Economic
Piața imobiliară din Brașov: “Totul se vinde, este o piață a vânzătorului”. Prețurile mari îi împing pe unii brașoveni spre localitățile din jurul orașului

Efervescenta este cuvantul care caracterizeaza piata imobiliara rezidențială a Brasovului, in anul 2021. Toata lumea cumpara sau revinde , spun expertii in domeniu. “Sunt dezvoltatori imobiliari care nu mai au ce sa vanda. Altii, mai mici, prefera sa aiba proiectul gata si abia atunci sa vanda. In ceea ce priveste casele, in Brasov sunt din ce în ce mai puține la vânzare! Sunt clienti care bat din poarta in poarta in cautarea unei case de vanzare. Cine nu vinde acum (n.r. proprietari), ori are probleme jurudice cu proprietatea, ori nu are vanzatori buni, ori are o problema de marketing. Preturile sunt mari, dar chiar si asa este o piata mai ieftina decat in Europa Occidentală, pentru ca salariile sunt pe un trend de creștere. Din decembrie 2018 pana in ianuarie 2019 nu s-a vandut apropate nimic, lumea era speriata ca vine criza. Din 2019 si in 2020 s-a vandut pe banda rulanta”, a explicat Zoltan Fejer, team leader in cadrul RE/MAX Central Brasov.
Pretul selecteaza clientela
Expertul imobiliar a explicat si de unde vine aceasta foame a clientilor. “Cine are, sa zicem, 70.000 de euro, ii investeste intr-un apartament cu doua camere pe care il inchiriaza cu peste 300 de euro pe luna. Sa zicem ca intr-un an castiga 3000 de euro. Sun bani pe care nu ii primeste de la nicio banca”.
Calitatea si confortul sunt motivele pentru care clientii cauta apartamente noi. In plus, pretul și beneficiile selecteaza clientela. “Sunt mai atractive atat din punct de vedere estetic, cat si al amenajarilor inconjuratoare – si aici ma refer la cum arata scara blocului, dar si la aleile si spatiile verzi din jur – , dar si al vecinilor de bloc. Chiriile sunt mai mari aici, dar asta selecteaza clientela. Intr-adevar, si costul de mentenanta este mai mare, dar e altceva”, mai spune Fejer.
Pe de alta parte, cei care isi doresc un apartament nou se impiedica tot de banci. Conditiile de creditare nu mai sunt aceleasi ca inainte de pandemie, iar programul “Prima casa” bate pasul pe loc din lipsa de fonduri.
“Am cautat mai bine de un an o garsoniera. Nu am avut pretentii sa fie noua sau veche. Insa preturile mi s-au parut exagerat de mari. Am optat pentru o garsoniera intr-un bloc din Sanpetru, dupa ce mi-am facut toate calculele cu naveta si am ajuns la concluzia ca ies mai ieftin decat in Brasov. Chiar si asa, proprietarul de la care am cumparat a castigat de pe urma mea 10.000 de euro, pentru ca el aluat garsoniera din faza de proiect si a revandut-o cand a fost gata. Am preferat totusi acest compromis, pentru ca am avut bani doar pentru locuinta, nu mi-as fi permis sa mai investesc alti bani in reamenajarea unei garsoniere vechi”, a povestit Corina Nelu, o tanara care a reusit cu greu sa obtina un credit ipotecar de 35.000 de euro.
Calitatea materialelor folosite face diferenta
Preturile mari sunt justificate de catre dezvoltatorii imobiliari prin scumpirea materialelor de constructie. Cum micile detalii fac diferenta, concurenta mare dintre ei vine nu doar din zona in care construiesc, ci mai ales din calitatea materialelor folosite. “Apartamentele noastre sunt proiectate toate cu incalzire prin pardoseala. Pe langa confortul oferit, se mareste si spatiul locuibil, vand in vedere ca nu exista calorifere in apartament. Ferestrele sunt din PVC cu trei foi de sticla, iar izolatia blocului este cu vata bazaltica. Pentru bai folosim materiale de top. La noi, un vas de wc costa cat costa la alti dezvoltatori toata baia”, a explicat reprezentantul unui complex rezidential care este in plina dezvoltare pe Calea Feldioarei. Aici vor fi ridicate 7 blocuri pe structura P+3, cu un total de 176 de apartamente cu 1,2 si 3 camere.
Casele sunt o raritate
In ceea ce priveste casele, in Brasov, sunt o raritate. Terenurile sunt la mare cautare de investitori care vor sa construiasca si sa revanda. “Majoritatea cauta terenuri de 700-1000 de metri patrati, ideal cu doua fronturi, ca sa poata construi o casa sau un duplex. Totul se revinde, este o piata a vanzatorului”, a mai concluzionat Fejer.
-
Evenimentacum 8 ore
„Spitalul groazei”, de la Brașov. Cum arată una dintre unitățile medicale din oraș unde pacienților le este teamă să ajungă
-
Evenimentacum 2 zile
FOTO / Accident grav, la Bran. Un tânăr de 19 ani a intrat cu mașina într-un gard de beton
-
Fapt diversacum o zi
Îngheţată cu gust de bere, pălincă sau vin produsă la Braşov
-
Businessacum o zi
Punctele gastro local din Vama Buzăului, exemplu de bună practică. Parlamentarii pregătesc un proiect de lege pentru dezvoltarea acestui tip de afacere în zonele rurale
-
Evenimentacum o zi
FOTO / Un stâlp a căzut pe o maşină, în zona Coresi
-
Utilacum o zi
Un nou semafor a fost montat în Braşov
-
Evenimentacum 2 zile
O turistă a căzut 100 de metri într-o prăpastie, în munții Bucegi. Salvamontiștii din Brașov și Prahova s-au chinuit mai bine de 3 ore să o salveze
-
Fapt diversacum o zi
România trece la ora de vară, în acest weekend. Când vor fi date ceasurile cu o oră înainte