Connect with us
Publicitate

Administrație

PETrică se pensionează, după ce a adunat peste 8,5 milioane de ambalaje. Brașovul trece la Sistemul de Garanție-Returnare

Publicat

pe

După ce Brașovul a făcut pionierat cu sistemul de colectare a ambalajelor reciclabile de la populație prin intermediul celor 3 automate de tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) și odată cu trecerea, în totalitate, la ambalaje cu garanție, cele două sisteme PETrică operaționale în acest moment vor mai funcționa până în data de 30 iunie inclusiv.

În perioada următoare, municipalitatea va lansa procedurile pentru achiziționarea pentru 3 sisteme tip RVM adaptate sistemului SGR, prin care să se colecteze de la populație ambalajele cu garanție. Cele 3 sisteme vor colecta următoarele tipuri de ambalaje: plastic (PET) cu volum între 0,1 și 3 litri; doze de aluminiu cu volum între 0,1 și 1 litru; sticle cu volum între 0,1 și 1,5 litri.

„Unul dintre proiectele de succes ale Brașovului, care a făcut istorie la nivel național prin cantitatea de ambalaje colectate, deja celebrul PETrică, se updatează odată ce sistemul SGR acoperă toată piața ambalajelor reciclabile. Chiar dacă de luni, 1 iulie, PETrică «se pensionează», noi continuăm investițiile în transformarea Brașovului într-un oraș sustenabil, un oraș verde. Astfel trecem la un alt nivel și, în săptămânile următoare, vom lansa procedura de achiziție pentru 3 sisteme de colectare de la populație a ambalajelor cu garanție. Ca și în cazul lui PETrică, le vom amplasa în zone circulate, astfel încât să venim în sprijinul brașovenilor care plătesc garanție pentru ambalaje, dar și al micilor comercianți care nu dispun de astfel de sisteme de colectare. Utilizarea sistemelor de colectare PETrică și-a dovedit eficiența nu doar prin numărul de ambalaje colectate, ci și prin schimbarea modului în care cetățenii se raportează la acest tip de colectare, iar procentele brașovenilor care colectează în Sistemul Garanție-Returnare este unul dintre cele mai mari din țară”, a precizat primarul Allen Coliban.

Vă reamintim că primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia primei ediții a Forumului Orașelor Verzi, iar în 2022 a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cei peste doi ani de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze peste două milioane de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 2.069.930 recipiente colectate în perioada septembrie 2021 – ianuarie 2024 (dată până la care a funcționat), cu o medie zilnică de 2.371 de ambalaje.

Publicitate

PETrică II, pus în funcțiune în cartierul Astra din 7 ianuarie 2022, a colectat 3.351.312 ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cele 3, cu o medie zilnică de 3.728 de ambalaje, în cele 899 de zile de funcționare.

Pe 18 februarie 2022, pe B-dul Victoriei – zona pietonală din fața complexului comercial Rapid – a fost deschis și cel de al treilea sistem automat de tip RVM și PETrică III și-a dovedit eficiența, cu cele 3.034.058 de recipiente colectate până în prezent, cu o medie zilnică de 3.544 ambalaje, clasându-l pe locul 2 în topul eficienței.

De la începerea programului au fost colectate 3.522.329 de PET-uri la cele trei automate, 3.140.480 de doze de aluminiu și 1.792.491 de sticle, adică un total de 8.455.300 de recipiente.

Programul PETrică a fost lansat ca proiect pilot, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a cincizeci de ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport.

Fiecare sistem „PETrică“ este compus din 3 echipamente de reciclare, specializate pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc cele trei tipuri de ambalaje, cu condiția ca ele să fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac.

Aparatele au fost furnizate de Envipco – o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.

SGR este sistemul introdus începând cu 30 noiembrie 2023, prin care pentru toate ambalajele de pe piață se plătește o garanție de 50 de bani, ce este recuperată în momentul returnării ambalajelor goale. Conform estimărilor Ministerului Mediului, perioada de tranziție spre un sistem în care pe piață vor exista doar ambalaje  pentru care se plătește garanție este se încheie la sfârșitul acestei luni.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes