500 de persoane au participat la Săptămâna Soarelui în 2022, evenimentul având loc între 20 și 26 iunie, în Parcul Trandafirilor, Parcul Tractorul, Parcul Nicolae Titulescu, Parcul Noua și pe vârful Tâmpa. Participanții au văzut Soarele prin 2 telescoape, unul care a folosit o prismă Herschel, altul, filtru H-Alpha, sau au fost prezenți în Planetariu să urmărească filmele „Soarele, steaua noastră vie” și „În căutarea Soarelui”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes