Connect with us
Publicitate

Administrație

„PETrică” va avea doi fraţi. Succesul aparatului care colectează ambalaje reciclabile a determinat Primăria să mai monteze astfel de dispozitive

Publicat

pe

În ședința de astăzi, consilierii locali au aprobat propunerea primarului Allen Coliban de extindere, până în data de 1 octombrie 2022, a programului de colectare a ambalajelor reciclabile prin sisteme automate de tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) și în alte cartiere ale orașului. După succesul înregistrat cu „PETrică”, primul sistem instalat în Livada Poștei, care a reușit în mai puțin de două luni să colecteze 231.736 de PET-uri, doze de aluminiu și sticle, în următoarea perioadă, Municipalitatea, împreună cu cei doi parteneri – Envipco și Brai-Cata – va monta încă două astfel de sisteme de colectare. Unul dintre noile sisteme va fi montat în zona Pieței Astra sau în zona gării, având ca termen estimat luna noiembrie, iar cel de al doilea va fi amplasat în luna februarie, într-o zonă ce urmează a fi stabilită. De asemenea, perioada de funcționare a lui PETrică 1, a fost extinsă tot până la 1 octombrie 2022.

Publicitate

„După ce, începând cu 6 septembrie, PETrică a devenit brașovean, am făcut o analiză pentru a lansa o campanie de conștientizare a brașovenilor cu privire la importanța colectării selective în a avea un oraș mai prietenos cu mediul. Rezultatele obținute prin intermediul acestui tip de colectare sunt mai mult decât încurajatoare, mai ales că, după schimbarea sistemului de recompensă, PETrică și-a îndeplinit cele două obiective – mai multe deșeuri reciclabile colectate și promovarea transportului în comun ca alternativă viabilă pentru mobilitate. Conform furnizorului aparatului, care are proiecte asemănătoare în alte orașe din România și Europa, este cel mai de succes program de colectare selectivă cu sistem de recompensare. Chiar am devenit deja exemplu de bune practici, cinci municipalități ne-au contactat deja să ne întrebe cum am procedat la Brașov, deoarece doresc să implementeze acest sistem. Astăzi, consilierii locali au aprobat propunerea noastră de extindere a acestui program cu încă două sisteme, care se vor adăuga celui existent, celor 28 de ecoinsule care vor fi livrate până la sfârșitul anului și celor 100 de sisteme de coșuri de gunoi stradale care vor avea pubele dedicate colectării selective. Este doar o primă etapă din programul Municipalității de asigurare a infrastructurii necesare colectării selective, program care va continua și în anii următori. Nu este corect să le pretindem brașovenilor să colecteze selectiv, iar noi să nu fim pregătiți pentru a prelua aceste deșeuri reciclabile”, a precizat primarul Allen Coliban.

Reamintim că PETrică a fost lansat ca proiect pilot în cadrul Forumului Orașelor Verzi, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului, și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a zece ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din oraș ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Sistemul este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare unde este cazul, cu sau fără capac. Cele trei aparate sunt furnizate de Envipco – o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.

De la punerea sa în funcțiune, PETrică a colectat 231.736 de recipiente, dintre care: 88.205 PET-uri, 88.958 de doze de aluminiu și 54.753 sticle.

Publicitate

Din punct de vedere a sistemul de recompensare, de la începutul proiectului au fost oferite 18.000 bilete RATBv, pe suport de hârtie. În urma cu două săptămâni am schimbat mecanismul de recompensare, de atunci s-au generat 3.130 de bilete în portofele electronice nominale, dintre care aproximativ 10% sunt portofele noi, ceea ce confirmă că sunt brașoveni care au ales transportul în comun.

Achiziție ecoinsule

Pentru achiziția de ecoinsule, Primăria Brașov a semnat, în data de 13 octombrie, un contract subsecvent pentru livrarea, până la sfârșitul anului, a 28 de ecoinsule, în valoare de 4.776.245,88 lei, TVA inclus. Acest contract face parte din acordul cadru pe care Municipalitatea l-a semnat cu SC EuroSalub, pentru livrarea 420 de ecoinsule. Aceste sisteme de preluare a deșeurilor sunt automatizate, asigură preluarea deșeurilor menajere și a celor reciclabile, pe fracții, și vor înlocui actualele platforme de depozitare a deșeurilor din cartiere.

În primul pachet de ecoinsule, care vor fi livrate în acest an, sunt incluse:

  • a) 8 insule ecologice informatizate, cu câte 8 guri de încărcare – 5 guri destinate deşeurilor reciclabile şi 3 guri destinate deşeurilor menajere – dotate cu 8 eurocontainere de 1.100 litri;
  • b) 12 insule ecologice informatizate cu câte 6 guri de încărcare – 4 guri destinate deşeurilor reciclabile şi 2 guri destinate deşeurilor menajere – dotate cu 6 eurocontainere de 1.100 litri;
  • c) 8 insule ecologice informatizate cu câte 5 guri de încărcare – 4 guri pentru deşeuri reciclabile şi o gură pentru deşeuri menajere – dotate cu 5 eurocontainere de 1.100 litri.

Coșuri de gunoi stradale

Publicitate

Tot în această perioadă, Primăria derulează o procedură de achiziție pentru 100 de sisteme de coșuri de gunoi stradale, cu pubele destinate deșeurilor menajere și colectării selective, valoarea estimată a achiziției este de 185.000 de lei, TVA inclus. În acest moment procedura este în faza de semnare a raportului de adjudecare.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes